Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затлъстяването влошава състоянието на заразените с COVID-19



От началото на пандемията десетки проучвания съобщават, че много от най-болните пациенти с COVID-19 са хора със затлъстяване. През последните седмици тази връзка придоби по-остър фокус, тъй като нови проучвания закрепиха връзката и показаха, че хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск като дори потенциалната ваксина срещу вируса щяла да бъде по-малко ефективна при хората с наднормено тегло.

Хората със затлъстяване са по-склонни от хората с нормално тегло да имат други заболявания, които са независими рискови фактори за тежък COVID-19, включително сърдечни заболявания, белодробни заболявания и диабет. Те също са склонни към метаболитен синдром, при който нивата на кръвната захар, нивата на мазнините или и двете са нездравословни и кръвното налягане може да е високо.

Прегледът на наличните статистически данни от двете вълни на пандемията с COVID-19 показа, че Sars-Cov-2 протича най-тежко и засяга предимно хора с болестно затлъстяване, чийто Индекс на телесна маса е над 35.0, особено когато имат и Захарен Диабет тип 2.

Корона - инфекцията се определя като „цито-кинетична буря“ в малките съдове на белия дроб и във вътрешните органи. При Захарен Диабет тип 2 и болестно затлъстяване,именно тези съдове са най-увредени при хора с подобна комбинация от заболявания.

Физическите патологии, които правят хората със затлъстяване уязвими на тежък COVID-19, започват с механика: Мазнините в корема се изтласкват нагоре по диафрагмата, което кара големия мускул, който се намира под гръдната кухина, да се удари в белите дробове и да ограничи въздушния поток. Този намален обем на белите дробове води до колапс на дихателните пътища в долните лобове на белите дробове, където пристига повече кръв за кислород, отколкото в горните лобове.

Има и други проблеми. Като начало, кръвта на хората със затлъстяване има повишена склонност към съсирване - особено сериозен риск по време на инфекция, която, когато е тежка, незабавно подправя малките съдове на белите дробове със съсиреци. При здрави хора ендотелните клетки, които нареждат кръвоносните съдове, обикновено казват на околната кръв: Не се съсирвай. Смята се обаче че сигнализирането се променя от COVID-19, тъй като вирусът наранява ендотелните клетки, които реагират на обидата, като активират коагулационната система. Добавете затлъстяване към сместа и рискът от съсирване нараства.

Освен нарушен отговор на инфекции, хората със затлъстяване страдат и от хронично възпаление с ниска степен. Мастните клетки секретират няколко провокиращи възпалението химически пратеници, наречени цитокини, а повече идват от имунни клетки, наречени макрофаги, които се изнасят, за да почистят мъртвите и умиращи мастни клетки. Тези ефекти могат да съставят избягалата цитокинова активност, която характеризира тежкия COVID-19.

Тежестта на COVID-19 при хора със затлъстяване помага да се обясни непропорционалността на пандемията в някои групи. Имунитетът също отслабва при хора със затлъстяване, отчасти защото мастните клетки проникват в органите, където се произвеждат и съхраняват имунните клетки, като далак, костен мозък и тимус. Проблемът е не само в по-малкото имунни клетки, но и в по-малко ефективните.

Данните за лечението на пациенти с COVID-19 със затлъстяване са оскъдни. Публикуваните доказателства обаче подкрепят даването на такива пациенти на по-високи дози антикоагуланти. Към този момент много малко се знае дали и как да се коригират други лечения като ремдезивир и дексаметазон, отчасти защото пациентите със затлъстяване често са изключени от клинични изпитвания.

Важно за отбелязване е, че хората със затлъстяване трябва да полагат допълнителни грижи, за да не се разболяват. В допълнение, упражненията и отделно отслабване дори могат да подобрят метаболитното здраве на човек със затлъстяване и по този начин да намалят шансовете му да развият тежък COVID-19, ако се заразят.


Чуйте интервюто на Ангел Шенков с ендокринологът д-р Веселина Яначкова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07