Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Танцови клубове от Мадан и Рудозем направиха първите си репетиции след ковидпандемията

Екатерина Лазарова
Снимка: Facebook / Екатерина Лазарова

Танцовите клубове вече могат да отворят врати.  Репетициите за музикалните състави ще могат да се провеждат при максимум 20 души, с не повече от 1 човек на 4 квадратни метра площ. Носенето на маска е препоръчително.

Решението беше взето след протест на 24 май на танцьорите и музикантите от школите, които поискаха залите да отворят и да бъдат позволени репетициите и тренировките.

В своята фейсбук група танцов клуб „Опа-иха“ от гр. Рудозем показаха с видеклип, че още във вторник проведоха първата си репетиция.

„Това беше доста емоционална среща, репетиция след толкова дни на изолация. Хората се бяха затъжили. Още във вторник, когато стана ясно, че се разрешават репетициите, взех да получавам обаждания и съобщения от деца и възрастни, кога ще се съберем на репетиция?“  С вълнени разказва Екатерина Лазарова, главен художествен ръководител на четири танцови клуба в Мадан, Рудозем, Могилица и Арда.

Хороигралците на Лазарова са отговорни хора и спазват разпоредбите от заповедта на здравния министър.

„Предупредих всички които идват на репетиция да си носят аглок, кърпа, шалче за които да се хващат, обувки само за залата. Дезинфекцирахме помещението и така започна репетицията“. Разказва още Екатерина Лазарова.

Репетиции са проведени с танцовите клубове „Родопски кристал“ – Мадан и „Опа-иха“ – Рудозем, а с танцовите клубове от селата Могилица и Арда предстоят от 1 юни.
Лазарова се опасява, че с детските групи ще бъде по-трудно спазването на правилата.

„И с големите ще е трудно, защото трябва да влезем във форма. Трябва по-дълги загревки – екзерсис, защото три месеца да не танцуваш си е доста дълъг период“, коментира още Екатерина Лазарова.

Тя е танцьор в танцовата група на ФА „Родопа“. До 14 юни всички от ансамбъла са в отпуска, но след това Екатерина и колегите ѝ очакват с нетърпение да започнат репетиции, защото им предстои тази година да отбележат 60-годишен юбилей на фолклорния ансамбъл.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в InstagramВижте още

Отлагат откриването на бюст-паметника на Радка Кушлева

Отлагат откриването на бюст-паметника на родопската изпълнителка Радка Кушлева. Откриването беше предвидено за 12 юли в Смолян, в пространството пред Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Датата се отменя за втори път, заради извънредната епидемиологична обстановка в страната и високия брой заразени с Covid-19 в Смолянска област...

публикувано на 10.07.20 в 15:35

Рецептите на баба Дянка от Петров дол - яхния със сушени сливи и сърми с бабек

И от колата на Дони и Нети, се придвижваме, отново на виртуални колела - но не из Родопите, а към морето, към община Провадия. Градът е вторият по големи след Варна. Той разполага с исторически музей, художествена галерия и музейни сбирки. Интерес за археолозите представлява праисторическият комплекс Солницата , който освен че е един от..

публикувано на 09.07.20 в 15:20
Регионален исторически музей

РИМ Смолян организира лятна школа - "Ваканция в музея"

В Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян организират лятна школа - "Ваканция в музея", под надслов "Научи българското". Преди осем години, музейният педагог Тинка Белегова поставя началото на лятната школа в музея. „Ваканция в музея“ ще се проведе от 20 до 31 юли, всеки делничен ден. Заниманията ще се провеждат от 9.30 ч. до..

публикувано на 08.07.20 в 13:12

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50