Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата "Свети Дух" - единственият действащ храм в община Кирково

6
Църквата Свети Дух в с. Бенковски, общ. Кирково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Кирковското село Бенковски носи името на българския революционер Георги Бенковски. В селото живеят около 2200 души.To е едно от големите села в община Кирково, разположено на левия бряг на река Върбица, между двата гранични пункта Маказа и Златоград. Природата около Бенковски е изваяла причудливи форми в скалните масиви, които привличат туристите. Интересната структура на скалите е дала чудесна възможност на природните стихии да извае формите на лъвска глава, жаба, костенурка и гъби.

На тези места личат много добре и следите, оставени от траките - скални ниши, скални гробници и светилище с изсечени в скалите шарапани за ритуален добив на вино.

Срещаме се с Боряна Хъзова, която от 9 май 1979 година е част от администрацията на Бенковски, а днес - кмет на селото.

„Село Бенковски е било община до 1977 година, когато Калин Димитров е председател на общината. Тук живееха 17 хилядно население, в община Бенковски. През 1986 година се обединихме три общини в една – Бенковски, Подкова и Кирково, която беше с 6 хиляди население, но стана център на общината. Днес, селата Бенковски и Подкова се водим микрорайони на община Кирково. В селото живее смесено население – българи мохамедани, турци, християни и роми, но разбирателството между нас е много добро,“ разказва кметът Боряна Хъзова.

Църквата Свети Дух в с. Бенковски

В миналото село Бенковски е носело името Кирил. Селището се е водило на подразделение към Пашмаклийска (Смолянска) област, околия Златоградска. През 40-те години на миналия век Бенковски минава към Кърджалийска околия.

Околностите на Бенковски пазят много исторически тайни. В своите статии в периода 1937-1943 г. Николай Иванов прави археологически и етнографски проучвания на Източните Родопи. В една статия той описва предание, че в двора на джамията в Бенковски, е намерен гроб, за който се смята, че е погребан Патриарх Евтимий, но мощите му са прибрани от местен турски велможа.

Малко по-нагоре от джамията се намира единствената действаща църква в община Кирково. Тя събира малкото останали християни в селото и околните села. Църквата носи името „Свети Дух“, построена първоначално през 1934 г. като дървен параклис. Впоследствие през 1942 г. е построена масивната каменна сграда с камбанария, която е осветена от митрополит Кирил през 1949 г. За строежа на църквата ни разказва Владимир Петров, учител в местното училище.

Иконостасът на църквата Свети Дух, ремонтиран в Кърджали

  “През 1916 година от Устово (в.а. днес квартал на Смолян) слизат няколко християнски семейства, като Базлянкови, Миневи, Михалевски и други. Заживяват и се устройват в Бенковски. По-късно решават, че имат нужда от храм и с лични средства построяват дървен параклис. Tой съществува до към 1934 година, когато общината им отрежда място, където да почне строеж на масивна сграда. Това е днешната църква „Свети Дух“.  Започнал строежът през 1934 година и е завършен през 1941 година. Първия свещеник в църквата е Атанас Аролски от Смолянско", разказва Владимир Петров.

 Духовникът починал през 2015 година на 95 години, с което е бил най-възрастният свещеник в Смолянска област. Водил е църковни служби до последно в няколко чепеларски села. Той е погребан в двора на църквата "Св. Пророк Илия" в село Хвойна.

Иконостасът на църквата "Свети Дух" в Бенковски е голям и красив, реставриран преди време в Кърджали. По време на Възродителния процес в региона са правени опити за взривяване на храма, но неуспешни. Тогава е пострадал само иконостасът. Днес покривът на храма е  компрометиран и при всеки дъжд водата протича вътре, дори може да се видят следи от теча по стените. Козметичен ремонт на църквата не е правен с години. Сега предстои да се отремонтира покрива, да се подменят греди и керемиди. За предстоящия ремонт споменава и кметът на Бенковски Боряна Хъзова, която иска да сe направи голяма порта с алея към храма.


Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела.

 Църковният празник Свети Дух е винаги 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница. Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Ако пътувате из региона на Източните Родопи и Кирковско, спрете за 20 минути в Бенковски, и посетете този храм.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. Галерия

Вижте още

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито . Илияна Типова потърси Цветелин..

публикувано на 28.07.20 в 10:30

Алкалната диета не е никак безобидна

В някои среди стана популярно така нареченото алкално хранене . Според специалисти, то намалява киселинността в тялото и така ни избавя от много здравни рискове. И безспорно алкалните храни като авокадо, лимон, грейпфрут, зеленолистни зеленчуци, както и копривата и магданоза, да имат полезни свойства, прекаляването с тях може да ни..

публикувано на 27.07.20 в 16:57

Кърджалийци влизат в ролята на художници на чаша вино

Кърджалийски клуб ни предлага бягство от реалността, а инициативата е повече от любопитна - "Рисуване и вино". Така може да откриете артистичната си същност - само с бяло платно, бои и чаша хубаво вино. Остава да се забавлявате и да превърнете празния лист в цветно вдъхновение. Арт терапията е популярна в други градове и така си..

публикувано на 27.07.20 в 09:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, бъдете с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед" и в този слънчев летен ден, на 90 мегахерца . Отпуснете се удобно и се подгответе за два часа, прекарани в добра компания, красива музика и вкусни кулинарни предложения. И така. В първата част на предаването ще ви представя една инициатива , която набира популярност и в..

публикувано на 26.07.20 в 21:51

Борис Коцаков записа песен на македонската певица Васка Илиева

Македонсият певец Борис Коцаков с нова песен – „Жалба по Македония“. Това е гурбетчийска песен от Вардарска Македония. Песента е записана още преди Нова година, но реализирането на клипа се забави, заради ковидпандемията, разказва в предаването „Полет над Родопите“ македонския певец. Това е песен на прочутата в Северна Македония певица Васка..

публикувано на 25.07.20 в 16:04