Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата "Свети Дух" - единственият действащ храм в община Кирково

6
Църквата Свети Дух в с. Бенковски, общ. Кирково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Кирковското село Бенковски носи името на българския революционер Георги Бенковски. В селото живеят около 2200 души.To е едно от големите села в община Кирково, разположено на левия бряг на река Върбица, между двата гранични пункта Маказа и Златоград. Природата около Бенковски е изваяла причудливи форми в скалните масиви, които привличат туристите. Интересната структура на скалите е дала чудесна възможност на природните стихии да извае формите на лъвска глава, жаба, костенурка и гъби.

На тези места личат много добре и следите, оставени от траките - скални ниши, скални гробници и светилище с изсечени в скалите шарапани за ритуален добив на вино.

Срещаме се с Боряна Хъзова, която от 9 май 1979 година е част от администрацията на Бенковски, а днес - кмет на селото.

„Село Бенковски е било община до 1977 година, когато Калин Димитров е председател на общината. Тук живееха 17 хилядно население, в община Бенковски. През 1986 година се обединихме три общини в една – Бенковски, Подкова и Кирково, която беше с 6 хиляди население, но стана център на общината. Днес, селата Бенковски и Подкова се водим микрорайони на община Кирково. В селото живее смесено население – българи мохамедани, турци, християни и роми, но разбирателството между нас е много добро,“ разказва кметът Боряна Хъзова.

Църквата Свети Дух в с. Бенковски

В миналото село Бенковски е носело името Кирил. Селището се е водило на подразделение към Пашмаклийска (Смолянска) област, околия Златоградска. През 40-те години на миналия век Бенковски минава към Кърджалийска околия.

Околностите на Бенковски пазят много исторически тайни. В своите статии в периода 1937-1943 г. Николай Иванов прави археологически и етнографски проучвания на Източните Родопи. В една статия той описва предание, че в двора на джамията в Бенковски, е намерен гроб, за който се смята, че е погребан Патриарх Евтимий, но мощите му са прибрани от местен турски велможа.

Малко по-нагоре от джамията се намира единствената действаща църква в община Кирково. Тя събира малкото останали християни в селото и околните села. Църквата носи името „Свети Дух“, построена първоначално през 1934 г. като дървен параклис. Впоследствие през 1942 г. е построена масивната каменна сграда с камбанария, която е осветена от митрополит Кирил през 1949 г. За строежа на църквата ни разказва Владимир Петров, учител в местното училище.

Иконостасът на църквата Свети Дух, ремонтиран в Кърджали

  “През 1916 година от Устово (в.а. днес квартал на Смолян) слизат няколко християнски семейства, като Базлянкови, Миневи, Михалевски и други. Заживяват и се устройват в Бенковски. По-късно решават, че имат нужда от храм и с лични средства построяват дървен параклис. Tой съществува до към 1934 година, когато общината им отрежда място, където да почне строеж на масивна сграда. Това е днешната църква „Свети Дух“.  Започнал строежът през 1934 година и е завършен през 1941 година. Първия свещеник в църквата е Атанас Аролски от Смолянско", разказва Владимир Петров.

 Духовникът починал през 2015 година на 95 години, с което е бил най-възрастният свещеник в Смолянска област. Водил е църковни служби до последно в няколко чепеларски села. Той е погребан в двора на църквата "Св. Пророк Илия" в село Хвойна.

Иконостасът на църквата "Свети Дух" в Бенковски е голям и красив, реставриран преди време в Кърджали. По време на Възродителния процес в региона са правени опити за взривяване на храма, но неуспешни. Тогава е пострадал само иконостасът. Днес покривът на храма е  компрометиран и при всеки дъжд водата протича вътре, дори може да се видят следи от теча по стените. Козметичен ремонт на църквата не е правен с години. Сега предстои да се отремонтира покрива, да се подменят греди и керемиди. За предстоящия ремонт споменава и кметът на Бенковски Боряна Хъзова, която иска да сe направи голяма порта с алея към храма.


Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела.

 Църковният празник Свети Дух е винаги 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница. Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Ако пътувате из региона на Източните Родопи и Кирковско, спрете за 20 минути в Бенковски, и посетете този храм.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. Галерия

Вижте още

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50
Дянка Иванова от с. Петров дол

Дянка Иванова разказва за ритуалите и фолклора на село Петров дол

В местното читалище в провадийското село Петров дол пазят фолклора и традициите на този край, като всяка една такава институция. Читалището носи името на писателя, литературен и художествен критик роден именно в това село Вичо Иванов. Тази година читалището отбелязало своята 90-годишнина. 80-годишната Дянка Иванова от 1992 година е в певческата..

публикувано на 04.07.20 в 13:50

Куклената актриса Мая Гелева: Мишокът Форки ще учи децата колко е важно да сме заедно

Актрисата Мая Гелева , която печели напоследък популярност с мюзикъла на софийската опера Мама мия , в който изпълнява песни на живо на АББА, е автор на куклата мишлето Форки. Тя е автор и на идеята за забавния мишок . Подкрепата на нейните приятели е силно осезаема в живота й, затова се опитва да предаде този урок и на децата . Засега..

публикувано на 01.07.20 в 18:13

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници . В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните..

публикувано на 01.07.20 в 14:42