Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левскарски мед: Една фенка и 60 000 пчелички

Левскарски мед! Да има такова нещо.

София Богданова е закърмена фенка на ПФК Левски и в тяхна чест решава да осинови 60 000 пчелички, които да произвеждат един по-специален мед - Левскарският.

Исках да бъде нещо различно. Исках като идея да бъде не просто някакъв мед, а исках да бъде Левскарски мед, за да мога да зарадвам приятели и други левскари, които могат да оценят това, което олицетворява логото, споделя София Богданова.

Младата българка се запалва по идеята от неин приятел по програмата „Осинови кошер“ , които допринася за биоразнообразието и увеличаването на популацията на пчели в България. Същевременно новите й домашни любимци й се отплащат с вкусен и качествен мед, който Богданова решава да кръсти на любимият си футболен отбор.

За мен лично Левскарския мед е много по-вкусен, надявам се, че и за другите хора ще е така, казва с усмивка чаровната блондинка.

Самата тя признава, че не търси изгода от меда. Бурканчето със златния еликсир от 400мл се явява по-скоро сувенир за близки и приятели, който тя подравя или пуска на благотворителни търгове свързани с инициативи около Левски Фемили и т.н.

Кошерите се гледат от друг човек. Аз просто осиновявам и подкрепям финансово кошера, като два пъти в годината имам възможност за посещение на пчеличките, за да видя как протича целия процес, разказва София Богданова.

Не месец кошера й произвежда по 3 бурканчета мед, като на този етап все още няма друг футболен отбор за когото работят 60 000 пчелички.



Същевременно за последните 15 години близо 40% от пчелите са изчезнали в световен мащаб, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда.

Зимата е най-тежкият период от живота на пчелите. Много са причините, които определят характера на зимуването. Една група фактори произтичат от външните условия, а други се обуславят от състоянието на пчелното кълбо в кошера разказва пчеларят Георги Желев от когото София Богданова осиновява пчелите.Той съветва любителите пчелари по от рано да се погрижат за пчелните семейства, за да не мислят дали ще презимуват или не.

Активният сезон при пчеларството не съвпада с календарния, както е прието. За зимата пчелните семейства се подготвят със зимни медови запаси с които пчелните семейства ще зимуват през зимата и съответно подреждане на пчелното гнездо. Слагат се миши предпазители и основно се преподрежда пчелното семейство, така че да е оптимално за зимуването им, разказва Желев.

През зимния период не може да се използват течни храни. Когато обаче се налага, в изключителен случай семействата се подпомагат с пити с мед или с полутвърда храна, каквато е медово-захарното тесто или приготвената захарно-белтъчна храна. Гладните пчелни семейства през зимата трябва да се подхранят в тих, топъл ден.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43