Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ще има ли Коледа?" е новият спектакъл за голяма сцена на театъра в Кърджали

"Ще има ли Коледа?" е спектакълът за деца, който театъра в Кърджали поставя на голяма сцена. Автор на коледната приказка е  Русалина Майналовска, а режисьор е Атанас Атанасов, който за пореден път прави подобен мащабен проект. В него участват, освен актьори от театъра и балетната трупа, също и деца от града. Премиерата ще бъде в събота, 14 декември от 11.00 ч. в големия салон на театъра. Второто представление ще бъде на 18 декември от 18.00 ч.

В театъра тече трескава подготовка за премиерата на детския коледен спектакъл за голяма сцена. Екипът ни посети генералните репетиции и успяхме да поговорим с актьорите и с режисьора на постановката Атанас Атанасов:

Ще има ли Коледа, ще разберат децата в събота, 14 декември от 11 часа. Да заповядат! Представлението е подарък за всички деца на града от кмета на община Кърджали Хасан Азис.

Във всеки твой коледен спектакъл има и Дядо Коледа. Тази година ще има ли?

Ако има Коледа ще има и Дядо Коледа. Но все пак да кажем, че Баба Яга е откраднала вълшебния жезъл от замъка на Дядо Коледа и по този начин е объркала абсолютно всички приказки в приказния свят. Две дечица с помощта на джуджетата отлитат с вълшебни балони към приказния свят, за да оправят нещата. А дали ще ги оправят и през какви приключения ще минат, пак ви казвам, ще се разбере в пиесата.

Срещаме зад кулисите младите актьори, които все още са ученици – Пресияна Стефанова, Явор Дуков, Мила Авренлиева и Бахар Бахар.

Актьорът в театрално-музикалния център Мустафа Исмаил, който играе Гаргамел, издаде мъничко информация за самият спектакъл. Ще видим приказни герои, объркани приказки и разбира се Дядо Коледа.

В част от писмото на Дядо Коледа в спектакъла пише, че той- белобрадия старец ще съществува и ще посещава децата, а и възрастните отново и отново  всяка следваща година. На земята има много повече щастия, отколкото си представяме, но голяма част от хората изобщо не ги откриват. Огледайте се - те са около вас и до вас! 

Целият репортаж, направен зад кулисите по време на репетиции, чуйте в звуковия файл: 
Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49