Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 550 бегачи от 13 държави ще се включат в маратона К3 ултра

На 26 септември, събота в Златоград ще бъде даден старта на ултрамаратона К3 ULTRA. Маратона се провежда за втора година в родопския град. Тази година участие в надбягването ще вземат около 550 дущи от 13 държави в три различни по дължина трасета. Най-дългият маршрут е 85 километра преминаващ през територията на две области и четири общини - Златоград, Кирково, Джебел и Неделино. Стартът ще бъде даден в 5.30 ч. в центъра на Златоград бегачите ще минат покрай  параклис „Св. Атанас“, след това ще се насочат към граничната бразда и село Кушла. От там бегачите ще продължат към природния феномен „Божият мост“ и скалното светилище „Голям Тулпан“. След тези прекрасни природни забележителности трасето на ултрамаратонците се насочва към с. Китна, пресича река Върбица и продължава към база „Ягнево“ където ще има разположен подкрепителен пункт. От тук  участниците продължават към с. Мъгляне, Загорски, Шипок, Устра и едноименната крепост над селото. Трасето преминава и покрай езерата на с. Лебед.

От тук бегачите поемат по билото над село Припек в посока Върлино и Крайна, слизат към Неделинска река, пресичат я и започват изкачване към билото над село Долен - едно от най-красивите места на трасето!

По билото се достига и до връх „Св. Неделя“. Според последните проучвания на авторитетни историци именно там е била разположена крепостта на Момчил - родопския цар. В годината на Момчил именно този връх ще бъде единствената обща точка на трите трасета на К3 ULTRA. Тук около историческия параклис „Св. Неделя“ ще бъде организиран и основния подкрепителен пункт с изобилие от родопски специалитети.

От връх “Св. Неделя” трасето се спуска през живописната махала Мемов Габър до местността „Пирийца“, откъдето след бягане по прохладното поречие на река Върбица, предстои  изкачване до параклиса „Св. Екатерина“.

От тук до финала остават още 3 км, които са обединени за всички дистанции, за да се получи масово финиширане.


Трасето е с дължина 53 км. Бегачите тръгват от центъра на Златоград, преминават през обновения парк към връх “Св. Неделя”.

От връх “Св. Неделя” трасето продължава към светилище „Белото камене“, което се намира над с. Старцево, след което бегачите се насочват към връх „Шадийца“ до пресичане на пътя при прохода „Печинско“.

След близо 5 км се стига до местността “Бучовица“. Тук всеки ще може да се наслади на спиращи дъха гледки: на север познатите Рожен, Снежанка и Перелик, а на юг - билото, по което минава южната ни граница, с върховете Мързян, Ломска чука и Вейката.

Следва участък около 12 км, части от който са по самата граница, с красиви гледки на изток към долината на река Върбица, до местността  „Картала“, където ще може да се види как са изглеждали граничните застави в миналото.

От „Картала“ предстои плавно спускане отново по билото на планината, което минава над с. Аламовци, през връх Рупчево, Кильови колиби и връх Косора, за да стигне до параклиса „Св. Екатерина“. А от там до финала в Златоград.


Трасето на К3 ULTRA – 23 км се препокрива в по-голямата си част на по-дългите трасета.

На финала всички участници ще получат диплом, а най-бързите ще бъдат наградени с медали.

20% от средствата за такса участие на маратонците ще бъдат дарени за закупуване и засаждане на дървета по улиците на Златоград и околностите. 

Чуйте интервюто с Емилия Цонева, един от организаторите на К3 ULTRA.


Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53

В Дома на културата подготвят празничен концерт в навечерието на Деня на Кърджали

Представителните колективи при Общински център за култура и младежки дейности в Дома на културата подготвят празничен концерт „В града на Орфей творим с любов за Вас“. Събитието по случай Деня на Кърджали ще се проведе на 20 октомври от 18:30 часа в залата на Дом на културата. Директорът на ОЦКМД Марияна Ликова разказва повече:   " В концерта ще..

публикувано на 16.10.20 в 15:39

В събота в Златоград ще се носи аромат на балканска скара

За дванадесета поредна година Етнографски Комплекс Златоград организира Балканска скариада с традиционна скара, музика и танци на балканските народи! На 17 октомври /събота/ от 11,00 часа Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на българската, сръбската, турската и гръцката кухни и танцов фолклор. Златоградчани и гости на града ще могат да..

публикувано на 16.10.20 в 09:00
Ансамбъл

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и музика. Народно-изпълнителското изкуство на ансамбъла е известно не само в България, но и по..

публикувано на 17.10.20 в 14:55
НЧ

Читалището в Равногор - пазител на местните традиции и фолклор

Като всяко родопско село и Равногор обезлюдява. С многобройно население в миналото, днес в него живеят около 600 жители. Въпреки това, възрастните хора продължават да поддържат фолклорната дейност в читалището, което носи името "23-ти Април 1876 г.-1909". Надеждата на самодейците от читалището е в децата и внуците, които се връщат през лятото в..

публикувано на 15.10.20 в 12:33

Блогърът в "Книжни криле" Ненко Генов: Нобеловата награда за литература е като книжен Оскар

Предлагам ви да се пренесем на книжни криле в Полша, където също има български творци. Ненко Генов живее там от 2011 година и списва блогът "Книжни криле". Себе си представя с голяма доза самоирония, подобаваща на детски писател , без да се възприема като такъв. Представя себе си така: "Навремето Ненко Генов е бил ученик. После, вместо да се..

публикувано на 15.10.20 в 11:32