Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дияна Василева - "Момичето от планината"

| обновено на 26.08.20 в 14:24
Дияна Василева в концертното студио на БНР, лауреат на конкурса „Млади фолклорни таланти”
Снимка: Евгени Димитров, Булфото

За своите едва 26 години тя е постигнала удивително много в музиката. Народната певица  Дияна Василева има отличия, участия в концерти на три континента и в различни музикални проекти, сред които с прочутия в цял свят диджей Армин ван Бюрен и фронтмена на "Саундгардън" Крис Корнел.
Нейната музикална приказка тръгва от родния Перник, а корените й са от сърцето на Граово - китното брезнишко село Гигинци, известно с Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“. Израснала е в семейството на самородни музиканти, баща й свири на акордеон и пее типичните за региона на Брезник Кралимарковски песни. Дядо ѝ свири на гайда шопски, граовски мелодии.
Днес, вече изградена певица, Дияна не спира да се развива. Тя записва както традиционни Граовски песни с оркестъра на БНР, така и  експериментални обработки на народни песни с етно формации, като "Багри" и "Оратница". Наскоро Диана Василева представи новия си проект Mountain girl, песен базирана на теми от българския фолклор с модерни бийтбокс ритми. Повече за новата ще разберете от самата певица. С нея разговаря Ангел Чавдаров:

Наскоро представихте новия си проект Mountain girl. Как възникна идеята за песента?

Идеята за името на песента дойде от Лиза Джерард, австралийската певица, с която работим в "Мистерията на българските гласове". При първия път щом ме чу, тя ме нарече Mountain girl (Момиче от планината).

В проекта участва една богата палитра от музиканти. От типично фолклорните до бийтбоксерите Печанката и Скилър, както и Атанас Зайков - Atazar. Това ли е бъдещето на фолклорната музика в България, нейното модернизиране с цел да стане популярна сред младите слушатели?

Абсолютно! Това е бъдещето. Фолклорът трябва да се развива , но въпреки всичко да се пипа с "чисти ръце". Интересното в песента е, че е изцяло с живи бийтове, няма електроника в него.

В песента Mountain girl активно работите с гъдуларя Борислав Гълъбов. От кога датира вашето творческо сътрудничество?

От девети клас. От Музикалното училище в Котел свирим заедоно и се развиваме в тази посока.

През 2016, с гъдуларя Борислав Гълъбов, участвате в записите на датската група "Ethnolab". Може ли да кажете повече за този проект и как се стигна до там, типично български фолклорен албум да бъде издаден в Дания?

Всъщност Борислав Гълъбов се беше запознал с Йохан, който ни покани да сме част от "Ethnolab". В албума са включени доста автентични народни песни. Чужденците харесват главно автентична народна музика. В албума участват едни от най-добрите датски музиканти. Те са джазмени и се получи нещо интересно. За нас беше голямо предизвикателство.

Имате ли идея да съберете песни с модерно звучене, като  Mountain girl, и да ги издадете в албум?

Със сигурност. С Atazar правим още много песни. В момента даже работим по още един проект. Скоро ще го чуете.

Обявена сте за една от най-добрите млади изпълнителки на традиционното граовско пеене. Покрай тези съвременни проекти, дали няма да загърбите традиционния фолклор и успявате ли да работите върху съхраняването на това, уникално за света, вокално звукоизвличане?

Надявам се да не успея да го загърбя. За мен най-важното  е един изпълнител в България да запази традиционното пеене, защото върху него можеш да надграждаш. Аз се опитвам да запазя моя стил, защото граовското пеене е моя стил, всичко друго пея от душа и сърце.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Може да чуете Mountain girl тук.


Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07