Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 550 бегачи от 13 държави ще се включат в маратона К3 ултра

На 26 септември, събота в Златоград ще бъде даден старта на ултрамаратона К3 ULTRA. Маратона се провежда за втора година в родопския град. Тази година участие в надбягването ще вземат около 550 дущи от 13 държави в три различни по дължина трасета. Най-дългият маршрут е 85 километра преминаващ през територията на две области и четири общини - Златоград, Кирково, Джебел и Неделино. Стартът ще бъде даден в 5.30 ч. в центъра на Златоград бегачите ще минат покрай  параклис „Св. Атанас“, след това ще се насочат към граничната бразда и село Кушла. От там бегачите ще продължат към природния феномен „Божият мост“ и скалното светилище „Голям Тулпан“. След тези прекрасни природни забележителности трасето на ултрамаратонците се насочва към с. Китна, пресича река Върбица и продължава към база „Ягнево“ където ще има разположен подкрепителен пункт. От тук  участниците продължават към с. Мъгляне, Загорски, Шипок, Устра и едноименната крепост над селото. Трасето преминава и покрай езерата на с. Лебед.

От тук бегачите поемат по билото над село Припек в посока Върлино и Крайна, слизат към Неделинска река, пресичат я и започват изкачване към билото над село Долен - едно от най-красивите места на трасето!

По билото се достига и до връх „Св. Неделя“. Според последните проучвания на авторитетни историци именно там е била разположена крепостта на Момчил - родопския цар. В годината на Момчил именно този връх ще бъде единствената обща точка на трите трасета на К3 ULTRA. Тук около историческия параклис „Св. Неделя“ ще бъде организиран и основния подкрепителен пункт с изобилие от родопски специалитети.

От връх “Св. Неделя” трасето се спуска през живописната махала Мемов Габър до местността „Пирийца“, откъдето след бягане по прохладното поречие на река Върбица, предстои  изкачване до параклиса „Св. Екатерина“.

От тук до финала остават още 3 км, които са обединени за всички дистанции, за да се получи масово финиширане.


Трасето е с дължина 53 км. Бегачите тръгват от центъра на Златоград, преминават през обновения парк към връх “Св. Неделя”.

От връх “Св. Неделя” трасето продължава към светилище „Белото камене“, което се намира над с. Старцево, след което бегачите се насочват към връх „Шадийца“ до пресичане на пътя при прохода „Печинско“.

След близо 5 км се стига до местността “Бучовица“. Тук всеки ще може да се наслади на спиращи дъха гледки: на север познатите Рожен, Снежанка и Перелик, а на юг - билото, по което минава южната ни граница, с върховете Мързян, Ломска чука и Вейката.

Следва участък около 12 км, части от който са по самата граница, с красиви гледки на изток към долината на река Върбица, до местността  „Картала“, където ще може да се види как са изглеждали граничните застави в миналото.

От „Картала“ предстои плавно спускане отново по билото на планината, което минава над с. Аламовци, през връх Рупчево, Кильови колиби и връх Косора, за да стигне до параклиса „Св. Екатерина“. А от там до финала в Златоград.


Трасето на К3 ULTRA – 23 км се препокрива в по-голямата си част на по-дългите трасета.

На финала всички участници ще получат диплом, а най-бързите ще бъдат наградени с медали.

20% от средствата за такса участие на маратонците ще бъдат дарени за закупуване и засаждане на дървета по улиците на Златоград и околностите. 

Чуйте интервюто с Емилия Цонева, един от организаторите на К3 ULTRA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43