Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С около 1500 дръвчета двугодишен бял бор

"Засей дърво за Залени Родопи" ще залесят землище край село Борино

2
Снимка: gorata.bg

На 17 и 18 октомври група съмишленици планират да извършат залесяване на землище в родопското село Борино. Кой стои зад инициативата "Засей дърво за Залени Родопи" и как може човек да участва в тази благородна инициатива, в ефира на Радио Кърджали разговаряме със Стойко Деведжиев, един от организаторите, който се оказа, че е от Кърджали: 



Хора от цялата страна са потвърдили желанието си да се включат в залесяването на землището до село Борино.  

На 17.10 - 18.10 ( двадни ) в землището на село Борино, област Смолян, стартът е в 10:00 на 17.10, а финалът в 18:00 на 18.10.

Посадъчният материал се предоставя напълно безплатно от "Засей дърво за Зелени Родопи" като планираните дръвчета са първоначално около 1500 бр. - двугодишен бял бор.

Как можете да бъдете част от тази инициатива?

Можете да потърсите събитието във Фейсбук "Засей дърво за Зелени Родопи". Необходими за участие са само три неща - желание, време и малко физическа сила, казват организаторите. 


От „Засей дърво за Зелени Родопи“ коментират, че да засадиш дърво е нещо прекрасно. А да залесиш и създадеш гора е наистина нещо голямо.

Зад инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи" са се събрали група хора, които ги обединява една цел - България да е едно по-добро място за живеене.

През следващите месеци имат планирани няколко големи събития - залесяване на сечища и оголени площи, предотвратяване на свлачищна дейност чрез посаждане на гора, почистване на планината от изхвърлени боклуци вследствие на туризъм и други.

Всяка тяхна инициатива е предварително обсъдена и разрешена от регионалните институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57