Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Свети Дух" - единственият действащ храм в община Кирково

6
Църквата Свети Дух в с. Бенковски, общ. Кирково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Кирковското село Бенковски носи името на българския революционер Георги Бенковски. В селото живеят около 2200 души.To е едно от големите села в община Кирково, разположено на левия бряг на река Върбица, между двата гранични пункта Маказа и Златоград. Природата около Бенковски е изваяла причудливи форми в скалните масиви, които привличат туристите. Интересната структура на скалите е дала чудесна възможност на природните стихии да извае формите на лъвска глава, жаба, костенурка и гъби.

На тези места личат много добре и следите, оставени от траките - скални ниши, скални гробници и светилище с изсечени в скалите шарапани за ритуален добив на вино.

Срещаме се с Боряна Хъзова, която от 9 май 1979 година е част от администрацията на Бенковски, а днес - кмет на селото.

„Село Бенковски е било община до 1977 година, когато Калин Димитров е председател на общината. Тук живееха 17 хилядно население, в община Бенковски. През 1986 година се обединихме три общини в една – Бенковски, Подкова и Кирково, която беше с 6 хиляди население, но стана център на общината. Днес, селата Бенковски и Подкова се водим микрорайони на община Кирково. В селото живее смесено население – българи мохамедани, турци, християни и роми, но разбирателството между нас е много добро,“ разказва кметът Боряна Хъзова.

Църквата Свети Дух в с. Бенковски

В миналото село Бенковски е носело името Кирил. Селището се е водило на подразделение към Пашмаклийска (Смолянска) област, околия Златоградска. През 40-те години на миналия век Бенковски минава към Кърджалийска околия.

Околностите на Бенковски пазят много исторически тайни. В своите статии в периода 1937-1943 г. Николай Иванов прави археологически и етнографски проучвания на Източните Родопи. В една статия той описва предание, че в двора на джамията в Бенковски, е намерен гроб, за който се смята, че е погребан Патриарх Евтимий, но мощите му са прибрани от местен турски велможа.

Малко по-нагоре от джамията се намира единствената действаща църква в община Кирково. Тя събира малкото останали християни в селото и околните села. Църквата носи името „Свети Дух“, построена първоначално през 1934 г. като дървен параклис. Впоследствие през 1942 г. е построена масивната каменна сграда с камбанария, която е осветена от митрополит Кирил през 1949 г. За строежа на църквата ни разказва Владимир Петров, учител в местното училище.

Иконостасът на църквата Свети Дух, ремонтиран в Кърджали

  “През 1916 година от Устово (в.а. днес квартал на Смолян) слизат няколко християнски семейства, като Базлянкови, Миневи, Михалевски и други. Заживяват и се устройват в Бенковски. По-късно решават, че имат нужда от храм и с лични средства построяват дървен параклис. Tой съществува до към 1934 година, когато общината им отрежда място, където да почне строеж на масивна сграда. Това е днешната църква „Свети Дух“.  Започнал строежът през 1934 година и е завършен през 1941 година. Първия свещеник в църквата е Атанас Аролски от Смолянско", разказва Владимир Петров.

 Духовникът починал през 2015 година на 95 години, с което е бил най-възрастният свещеник в Смолянска област. Водил е църковни служби до последно в няколко чепеларски села. Той е погребан в двора на църквата "Св. Пророк Илия" в село Хвойна.

Иконостасът на църквата "Свети Дух" в Бенковски е голям и красив, реставриран преди време в Кърджали. По време на Възродителния процес в региона са правени опити за взривяване на храма, но неуспешни. Тогава е пострадал само иконостасът. Днес покривът на храма е  компрометиран и при всеки дъжд водата протича вътре, дори може да се видят следи от теча по стените. Козметичен ремонт на църквата не е правен с години. Сега предстои да се отремонтира покрива, да се подменят греди и керемиди. За предстоящия ремонт споменава и кметът на Бенковски Боряна Хъзова, която иска да сe направи голяма порта с алея към храма.


Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела.

 Църковният празник Свети Дух е винаги 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница. Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Ако пътувате из региона на Източните Родопи и Кирковско, спрете за 20 минути в Бенковски, и посетете този храм.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47