Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече българи с „маскне” заради носенето на маска

Снимка: iStock



С появата на COVID-19 и налагането за носене на маски на закрити места разговорите за акне достигнаха рекордно високи стойности, като все повече българи се оплакват от „маскне”. Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски.

Обривите най-често се появяват около устата, носа и брадичката, където маската запушва порите.Топло, тъмно и влажно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ни, кипи живот, който трудно можем да видим.

Маскне е най-често срещаният вид “Acne Mechanica”.Здравните и други фронтови служители са най-изложени на риск, тъй като маските им са по-плътно прилепнали и ги носят по-дълго. Aнекдотично, лекарите съобщават и за увеличаване на обострянето на акне и при хора извън здравеопазването.В случая, падне ли маската, паднат и тайните. Защото тогава последиците от този скрит живот излизат наяве. Под формата на ситни пъпчици. Симптомите се появат от 6 до 8 седмици.

Маскнето най-често се появява при пациенти с вече съществуващи дермални проблеми, които се отключват отново от носенето на маската, обясняват специалистите. То се появява, както от механичното триене на маската върху лицето, така и от промяната при нормалната кожна флора, разказват дерматологът д-р Малена Герговска.

Оказва се, че значение има и цветът на маската - особено при хората, склонни към алергични реакции. Всичко зависи какъв е типът маска, колко често я сменяме, както и колко време стои върху лицето.

За да избегнете маскнето първо помислете за вида на маската, която носите. Само вие можете да решите как искате да балансирате теглото на материала на маската с нивото на защита, което ще ви осигури, но дерматолозите предлагат 100 процента памук като добър компромис, защото позволява на кожата да диша малко. Тъй като температурата се повишава и се потите повече, ще трябва да поддържате маската чиста.

На второ място рационализирайте рутинната си грижа за кожата.Много от нас така или иначе използват твърде много продукти за красота, така че помислете за маска, носеща добро оправдание, за да приемете най-основната рутинна грижа за кожата: нежно почистващо средство без сапун и мек овлажнител без аромат. Овлажнителят има двойно задължение тук. Освен това, овлажнявайки кожата, тя може да я предпази от триене на маска.

От съществено значение е да сваляме маската при всеки възможен момент, съветва д-р Герговска. На всеки час или два трябва да даваме по 10 минути почивка на лицето си от маската за да може да диша кожата, допълва тя. Ако все пак завършите с маскне, имайте предвид, че лечението на акне може да бъде дразнещо и все пак трябва да се борите с продължаващото дразнене на маската.

Ако това, което е на лицето ви, изглежда по-скоро като обрив или „ви кара да искате да си надраскате лицето“, възможно е проблемът ви да не е акне. Може да имате контактен дерматит, който пациентите получават от метални или гумени части от маски, както и някои тъкани и оцветители.

Проучване показва, че около 90% от маските на пазара не отговарят на изискванията показват проверките на експертите по сертификация. При тях не е ясно кой е производителя и колко точно ни предпазват. Въпреки това платнените маски са най-предпочитаните сред хората. Важно е да знаем, че реално респираторната маска пази този който я носи и всички около него, а медицинската синя маска само тези които са около нас, но не и самите нас.


Чуйте инервюто на Ангел Шенков с д-р Малена Герговска в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
french

Франция, мон амур! Еп. 2

В еп.2 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: През 1999 г. френското правителство прие лого със знамето и девиза на страната. както и лика на Мариана. Коя е Мариана и  как се превърна в символ на Френската република? Какво символизират цветовете на френския трикольор - синьо. бяло и..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51