Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 20 училища в област Кърджали се провеждат матури по български език и литература

3
Снимка: Петя Тенева, БНР Кърджали

В 20 училища в област Кърджали се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература. Навсякъде изпитния ден е започнал нормално при добра организация, осигурено видеонаблюдение  и спазване на противоепидемичните мерки. На изпит се явиха общо 1200 ученици. Заявления са подали 1223-ма дванадесетокласници. 22-ма от тях не са допуснати по различни причини. Един, който има право да се яви, не влезе в залата, защото е под карантина.

Пропускането на учениците в професионална гимназия по електроника и електротехника„Капитан Петко войвода“ в Кърджали  всички ученици влизаха с маски, а на входа фелдшерът Мехмедели Мехмедали им мереше  температурата с елекронен термометър от дистанция, като го насочва към челото - без допир.

Бяха поставени сигнални пластмасови конуси пред входа, които посочват отстоянията между чакащите зрелостници.

До  8.30 часа повечето  деца бяха влезли по стаите.

36 абитуриенти ще държат изпит в професионалната гимназия по електроника - те са по 9 в стая, за да има разстояние между тях най-малко метър и половина. 



В три училища в община Кирково се провеждат матури днес: Кирково, Чорбаджийско и Бенковски. В  СУ “Никола Йонков Вапцаров“ в с. Бенковски изпитния ден стартира нормално. Там днес изпит полагат 30 ученици, като 5 не са се явили. В стая са разпределени по 10, като 9 квестора следят за правилното протичане на изпита, съобщава директора на школото Съби Хаджиев.  



Стаите са предварително дезинфекцирани, а по време на самата матура учениците може да свалят маските.

Няма промяна в модулите – два по 60 минути и един по 90 минути, като между тях има по десет минути почивка. Третият модул е за интерпретативно съчинение или есе по дадена тема.

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

За полагане на изпита зрелостниците трябваше да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Матурата започна в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 18 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си.

Чуйте още в прикачените звукови файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43