Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата в село Давидково - храм за трима

6
Църквата "Свети Пророк Илия" с. Давидково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си имат изграден параклис. Църквата в Давидково е  разположена на възвишение в селото. По време на комунизма храма е бил склад за брашно. Днес вратите на църквата се отварят само по време на погребения и празници. За християнския храм се грижи 79-годишния Петър Киряков. 

„Спомням си, по време на сватби, макар и погребения църквата се пълнеше до балкона с хора. Днес максимум трима души могат да дойдат,  другите са на легло“, разказва бай Петър Киряков.

Петър Киряков показва камъка на който е отбелязан кога е построен храма

В предверието на църквата са поставени портретите на най-дълго служилия свещеник и семеен портрет  на едни от големите дарители на храма.

Църквата "Свети Пророк Илия" има красив иконостас, построен през 1935 година.

„Макар, че покрива пропускаше дъжда иконостаса оцеля. Правен е на място, тук от майстор Стефан. Всичко в църквата беше с ламперия. Пода беше дървен, но се появи дървесна гъба и прояде всичко. Наложи се да махнем всичко. Със средства, които аз съм сдобил от моите ученици и дарители, направихме пода с плочки“, разказва още Петър Киряково.

Иконостасът в църквата

Когато на малцината давидковци им се наложи нуждата от свещеник, освен този от Мочиловци,  те често прибягват до услугите на свещеник родом от село Манастир, но служещ на Света гора. Поради малкото останали християни в селото - все възрастни хора им е трудно да организират празника на църквата, казва бай Петър.

В регистъра за венчаванията в църквата "Свети Пророк Илия" е записано, че точно преди 69 години на 11 ноември е проведена последната венчавка. В храма се пазят и регистрите за ражданията и кръщенета. Първото регистрирано кръщене в Давидково е преди 106 години.


Бай Петър Киряков се грижи за църквата безвъзмездно, за да личи, че все още има живот в храма. Камбаната на църквата бие рядко и то главно по тъжен повод.

79-годишният Петър Киряков, пенсиониран учител по професия, може би е последният пазител на църквата. Иде ли си бай Петър и църковната камбана в селото ще замлъкне. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл. 



Петър Киряков, отговорник за църквата


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39