Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ангел Момчилов: Извънредното положение се отрази негативно на съдебната системаВ края на месец Април 2020 година съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди как поетапно съдилищата да се върнат към нормалната си дейност. Една от първите приоритетни мерки, беше службите по призоваването отново да започнат да връчват лично, по телефона или по мейла призовки, книжа и съобщения по всички дела.

Сроковете, спрели да текат по силата на  Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, ще продължат да текат 7 дни след обнародването на измененията в него в Държавен вестник. Това прие вчера правната комисия, която ги обсъжда на второ четене.

И въпреки заявеното категорично намерение на властите извънредното положение да бъде отменено след 13 май 2020 г., също толкова висока е степента на вероятност за продължаване действието на същите или в известна степен трансформирани нормативни решения, приети в отговор на необходимостта от справяне с неблагоприятните страни на обстановката, в която се осъществяват трудовите правоотношения в България.

Макар, че по време на извънредното положение Административния съд не е спирал работа, като първоначално се разглеждаха делата съгласно решението на съдийската колегия към ВСС, а в последствие и делата по приложението към чл.3, ал.1 от закона за изменение и допълнение на закона за мерките и действията по време на извънредното положение, от днес той продължава с касационните производства, заяви Ангел Момчилов, председател на Административния съд:

„Като цяло извънредното положение се отрази негативно на съдебната система от гледна точка на забавяне на производствата. Първоначално делата бяха образувани единствено като преписки, тоест не бяха разпределени по състави, не им бяха давани съответните номера съгласно лицензираната система за разпределение на делата. За съжаление към настоящия момент голяма част от делата са насрочени и ще бъдат разгледани след отмяната на извънредното положение.”

Относно образувани съдебни производства с предмет на актове за неспазване на мерките при извънредното положение, към момента няма такива заключи Момчилов.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Ангел Момчилов в звуковия файл.

Вижте още

Адв. Марияна Евтимова: Епидемията отключи ескалация на домашното насилие

Адвокат М арияна Евтимова, изпълнителен председател на фондация П.У.Л.С  коментира неприетите от депутатите промени в Закона за защита от домашно насилие, както и генезиса на насилието, предлаганите промени, особеностите на жертвено-насилническите отношения.  "Обикновено като причина се изтъква, че няма  политическа воля.  Не мога да  коментирам..

публикувано на 02.02.23 в 11:45

Бойко Синапов: Ще има достатъчно агнета за Великден

Добре върви агнилната кампания в страната, каза за радио Кърджали председателят на Асоциацията на обединените животновъди Бойко Синапов . Годината е била добра, но в същото време се наблюдава поскъпване на фуражите със сто процента. И още - защо в магазините на големите вериги не се продава българско агнешко месо, освен на два..

публикувано на 01.02.23 в 16:57

Никола Чанев: Кметът на Кърджали е причината да не се строи новата спортна зала

Този, който направи така, община Кърджали да няма спортна зала в продължение на две години , изведнъж малко преди местните избори се сети, че средствата са недостатъчни. Тази критика към думите на кмета Хасан Азис отправи бившият областен управител Никола Чанев в ефира на радио Кърджали. Припомняме, че кметът на общината  Хасан Азис предлага..

публикувано на 01.02.23 в 15:47

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част предстои да научим защо шиповете могат и да не ни мъчат, и има ли отърване от тях , от специалиста по хранене, йога и фитнес Емил Златев. А след това Мартина Дякова разговаря с художника анималист от Хасково Емил Ангелов с артистичния псевдоним Емилио Ил Турко.

публикувано на 31.01.23 в 18:49

Асоциация "Обединени български животновъди" не е поканена на важна за сектора среща

17 браншови организации на производителите в селското стопанство се събират днес следобед на среща в Арбанаси, за да обсъдят създаването на Аграрна камара.  Целта е да се обединеният производители, преработватели и държавата за съвместна работа и създаване на общи политики . Дискусиите за създаване на Аграрна камара , която да скъси..

публикувано на 31.01.23 в 18:17

Ансамбъл „Чепино“ – Велинград на 70 години

Ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ към ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велинград тази година отбелязват 70-годишен юбилей от основаването си. Историята на читалището започва от 1905 година, когато е създаден, но заради двете балкански войни дейността на културната институция в този период е ограничена.  Започва  нов и активен живот..

публикувано на 28.01.23 в 15:30

Местни данъци и такси вече могат да се плащат през електронен портал

Министерство на електронното управление разработи нова услуга чрез, която гражданите вече ще могат да проверяват и да заплащат в реално време налични задължения, свързани с местни данъци и такси през портала за достъп до електронно административни услуги –  EGOV.BG Чрез услугата могат да се плаща данък смет, данък за движимо или недвижимо..

публикувано на 26.01.23 в 10:30