Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Илия Учиков - майсторът на гайди

5
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш. 
Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори този инструмент? 

В Родопите има доста майстори, гайдарджии. Един от тях е Илия Учиков от Чепеларе. От осем години има своята работилница, но от доста повече време изработва гайди. Той казва, че доста дефицитни са станали за намиране материалите от които се изработва гайдата, а това са кози кожи, рога от говедо и дървесни видове, като дива круша, слива, дива череша, акация, чемшир, дрян, орех. 
„Това е хубавото, че обикалям и имам връзка с козари, овчари от където си намирам материал. Трудно, но все още си намирам. Рогата са най-дефицитни, но за сега имам и от тях. Днес вече трудно може да намериш рога от вол, защото волове вече няма. Никой не гледа волове. 
Някой смятат, че като ми донесат кожата и гайдата е готов.  Да, ама не! Свири дървенията по гайдата. Гайдуницата е душата на гайдата“, разказва майсторът на гайди Илия Учиков.

В малката му работилницата е творчески хаос, както казва майстора, но си намира всичко необходимо, за да сглоби една гайда, която не става бързо, споделя Илия Учиков. 
Често му дават поръчки по телефона, за да изработи гайда, но той казва, че гайдата се прави като дреха. 
„Трябва да видя човека, който ще свири на нея, за да знам колко голяма да я направя. Дали е за дете или за възрастен. След това да му се нагласи“, казва Учиков. 
Гайдари често идват в работилницата, дори за профилактика на инструмента. Майсторът от Чепеларе е изработвал гайди дори за чужденци. Казва, че негови гайди няма само на двата полюса. На всеки континент има негови гайди. Не казва бройката им, но си ги записва в специален тефтер. Този музикален инструмент го е водил три пъти до Божи гроб и на много други места в света. 

Илия Учиков освен че изработва гайди, той е и учител по гайда от 22 години. Обучава малки гайдарчета в местното читалище „Родопска искра – 1880“. Много се надява някой ден някой от учениците му да го наследи в занаята. 
„Децата идват тук в работилницата. Интересно им е, питат, разпитват, но дали е детско любопитство или някой от тях ще стане мой наследник в изработването на гайди, това само времето ще покаже. Но ще се радвам много, защото трябва да продължим традицията“, разказва майсторът гайдар. 
Малката му работилничка, често е посещавана и от любопитни туристи, посетили Чепеларе.  Така, че ако посетите и вие това родопско градче, наред с музея на ските отбийте се в читалището, за да разгледате битовия кът и попитайте за работилницата на гайдаря Илия Учиков. 
Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53

В Дома на културата подготвят празничен концерт в навечерието на Деня на Кърджали

Представителните колективи при Общински център за култура и младежки дейности в Дома на културата подготвят празничен концерт „В града на Орфей творим с любов за Вас“. Събитието по случай Деня на Кърджали ще се проведе на 20 октомври от 18:30 часа в залата на Дом на културата. Директорът на ОЦКМД Марияна Ликова разказва повече:   " В концерта ще..

публикувано на 16.10.20 в 15:39

В събота в Златоград ще се носи аромат на балканска скара

За дванадесета поредна година Етнографски Комплекс Златоград организира Балканска скариада с традиционна скара, музика и танци на балканските народи! На 17 октомври /събота/ от 11,00 часа Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на българската, сръбската, турската и гръцката кухни и танцов фолклор. Златоградчани и гости на града ще могат да..

публикувано на 16.10.20 в 09:00
Ансамбъл

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и музика. Народно-изпълнителското изкуство на ансамбъла е известно не само в България, но и по..

публикувано на 17.10.20 в 14:55
НЧ

Читалището в Равногор - пазител на местните традиции и фолклор

Като всяко родопско село и Равногор обезлюдява. С многобройно население в миналото, днес в него живеят около 600 жители. Въпреки това, възрастните хора продължават да поддържат фолклорната дейност в читалището, което носи името "23-ти Април 1876 г.-1909". Надеждата на самодейците от читалището е в децата и внуците, които се връщат през лятото в..

публикувано на 15.10.20 в 12:33

Блогърът в "Книжни криле" Ненко Генов: Нобеловата награда за литература е като книжен Оскар

Предлагам ви да се пренесем на книжни криле в Полша, където също има български творци. Ненко Генов живее там от 2011 година и списва блогът "Книжни криле". Себе си представя с голяма доза самоирония, подобаваща на детски писател , без да се възприема като такъв. Представя себе си така: "Навремето Ненко Генов е бил ученик. После, вместо да се..

публикувано на 15.10.20 в 11:32