Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито. Илияна Типова потърси Цветелин Гавазов, общински съветник от ГЕРБ, за да разкаже повече за предложението: 


"Повече от всякога, обществото ни има нужда подобен тип места да бъдат защитени, чрез подобно предложение. Най пресните примери за това – имаше намерение да се застрои парк „Простор“, имахме датска площадка на ул. „Бистрица“, която беше включена в списъка за продажба. Благодарение на реакцията на групата съветници от ГЕРБ, тя беше спасена. Виждаме също какво се случва и със зелените площи.

Това предложение го разработваме изключително много време и все повече сме убедени, че то има място да попадне на сесията, и не само да попадне, но и да се приеме, за да може да защитим тези места." 

Освен налагане на мораториум върху детските и спортните площадки, в преложението е засписано също и създаване на „Регистър на детските площадки и съоръженията за спорт на открито на територията на община Кърджали“ и въвеждане на електронно приложение за локализацията и визуализацията им.

"Това е едно иновативно приложение. В България, много малко са общините , които могат да се похвалят с подобен списък. Идеята е да се изготви Регистър на детските площадки, където да се проследи състоянието им. Този регистър да бъде тясно свързан с едно електронно приложение за визуализация, което ще бъде в максимално удобство на жителите на общината и на гостите. Чрез подобен Регистър ние ще знаем броят на детските площадки, на съоръженията за спорт, в какво състояние са, какво може да се направи за тяхното подобрение, къде може да се изградят. Приложението ще има и обратна връзка – гражданите ще могат да подават сигнали за разрушени площадки и т.н.

Важно е да кажем, че това по никакъв начин няма да натовари общинския бюджет, т.е. въпросът е да има добра воля и добро намерение да се случи. " 

Чуйте цялото интервю в зауковия файл. 


Вижте още

Бирата освен за пиене, става и за готвене! Кюфтенца с бира, локумки и пърленки

И макар че в българската национална кухня бирата не е толкова на почит, колкото виното, има немалко рецепти със златистата напитка, които могат да обогатят нашата трапеза . Всички сме чували за печено пиле на шише, например. Оказва се, че има домакини, в чиято кухня бирата е на особена почит , и те могат да ни предложат достатъчно рецепти с..

публикувано на 13.08.20 в 14:46

Кърджали става домакин на Държавното първенство по канадска борба за хора с увреждания през септември

Държавното първенство по канадска борба за хора с увреждания ще се проведе със сигурност в Кърджали , каза състезателят и шампион по канадска борба Емилия Стоянова . То е насрочено за 11 септември, а залата ще се уточнява. Припомняме, че преди месец общината не бе потвърдила желанието си да бъде домакин на първенството. Първенство в..

публикувано на 14.08.20 в 11:30

Повече от месец в село Джерово са на воден режим

Проблемът с безводието на кирковското село Джерово продължава вече месец. Хората от селото имаха надежда, че проблема ще се реши бързо, но от тогава до днес домакинствата в селото са на воден режим. От община Кирково бяха, казали,че са заделени около 25 хиляди лева за изграждането на нов довеждащ водопровод до селото, но все още това не е..

публикувано на 13.08.20 в 14:04
Аделина Черкезова

Певците на село Дрангово

През 1982 година Динка Гочева взима участие в събора за народно творчество в Копривщица. Изпълнява песента „Заспала е мирина мома“. Тази песен ѝ носи златен медали. От БНР я канят за запис на песента с което гласът на Динка Гочева, днес Менова попада в архивите на националното радио. В родното Дрангово, по онова време фолклорната дейност е била..

публикувано на 11.08.20 в 18:34

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав слънчев ден, ви казвам аз Радка Петкова от предаването "Вкусен следобед" - пространството, в което се чувстваме удобно и свободно. Това е епизодът от 9 август. Той е малко по-кулинарен, защото сме в сезона не само на дините, но и на б ирата, а и наскоро бе световният ден на златистото пиво! Н о, както знаем, за ценителя на този..

публикувано на 11.08.20 в 12:58

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20