Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Ширяева: Интересът към българската литература в Русия трябва да се развива

В Русия и по-специално в Москва има търсене на българска литература. Активна работа в тази насока провежда Българският културен институт, който си сътрудничи с Библиотеката за чуждестранна литература и заедно курират един проект "Съвременен български роман". Издават се български автори, но в малък тираж. Това разказа за Радио Кърджали преводачът Мария Ширяева. Според нея интересът трябва да се развива, а Българският културен институт се опитва да прави именно това. Една от малкото положителни страни на пандемията се изразява в това да провежда презентациите в онлайн формат. Смея да твърдя, че сме гледани от милиони зрители навсякъде и това са презентации на нови книги, нови романи, разговори с художници, издатели, казва Мария Ширяева. 
Мария е родена в Москва, завършила е българска филология в московския държавен университет "Ломоносов". Живее и работи в Кърджали. В последните години се занимава с преводи от български на руски и преподавателска работа. 
В момента се "разкъсвам" на два фронта. Превеждам Григорий Цамблак от старобългарски на руски. Оказа се, че е  доста неизвестен, въпреки че е бил митрополит. Този труд е съвместен с Великотърновския университет. Това е художествено-научен превод и доста сериозно предизвикателство за мен, разказа Мария Ширяева. От съвременната българска литература тя превежда романа "Господин М." на Георги Тенев. Главен герой е Георги Марков, интелектуалец, емигрант, жертва на властта. В романа има и реални сюжети, и фикции, и мисля, че ще бъде интересен на руския читател.
Мария казва, че за нея всеки преведен труд има смисъл, дори ако в момента няма как да бъде издаден в Русия. Финансирането е крайъгълния камък на книгоиздаването в руската страна. Никой не поема този ангажимент - да разпространява българска литература безплатно, защото трябва да има гаранции за издателите в Русия, обяснява Мария Ширяева.
Руснаците повече почитат 8 март, смята Мария. Той е част от завършващ цикъл, но и предвестник на пролетта. Денят не е работен и носи специално настроение.
За книгите, предпочитаните и интересните според нея български автори, както и за 8 март като празник в България и Русия може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Мария Ширяева в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00