Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

144 години от кървавото Баташко клане

4
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

На 5 май по стар стил китното родопско село Батак осъмва сринато и опожарено. Изпепелени са над 700 къщи. Загиват пет хиляди от населението на Батак (в.а. По това време в селото живеят около 7000 души). Остава да стърчи само църквата „Света Неделя“. Това се случва преди 144 години, с което се слага края на Априлското въстание. През онази пролет батачани не засяват нивите си, напускат чаровете си (в.а. Дъскорезница или работилница за гайтани, която се задвижва с вода.), прежалват домовете си, челядта си и себе си, пред олтара на отечеството. 

Църквата Света Неделя

Как изглеждат тези събития през призмата на времето разказва директорът на исторически музей – Батак Теодора Пейчинова.

„Всеки народ има периоди в историята си, които пази дълбоко в сърцето си. За тях, той не говори с гръмки думи, а сваля шапка, прекланя глава и коленичи. Без Априлското въстание нашата история щеше да се лиши от най-ярките си страници. Преди 144 години жаждата за свобода надделява над страха от тиранина и малкия български народ се вдига срещу голямата Османска империя. Силата на духа се изправя срещу силата на оръжието. Но както казва Трендафил Керелов и до днес всички батачани помним неговите думи: „Смъртта за свободата на отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт! Страшно е робството“.

Днес Батак е свято място за всеки българин. То е име символ на българския дух и на саможертвата в името на една велика кауза – свободата.

Името Батак през 1876 година изправя на крака цялата прогресивна общественост по света. Име пред което свеждаме глави, защото без Батак, нямаше да има свободна България.

Свободата, знаем всички е наше право. Тя не се подарява, но децата ни трябва да знаят. Поколенията са длъжни да помнят, че дедите ни са умирали за свобода. Трябва да знаят, че след пет века под покорство, зверства, издевателства, глухо дрънчене на окови, писъци на жени, деца и старци, в няколко дена тайно и полека народът порасте с няколко века.  Априлското въстание, знаем завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си. Само година след самото му потушаване Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа и света вече съществува и държавата България.

Историята ни е написана с много кръв и кости, и ние нямаме право да я променяме. Единствен наш дълг е да я помним и да я предаваме на децата си. България трябва да поми Батак! Черен от болка, свят от мъка, но пример за величие. Защото Батак събира в едно и вярата, и честта, и достойнството. Три думи които запазват българщината цели петстотин години. Батак е пример за велик морал, за осмислена жертва. Да, Батак е жертва на турските  зверства, но той е и остров на вярата в свободното утре – на честта родова, на човешкото достойнство. Именно заради Батак целия стар континент и света разбират, че на Балканите има един народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. Свобода чакана, бленувана, мечтана пет века. В Батак толкова кръв е пролята, че трябва да вървиш на колене и да мълчиш. Земята тук е свята. Затова мога само да кажа. Поклон Батак! Хиляди пъти поклон пред  твоите смели чеда.“

С това слово, директора на Исторически музей – Батак Теодора Пейчинова показва, че през каквато ѝ призма да гледаме случилото се преди 144 години в Батак, то не бива да се променя и би било погрешно дори.

Исторически музей - Батак

Обществените прояви и събирането на много хора в Батак са отменени по повод отбелязване годишнината от Баташкото клане. По традиция в Батак се провежда литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година и тази година няма да се проведе. Но на 16 май от музея ще почетат хилядите загинали. Вечният огън ще гори. Венец на славата ще бъде поднесен. Исторически музей – Батак ще поднесе венци от името на признателни батачани и потомци.

В 11 часа малка група от музея, църковното настоятелство, Община Батак и комитет „Родолюбие“ – Пловдив ще изразят благодарност, почит и преклонение пред всеки паметник в Батак. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата „Света Неделя“ от всички признателни българи, които изпратят цветя и венци в Батак. Ще има празнична вечерня в църквата „Света Неделя“ , а на 17 май Божествена света литургия в храма светиня, като всичко това ще проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

Чуйте цялото интервю с директора на Исторически музей - Батак Теодора Пейчинова в прикачения звуков файл. Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53

В Дома на културата подготвят празничен концерт в навечерието на Деня на Кърджали

Представителните колективи при Общински център за култура и младежки дейности в Дома на културата подготвят празничен концерт „В града на Орфей творим с любов за Вас“. Събитието по случай Деня на Кърджали ще се проведе на 20 октомври от 18:30 часа в залата на Дом на културата. Директорът на ОЦКМД Марияна Ликова разказва повече:   " В концерта ще..

публикувано на 16.10.20 в 15:39

В събота в Златоград ще се носи аромат на балканска скара

За дванадесета поредна година Етнографски Комплекс Златоград организира Балканска скариада с традиционна скара, музика и танци на балканските народи! На 17 октомври /събота/ от 11,00 часа Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на българската, сръбската, турската и гръцката кухни и танцов фолклор. Златоградчани и гости на града ще могат да..

публикувано на 16.10.20 в 09:00
Ансамбъл

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и музика. Народно-изпълнителското изкуство на ансамбъла е известно не само в България, но и по..

публикувано на 17.10.20 в 14:55
НЧ

Читалището в Равногор - пазител на местните традиции и фолклор

Като всяко родопско село и Равногор обезлюдява. С многобройно население в миналото, днес в него живеят около 600 жители. Въпреки това, възрастните хора продължават да поддържат фолклорната дейност в читалището, което носи името "23-ти Април 1876 г.-1909". Надеждата на самодейците от читалището е в децата и внуците, които се връщат през лятото в..

публикувано на 15.10.20 в 12:33

Блогърът в "Книжни криле" Ненко Генов: Нобеловата награда за литература е като книжен Оскар

Предлагам ви да се пренесем на книжни криле в Полша, където също има български творци. Ненко Генов живее там от 2011 година и списва блогът "Книжни криле". Себе си представя с голяма доза самоирония, подобаваща на детски писател , без да се възприема като такъв. Представя себе си така: "Навремето Ненко Генов е бил ученик. После, вместо да се..

публикувано на 15.10.20 в 11:32