Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на БНБ предупреди за възможно влошаване на икономическата криза

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза. Това става чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември.
Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките, пише гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Той е категоричен, че банките трябва да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата.
Радев подчертава добрата позиция, в която българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които ще се осигури преминаване през този тежък период.
Гуверньорът засяга и темата с потенциалния нов мораториум върху кредитите, който ще осигури възможност общо за 9 месеца - т.е. новия срок и вече течащите срокове от първия мораториум, да има временно частично или цялостно спиране на обслужването на заемите.
Възможно е след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът.
От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов, който също отправя поздравлението си към професионалната общност, съобщава, че в най-кратки срокове банките ще са готови с реда за новото отсрочване на задълженията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Служители на МВР Кърджали заснеха за ден 31 клипа за превишена скорост

Полицейски служители заснеха 31 клипа за превишена скорост при проверка на близо 270 моторни превозни средства в област Кърджали в четвъртък. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Пътните полицаи са съставили 2 акта, връчили са и 41 фиша за констатирани нарушения. 17 шофьори са получили електронни фишове.

публикувано на 30.08.24 в 15:08

Извънредно пръскане срещу комари разпореди на общините РЗИ Кърджали заради западнонилската треска

Съгласно указания на Здравното министерство, от РЗИ – Кърджали са информирали медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната по отношение на западнонилската треска, механизма на предаването и клиничната картина на заболяването, каза за радио Кърджали Петя Папазова, секретар на Здравната инспекция. Тя каза още, че следващата..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. Двама пациенти вече починаха след усложнения от заразата, а мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение. Двама със заподнонилска..

публикувано на 30.08.24 в 13:05

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37

Българите все повече пътуват в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:54
Слави Василев

Слави Василев: Институционалният блокаж ще продължи и след изборите

Подписването на Указ за назначаване на служебно правителство от президента дава глътка въздух на цялата държава и ни спасява от това да изпаднем в конституционна криза.  Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали политическият наблюдател Слави Василев. "Това е глъдка спокойствие за цялата ни държава, за институциите ни и за начина на..

публикувано на 28.08.24 в 07:12