Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агушевите конаци - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите

20
Агушевите конаци


В този репортаж правим един подробен тур на най-големия феодален замък на Балканския полуостров, който се намира само на около 60 км от Кърджали. Наш екип посетихме Агушевите конаци в село Могилица, който в момента се стопанисва от наследниците на  Салих ага под формата на частен музей. Сегашните собственици успяват да поддържат това архитектурно чудо, чрез входна такса и от лични средства. 


Агушевите конаци 


В родопското село Могилица се намира най-големият късносредновековен феодален замък без аналог на Балканския полуостров - Агушевите конаци. 

Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Комплексът от сгради е построен от трима майстори в продължение на 20 години - от 1820 до 1840г, за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. 
Фамилията е била доста образована. Пътувала е често на различни места. Така се е образовала, осен това така е и търгувала. Именно от там са знаели и чужди езици: 
На приземния етаж се е намирало хладилното помещение, където се е съхранявало млякото и сиренето. 

 

На втория етаж е живяла фамилията. Посреща ни огромен просторен коридор. Нашият гид ни показа уникални стаи, оборудвани с най-модерната инженерна мисъл за времето.

 

Всяка стая в Агушевите конаци, където е живяла фамилията, е оборудвана с огнище и баня.

 

  

Кухнята на фамилията в Агушевите конаци е оборудвана с огнище, освен това в стените има отдушници през които е излизала миризмата от готвенето,а също така кислородът от тях е спомагал за подсилване на огъня.

 

 

Детската стая в конака е доста голяма и притежава още една стая до нея в която се отглеждали всички деца на фамилията.

 

От втория етаж излизаме навън, където се намира вторият двор, който е построен на по-високо ниво. 

 

Щорите по прозорците са изолирали слънчевата светлина отвън, а отвътре топлината.

  

Качваме се на третия етаж, където са настанявали гостите и търговците. Пред нас се разкрива просторен коридор, а на тавана има запазена уникална дърворезба. 

 

На този миндер е снимана сцена със Стефка Берова във филма "Време разделно".

 

На миндера под тавана "Слънце" са посрещали гостите и търговците. 

 

 В голямата стая, където са настанявали гостите има още една тайна стая със замаскиран вход. Носи се легенда, че от тайника са се подлушвали и така са научавали големите търговски тайни. 


Другата стая, която веднага прави впечатление е така наречената "Най-светлата стая", в която се е помещавала библиотеката с над 400 тома книги. Част от тях са запазени и до днес в НБ "Иван Вазов" в Пловдид. 

 

Чрез това изобретение се е внасяла и отсервирала храната в помещението, където е живяла фамилията, без да се налага ратаите да влизат вътре.

Чрез това изобретение, ратаите са внасяли храната, а също са отсервирали, без да се налага да влизат в помещенията, където е живяла фамилията.  

 Агушевите конаци е най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите. Те са свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. С екипа ни се изумихме от внушителните пространства и придобивки, които са имали за времето си.

 

Кулата е разположена в югоизточната част на конака и наподобява на морски фар. Отвън тя е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. Струва си човек да посети това място, защото несъмнено ще се вдъхнови. 

Кулата е разположена в югоизточната част на конака и наподобява на морски фар. Отвън тя е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. 


  Чуйте репортажът в който уредникът Ели Андреева разказва подробно за Агушевите конаци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47