Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

144 години от кървавото Баташко клане

4
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

На 5 май по стар стил китното родопско село Батак осъмва сринато и опожарено. Изпепелени са над 700 къщи. Загиват пет хиляди от населението на Батак (в.а. По това време в селото живеят около 7000 души). Остава да стърчи само църквата „Света Неделя“. Това се случва преди 144 години, с което се слага края на Априлското въстание. През онази пролет батачани не засяват нивите си, напускат чаровете си (в.а. Дъскорезница или работилница за гайтани, която се задвижва с вода.), прежалват домовете си, челядта си и себе си, пред олтара на отечеството. 

Църквата Света Неделя

Как изглеждат тези събития през призмата на времето разказва директорът на исторически музей – Батак Теодора Пейчинова.

„Всеки народ има периоди в историята си, които пази дълбоко в сърцето си. За тях, той не говори с гръмки думи, а сваля шапка, прекланя глава и коленичи. Без Априлското въстание нашата история щеше да се лиши от най-ярките си страници. Преди 144 години жаждата за свобода надделява над страха от тиранина и малкия български народ се вдига срещу голямата Османска империя. Силата на духа се изправя срещу силата на оръжието. Но както казва Трендафил Керелов и до днес всички батачани помним неговите думи: „Смъртта за свободата на отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт! Страшно е робството“.

Днес Батак е свято място за всеки българин. То е име символ на българския дух и на саможертвата в името на една велика кауза – свободата.

Името Батак през 1876 година изправя на крака цялата прогресивна общественост по света. Име пред което свеждаме глави, защото без Батак, нямаше да има свободна България.

Свободата, знаем всички е наше право. Тя не се подарява, но децата ни трябва да знаят. Поколенията са длъжни да помнят, че дедите ни са умирали за свобода. Трябва да знаят, че след пет века под покорство, зверства, издевателства, глухо дрънчене на окови, писъци на жени, деца и старци, в няколко дена тайно и полека народът порасте с няколко века.  Априлското въстание, знаем завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си. Само година след самото му потушаване Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа и света вече съществува и държавата България.

Историята ни е написана с много кръв и кости, и ние нямаме право да я променяме. Единствен наш дълг е да я помним и да я предаваме на децата си. България трябва да поми Батак! Черен от болка, свят от мъка, но пример за величие. Защото Батак събира в едно и вярата, и честта, и достойнството. Три думи които запазват българщината цели петстотин години. Батак е пример за велик морал, за осмислена жертва. Да, Батак е жертва на турските  зверства, но той е и остров на вярата в свободното утре – на честта родова, на човешкото достойнство. Именно заради Батак целия стар континент и света разбират, че на Балканите има един народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. Свобода чакана, бленувана, мечтана пет века. В Батак толкова кръв е пролята, че трябва да вървиш на колене и да мълчиш. Земята тук е свята. Затова мога само да кажа. Поклон Батак! Хиляди пъти поклон пред  твоите смели чеда.“

С това слово, директора на Исторически музей – Батак Теодора Пейчинова показва, че през каквато ѝ призма да гледаме случилото се преди 144 години в Батак, то не бива да се променя и би било погрешно дори.

Исторически музей - Батак

Обществените прояви и събирането на много хора в Батак са отменени по повод отбелязване годишнината от Баташкото клане. По традиция в Батак се провежда литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година и тази година няма да се проведе. Но на 16 май от музея ще почетат хилядите загинали. Вечният огън ще гори. Венец на славата ще бъде поднесен. Исторически музей – Батак ще поднесе венци от името на признателни батачани и потомци.

В 11 часа малка група от музея, църковното настоятелство, Община Батак и комитет „Родолюбие“ – Пловдив ще изразят благодарност, почит и преклонение пред всеки паметник в Батак. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата „Света Неделя“ от всички признателни българи, които изпратят цветя и венци в Батак. Ще има празнична вечерня в църквата „Света Неделя“ , а на 17 май Божествена света литургия в храма светиня, като всичко това ще проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

Чуйте цялото интервю с директора на Исторически музей - Батак Теодора Пейчинова в прикачения звуков файл. Галерия

Вижте още

"Гласове от България" в първо студио на БНР

„Гласове от България“ е първия концерт за 2022 година на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Гост солисти ще са Кинче Вълчева, която ще представи песни от пиринския край, Панайот Стойчев ще представи фолклора на Странджа, Цонка Димитрова ще представи Тракийската фолклорна област и Димитър Арнаудов ще изпълни песни от..

публикувано на 22.01.22 в 14:30

"Ноти в сатен" - за да избягате от скуката и депресията

И сега към новите предавания на Радио Кърджали, което от началото на тази година увеличи програмата си с още три часа продукция.  Днес,  пет и половина години след първото излъчване, имаме 18 часа собствен ефир. Едно от новите предавания е "Ноти в сатен" с а втор и водещ Маргарита Мандражиева. ЗАЩО НОТИ В САТЕН? "Защо "Ноти в сатен? Сатен,..

публикувано на 20.01.22 в 17:27

Петя Аргирова: Истинската торта Гараш е като орехова целувка

За рождения ден на Вкусен следобед, нашата задгранична приятелка Петя Аргирова предлага автентична рецепта на торта Гараш, която тя помни от своето детство. Но нека първо да прочетем един цитат от книгата "Соц-гурме": "Тази мистериозна торта изненадва най-вече с това , че наистина изглежда да е позната само в България. Идеята, че..

публикувано на 20.01.22 в 12:47

Божидара Ангелова: Пожелавам ви да откривате света!

През годините ние растяхме и с фейлетоните на леля Приказка, творческия псевдоним на Божидара Ангелова. Смяхме се на предложенията за празнични промоции , както и на патилата на Стойна Кирова със сметките за ток, с великите шопски мъдрости на леля Гита Стринкова. Научавахме и за новите творчески проекти на Божидара. Нека да чуем как ни поздрави..

публикувано на 20.01.22 в 11:40

Тиквеник с ябълки и дюли за рожден ден

Няма празник, без хубаво меню, в която основен акцент е тортата . Но приятелката на предаването, още от самото му начало, може би и защото е здраво свързана с фолклорните традиции, Росица Генчева, ни предложи да си направим тиквеник - освен с тиква, с дюля и ябълки и запечени орехи . И още - пържоли със с оев сос, горчица, червено вино и..

публикувано на 20.01.22 в 11:32

Роса Соколова: Четири думи за "Вкусен следобед" - сърцевина, устрем, посока, кълбо

Поетесата енергетик Роса Соколова сподели празника ни, на чаша чай, защото вярва, че всеки път започва с една чаша чай. А първите думи, с които асоциира Вкусен следобед, това са сърцевина, устрем, посока, кълбо, очакване. Децата са толкова различни, колкото са различни и ние възрастните. Някои деца на малко години са голяма работа , каза..

публикувано на 20.01.22 в 11:27

Весела Фламбурари: Честит рожден ден на прекрасното и много нужно предаване!

Весела Фламбурари ни напомни, че предаването "Вкусен следобед", е козирог, което значи, че е креативно, трудолюбиво и упорито. Но откъде идва обичаят да се поднася торта за рожден ден? Разбира се, от гръцката митология, само че тогава са били наподобяващи на сладък хляб. Ще научим и за вълненията в страната Замрази го, когато след една весела..

публикувано на 19.01.22 в 16:10
Подкасти от БНР