Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня мигрира. "В Северна България е много зле положението. Но прасетата са умни животни. Те усетиха болестта и започнаха да мигрират от север на юг. Миналата година при нас пристигнаха много от Северна България, затова поставихме рекорд в отстрела... Лошото е, че вече в Свиленград, Тополовград има чума. Дано не дойде при нас", коментира Васил Дончев. Тази година ловците приключиха груповия лов на дива свиня с отстреляни около 380 прасета, докато миналата година са поставили рекорд с 575 животни.

Приключил е и груповия лов на хищници. В момента, до края на февруари, ловците от региона са взели решение да ловуват на хищници с кучета извън горския фонд. И то само с обучени кучета, които не гонят друго, освен хищници.

"Хищниците трябва да се регулират, иначе нанасят големи щети. Може да влезете в интернет и да видите филми има снимани как лисиците и чакалите чакат майките сърни да родят и още с раждането грабват малкото. Хищниците са опасни, особено при нас, защото ние разселваме лопатари всяка година и то по доста, повечето са женски, чакаме от тях поколение, затова трябва регулация", категоричен е Васил Дончев. Според него чакалите са много пластичен вид, те влизат и в градовете даже. "Те са всеядно животно, може би най-приспособимо от всички видове дивеч. Тук до 1989-90 година в нашия край почти нямаше чакали. Чакалът настъпва здраво в посока Западна Европа, вече има в покрайнините на Виена", каза Васил Дончев.

В ефира на Радио Кърджали той обяви и победителите от традиционното състезание за ловци и ловни кучета "Свети Хуберт", което се проведе преди дни. Победител е Джейхан Сали от дружинка Пчеларово с куче порода пойнтер, втори Салих Емин от дружинка Черноочене с дратхаар и трети  - Ахмед Ахмед с епаньол бретон.

Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали в прикачения звуков файл.

Вижте още

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39