Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Борислав Михов: Безкористната любов съществува, но се намира трудно



Съществува ли още любовта? Какъв страхотен въпрос! Да! Любовта съществува в реалния живот, но нейното откриване отнема време и постоянни усилия. За всеки случай обаче любовта не е това, което виждаме по телевизията или четем в книгите, защото в тях ние сме свидетели на разказани истории. Емоционална манипулация. Обикновено писателите искат да подтикнат читателите, да разберат идеята им. Шансовете са, че ако откриете любов като по филмите в реалния живот, тя ще бъде мимолетна. Непостоянен пламък. Любовта не е целувка под дъжда. Любовта е по-скоро, като да се откажеш от мъжката вечер, защото приятелката ти има лош ден на работа.

Въпреки че светът бива обгръщан все повече и повече от плаща на материалните интереси, истинските чувства без скрит подтекст все още съществуват, разказва младият писател Борислав Михов:

Има все още истински обичащи хора, но се намират сравнително трудно и са доста малко, като същевременно тези хора имат изградени огромни стени около себе си. Просто времето в което живеем е изродило хората и отношенията между тях. Интересите започнаха да са движеща сила а не чувствата и любовта към личността. В модерния свят се случва да обичаш опаковката а не същността.

Малко хора осъзнават, че любовта не е физическо привличане. Хората остаряват и не са толкова красиви, както някога. В този ред на мисли можем да кажем, че любовта е жертва, защото е безкористна.

Жертва е дума, която има много негативен оттенък в нашата култура. Това, което всъщност означава е да се откажеш от нещо, за друго по-добро. За да обичате истински нещо или някой, трябва да се откажете от нещо важно, така че наистина да знаете стойността им. Това е важно разграничение.

Във връзката си, ако искате да намерите романтична любов не трябва да мислите за себе си, вашите нужди, вашите желания и стремежи. Ако искате да намерите романтична любов, вашата отговорност е да намерите начини да угодите на партньора си и да подкрепите неговите нужди, стремежи и начинания.

Свидетели сме как в социалните мрежи се пишат и споделят кратки текстова за правилните взаимоотношения и същността на любовта. Дали обаче, хората които ги публикуват вникват в тях? Според Борислав Михов отговорът е – не:

Лично аз ненавиждам този фалш, който блика от социалните мрежи. Общо взето това, което виждаме в социалните мрежи няма нищо общо с реалността. Хората пишат и копират доста неща, които в повечето случаи нямат нищо общо с живота, който водят и с реалното им мислене. Те знаят, че това което пишат е хубаво, красиво и правилна сентенция за живота но същевременно то е в тотален контраст с тяхното ежедневие.

За да намерите истинска любов, наистина е необходимо да поставяте нуждите на партньора пред вашите. Това гарантира 2 неща:

1. Гарантира, че нуждите на партньора ви са удовлетворени;

2. Премества фокуса ви от нещата, които липсват във връзката ви, към нещата, които можете да направите един за друг.

В заключение можем да кажем, че ако прекарвате времето си в нещата, които нямате в партньора и връзката си, никога няма да намерите любов. Това е така, защото търсите правилния човек на грешния път. Така че да! Любовта съществува в реалния живот. Просто може да не е това, което очаквате.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Борислав Михов- Маверик в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43