Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще има ли Коледа?" е новият спектакъл за голяма сцена на театъра в Кърджали

"Ще има ли Коледа?" е спектакълът за деца, който театъра в Кърджали поставя на голяма сцена. Автор на коледната приказка е  Русалина Майналовска, а режисьор е Атанас Атанасов, който за пореден път прави подобен мащабен проект. В него участват, освен актьори от театъра и балетната трупа, също и деца от града. Премиерата ще бъде в събота, 14 декември от 11.00 ч. в големия салон на театъра. Второто представление ще бъде на 18 декември от 18.00 ч.

В театъра тече трескава подготовка за премиерата на детския коледен спектакъл за голяма сцена. Екипът ни посети генералните репетиции и успяхме да поговорим с актьорите и с режисьора на постановката Атанас Атанасов:

Ще има ли Коледа, ще разберат децата в събота, 14 декември от 11 часа. Да заповядат! Представлението е подарък за всички деца на града от кмета на община Кърджали Хасан Азис.

Във всеки твой коледен спектакъл има и Дядо Коледа. Тази година ще има ли?

Ако има Коледа ще има и Дядо Коледа. Но все пак да кажем, че Баба Яга е откраднала вълшебния жезъл от замъка на Дядо Коледа и по този начин е объркала абсолютно всички приказки в приказния свят. Две дечица с помощта на джуджетата отлитат с вълшебни балони към приказния свят, за да оправят нещата. А дали ще ги оправят и през какви приключения ще минат, пак ви казвам, ще се разбере в пиесата.

Срещаме зад кулисите младите актьори, които все още са ученици – Пресияна Стефанова, Явор Дуков, Мила Авренлиева и Бахар Бахар.

Актьорът в театрално-музикалния център Мустафа Исмаил, който играе Гаргамел, издаде мъничко информация за самият спектакъл. Ще видим приказни герои, объркани приказки и разбира се Дядо Коледа.

В част от писмото на Дядо Коледа в спектакъла пише, че той- белобрадия старец ще съществува и ще посещава децата, а и възрастните отново и отново  всяка следваща година. На земята има много повече щастия, отколкото си представяме, но голяма част от хората изобщо не ги откриват. Огледайте се - те са около вас и до вас! 

Целият репортаж, направен зад кулисите по време на репетиции, чуйте в звуковия файл: 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 11 училища в област Смолян се търсят директори

На 15 септември 56 училища ще отворят врати тази учебна година в област Смолян. 24 от тях са защитени. Едно предстои да бъде закрито, това в чепеларското село Забърдо, поради липса на ученици. За 11 училища в област Смолян е обявен конкурс за нови директори. Те са в общините Смолян, Мадан, Златоград и Баните. В толкова школа се търсят и учители,..

публикувано на 04.09.24 в 10:48

На феста в Хухла смесват традициите и модерната култура

Тридневен празник, съчетаващ традициите с модерното ще се проведе в ивайловградското село Хухла. Това съобщи журналистът Десислав Лафчиев, организатор на "Хухла фест" и създател на сайта "Околоселски пътешествия". Тазгодишното издание ще се проведе между 6 и 8 септември на връх Св. Илия, който се намира над село Хухла. В рамките на три дни,..

публикувано на 04.09.24 в 11:50

В Момчиловци откриват седми фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци откриват седми международен фестивал на киселото мляко следобед. Традиционният празник е тридневен от 30 август до 1 септември. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. "Откриването е в 16.30 часа, когато момчиловските гайдари, че посрещнат официалните ни гости. Много забавления и изненади сме подготвили за..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20