Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламена Симова: Вкусът на водката зависи от концентрацията на алкохол и качеството на водата

Преди броени дни чествахме рождения ден на руската водка. На 31 януари  през 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава своята докторска дисертация „За съединяването на спирта с водата“, над която ученият работи две години. Според редица учени описаният в труда разтвор от 40 градуса става основа за днешната класическа руска водка. Дисертацията се съхранява в музея на Менделеев в Санктпетербургския държавен университет.

Водката се прави се чрез ферментиране и след това дестилиране на прости захари и каша от зърно или зеленчукови вещества. Тя се произвежда от зърно, домати, меласа, цвекло и различни други растения, разказва бараманът Пламена Симова.

Тъй като водката е смятана за неутрална съставка, тя служи за смесване и подсилване на други напитки. През 19ти век, високоградусният „руски дух” е бил високо ценен от испанските производители на шери, които го внасяли, за да подсилват вината си.
Овкусените видове водка са от самото начало, първоначално, за да бъде замаскиран вкуса на първите примитивни водки, а по-късно – като отличителен знак за дестилаторски умения.

Колко вида водка има и какви коктейли с водка предпочитат жителите на Кърджали, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Пламена Симова в звуковия файл.

Вижте още

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали. В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

Театърът в Кърджали кани на премиера. Открива сезона с три нови заглавия

„Деца на света" на Стефан Цанев е премиерното заглавие на Театрално-музикален център – Кърджали. Пиесата е социална трагикомедия, която изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм. Режисьор на спектакъла е Денислав Янев, носител на наградата за млад..

публикувано на 20.09.21 в 13:52

"На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Лятото отмина. Ваканциите приключиха. Време е за работа. Както обещах, предаването се завръща в ефира на Радио Кърджали след ваканцията. Подновяваме и традицията да отваряме ефирния ни телефон за Вашето мнение по темите, които Ви предлагаме за обсъждане, както и да поставяте важните според Вас теми на деня. Не случайно сме на чаршията,..

публикувано на 19.09.21 в 22:08

Отраженията на Мая Мечева, рисувани 20 години

Художничката Мая Мечева ще покаже своята юбилейна изложба 20 години по-късно "Отражения", с която отбелязва годишнина от както представя свои платна. Първата й самостоятелна проява е под надслов "Интимно - не разговаряй със страстите си, нарисувай ги" , която бе на 3 октомври, отново в Кърджали, в Керимовата къща. Мая Мечева е родена в Габрово..

публикувано на 19.09.21 в 15:53

Как се прави гръцка мусака?

Ако по нашите географски ширини патладжанът е на почит, то същото може да се каже и за съседните ни държави, например Гърция. Петя Аргирова от Германия ни разказва и как се приема този полезен зеленчук в немската кухня. Хубаво е понякога да се опитва и нещо различно, нетипично за нашия - български вкус. Гърция ни е съседка , но има с какво..

публикувано на 16.09.21 в 13:09

Валентин Велчев с клип на най-празничната си песен

Носителят на наградата „Певец на годината 2021“ Валентин Велчев зарадва почитателите си с нов видеоклип. Той е по най-празничната му песен до момента – „Наздраве“. Спотът е дело на екипа, реализирал предишния му хит „Мамо“ – оператор Чавдар Калдиев, режисьор Лео Богдановски. Самият изпълнител представи новия си проект в страницата си във..

публикувано на 14.09.21 в 12:32