Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

9-часовият работен ден - реална заплаха или спекулация

Снимка: pixabay.comРаботна група на правителство, синдикати и бизнес, обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно. В медийното пространство напоследък се коментира, че това ще доведе до 9-часов работен ден. Така ли е наистина, попитахме Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ: 

Казвам им, че е грешно. Казвам им, че работната група към Министерството на труда и социалната политика не е приключила дейността си за това колко часа ще бъде извънредния труд, но това в никакъв случай няма да нарушава работното време – 8-часовият работен ден си е 8-часов работен ден. Всяка фирма по отделно ако разбира се има колективен трудов договор и е договорила по-висок размер като часове на извънредния труд в този колективен трудов договор, ще имат хората тази възможност. Но това е извънреден труд. Той се заплаща със съответна заповед на работодателя. Разбирате ли, че фирми, които нямат синдикална организация няма как да работят повече от 150 часа? 8-часовият работен ден си е 8-часов работен ден. Оттам нататък извънредния труд си е извънреден труд, той е в друга графа. Всичко това което се коментира в публичното пространство, аз смятам, че излишно се създава напрежение, за да потече мисълта в друга посока. 

Практиката на работодателите да дадат почивен ден като компенсация за положения извънреден труд е незаконна, припомни още Иванка Караколева:

Компенсация в Кодекса на труда като термин не съществува. Има заплащане за извършения труд. Но това е трудно доказуемо. Дори ние да пуснем сигнал в Инспекцията по труда и да отидат служителите да направят проверки, те ще засекат в момента. И работодателите казват „Да, ето имаме заповед, в момента ще се плати.“. но сумарното изчисляване на работното време, тъй като позволява това за 6 месеца, няма как всеки ден да бъде проверявано, за да се броят действителните часове в заповедта и да се сумират точно. И по този начин се губи стаж, защото при заплащане и при заповед за извънреден труд, своебразно се начислява и съответния стаж.  

Фирми ще могат да се възползват от европейска програма за изграждане на детски кът на работното място. Проектът ще включва безплатно оборудване и приспособяване на помещенията за гледане на децата почавово, съобщи в ефира на Радио Кърджали Иванка Караколева: 

Проектът е прекрасен и аз съм убедена, че от Кърджалийска област ще има фирми, които ще кандидатстват. Условията и останалото ние ще разпространим, защото е въпрос на виждане на самия работодател дали ще кандидатства или не. Но много е хубав и точно в този случай решава да се обособи място, даже се дава възможност, ако фирмата няма място да обособи кът или стая, общините да помогнат. Детския кът ще бъде обзаведен и обособен със средства от проекта. Абсолютно без финансиране от страна работодателя ще бъде. Идеята е да бъде направена модерна стая където да се занимават децата, когато родителя не може или няма кой да гледа детето. Този детски кът ще улесни нещата. На Запад, поне, хората го правят, затова е отворена и тази линия по този проект.  

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48