Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ще има ли Коледа?" е новият спектакъл за голяма сцена на театъра в Кърджали

"Ще има ли Коледа?" е спектакълът за деца, който театъра в Кърджали поставя на голяма сцена. Автор на коледната приказка е  Русалина Майналовска, а режисьор е Атанас Атанасов, който за пореден път прави подобен мащабен проект. В него участват, освен актьори от театъра и балетната трупа, също и деца от града. Премиерата ще бъде в събота, 14 декември от 11.00 ч. в големия салон на театъра. Второто представление ще бъде на 18 декември от 18.00 ч.

В театъра тече трескава подготовка за премиерата на детския коледен спектакъл за голяма сцена. Екипът ни посети генералните репетиции и успяхме да поговорим с актьорите и с режисьора на постановката Атанас Атанасов:

Ще има ли Коледа, ще разберат децата в събота, 14 декември от 11 часа. Да заповядат! Представлението е подарък за всички деца на града от кмета на община Кърджали Хасан Азис.

Във всеки твой коледен спектакъл има и Дядо Коледа. Тази година ще има ли?

Ако има Коледа ще има и Дядо Коледа. Но все пак да кажем, че Баба Яга е откраднала вълшебния жезъл от замъка на Дядо Коледа и по този начин е объркала абсолютно всички приказки в приказния свят. Две дечица с помощта на джуджетата отлитат с вълшебни балони към приказния свят, за да оправят нещата. А дали ще ги оправят и през какви приключения ще минат, пак ви казвам, ще се разбере в пиесата.

Срещаме зад кулисите младите актьори, които все още са ученици – Пресияна Стефанова, Явор Дуков, Мила Авренлиева и Бахар Бахар.

Актьорът в театрално-музикалния център Мустафа Исмаил, който играе Гаргамел, издаде мъничко информация за самият спектакъл. Ще видим приказни герои, объркани приказки и разбира се Дядо Коледа.

В част от писмото на Дядо Коледа в спектакъла пише, че той- белобрадия старец ще съществува и ще посещава децата, а и възрастните отново и отново  всяка следваща година. На земята има много повече щастия, отколкото си представяме, но голяма част от хората изобщо не ги откриват. Огледайте се - те са около вас и до вас! 

Целият репортаж, направен зад кулисите по време на репетиции, чуйте в звуковия файл: 
Вижте още
Народната певица Савка Сариева

Савка Сариева: Как можах толкова бързо да стигна до 70

Родопската певица Савка Сариева посреща 70-годишен юбилей сама, под карантина в дома си в Доспат. Народната певица не си е представяла, че така ще посрещне кръглата си годишнина, сама вкъщи. Савка Сариева е родена на 5 април 1950 година в село Баните, в музикално семейство. Трима братя и три сестри и всичките свързани с музиката. През годините..

публикувано на 04.04.20 в 13:30

Есен Устренска: Надявам се да бъда гласът на кърджалийци в Общинския съвет

Есен Устренска е новия член в общинския съвет на Кърджали от групата на „БСП за България“.  Тя влиза в местния парламент след като съветничката Марияна Ликова, която беше назначена за директор на Дом на културата подаде оставка като общински съветник. Младото попълнение в групата на БСП ще работи в "Правната комисия" и заместник председател на..

публикувано на 02.04.20 в 12:32

Няма паника, но са разтревожени хората в Горно Прахово

Няма паника, но разтревожени са хората  в ардинското село Горно Прахово, от където са двамата заразени с коронавирус и настанени в МБАЛ Ардино. Двамата възрастни, мъж и жена, които са диагностицирани с Covid-19 са с двойно гражданство. За лятото семейството си дошло в Горно Прахово, но се наложило да се върнат отново в Турция и..

публикувано на 01.04.20 в 11:02

Софийската филхармония се включва в инициативата „Театърът и зрителите срещу COVID-19“

Софийската филхармония се присъединява към инициативата на Младежки театър „Николай Бинев“ , който инициира дарителска кампания, която цели да обедини артистичната гилдия и зрителите в опит да бъде събрана сумата от 45 000 лева за закупуване на респиратор за дихателна реанимация, който спомага усилията на лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна..

публикувано на 31.03.20 в 14:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Днешният епизод е е дновременно полезен и развлекателен, заради кризата, пред която сме изправени и която поставя живота ни на друга предавка. В първата част на предаването Илияна Типова разговаря с Маргарита Мандражиева - единствената жена в екипа на звукорежисьорите в ефира..

публикувано на 30.03.20 в 18:09

Дизайнерът Фатих Осман: Епидемията не пречи да се предпазим красиво

Безпокойството около Covid 19 и глобалната епидемия се отразиха на ежедневния начин на живот на милиони хора по света, като с това се откриха няколко нови пазарни ниши на продукти с високо търсене, като един от тях са маските за лице. Така неминуемо се сещаме за Фатих Осман , който също постави фокус върху върху тенденцията със..

публикувано на 30.03.20 в 11:32

Психологът Магдалена Романова: Не оприличавайте коронавируса на таласъм

Много е вероятно вече да сте чули собственото си дете да говори за коронавируса. Дори и малчуганите от забавачките вече са наясно, че нещо различно се случва. Напълно възможно е някои деца да изпитва чувства на безпокойство разказва психологът Магдалена Романова. Затова е важно и самите родители да запазят спокойствие. Ситуацията е..

публикувано на 30.03.20 в 11:20