Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Гарабедян: Хранете се разумно, за да имате добри спомени и тонус за Нова година!А сега искам да ви отведа до празничната трапеза? Какво ли има на нея и как да  я подредим така, че да няма преяли, препили, а с това и  да си помрачим празника и да нямаме никакъв спомен от него. Нали не ви се иска да прекарате последните дни от новата година в ядене на вредни храни, докато стомахът ви протестира? Едва ли.

На този ден обикновено масите са отрупани с различни салати и ордьоври, а след това идват и тежките местни ястия и сладкишите. Освен всичко останало, българинът обича да си пийва и да придружи алкохола задължително с ядки, а понякога и с плодове.

Преподавателят по професионална подготовка Георги Гарабедян ще ни обясни кои храни залъгват апетита, колко течности трябва да приемаме и как да си съставим не толкова калорично меню. Също така, е добре да знаете, че на една празнична маса е винаги добре да има плодове, защото витамин С действа ободряващо. Освен това - кои са видовете алкохол, които е допустимо да смесваме и кои въобще не? Как арменците успяват да оползотворят всичко, когато готвят?
Чуйте разговора ми с Георги Гарабедян, учител в Професионалната гимназия по туризъм.

Галерия

Вижте още

Вицешампионът по плуване Емил Златев: Хранителната комбинация сирене, яйце и салам на едно хранене може да ни убие

През лятото няма как да се храним по същия начин, както през зимата. Това е период, в който ние би трябвало да намалим порциите. Един от сериозните доводи за това, е че белтъчините и мазнините реагират по различен начин на външната температура. Затова и шерпите, к оито живеят нависоко в планината, се хранят основно с мазнинни храни...

публикувано на 23.07.20 в 15:00

Метин Хафъзсалим: В "Бюрото по труда" Кърджали няма наплив на безработни заради извънредното положение

Агенцията по заетостта  препоръчва на всички, които желаят да ползват услугите ѝ, да се съобразят с мерките на правителството по отношение на COVID-19 и с призива на обществеността за ограничаване на контакти и срещи, особено на места със струпване на хора, каквито често са бюрата по труда. Това се отнася най-вече за желаещите да се..

публикувано на 27.03.20 в 12:50

На 25 септември в "Хоризонти" очаквайте:

Кристиян Желев за участието на октет "Пловдив" на "Хасково джаз". Археолози от Националния исторически музей откриха мощен духовен център при разкопки на късноантична и средновековна крепост в местността „Балък Дере" край ивайловградското село Хухла. Повече ще научим от кмета на града Диана Овчарова. Под въпрос ли е следващото издание на фестивала..

публикувано на 24.09.19 в 17:50

Зимната смъртност на пчелите тази година е много голяма

Зимната смъртност на пчелите тази година е много голяма, независимо, че зимата беше сравнително мека и благоприятна. Има фрапиращ случай - от 80 кошера в момента само един е останал жив. Това алармира пчеларят Неделчо Димитров :  В нашия район там, където няма поражения от отравяне пчелите общо взето са добре. Но има отделни пчелини,..

публикувано на 29.03.19 в 16:32

Хербицид за плевели, обявен за канцерогенен от съд в САЩ, масово се използва у нас

Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от съд в Съединените щати, масово се използва в българското земеделие, съобщиха по Българската национална телевизия. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейския съюз изтича през 2022 г. Все повече са гласовете за спешна и тотална забрана на хербицида, за който..

публикувано на 29.03.19 в 16:18

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, това е първият епизод на Вкусен следобед с мен, Радка Петкова . Желая ви една красива година, изпълнена с мечти и вълшебства. И нека да помним, че само когато сме добри, сме щастливи :) Защото само тогава можем да чуем камбанките на съдбата. И да помним, че всеки ден е подходящ за ново начало, ако имаме вяра в себе си..

публикувано на 06.01.19 в 18:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте и нека споделим заедно нашето свободно пространство за култура, духовни пътешествия и кулинарни удоволствия . Аз съм Радка Петкова, а предаването е Вкусен следобед, това е епизодът от 30 декември . Надявам се да си прекарате добре предпразнично в моята компания и в тази на радио Кърджали :) . Само ден ни дели от чашите..

публикувано на 30.12.18 в 18:40