Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ширяева: Интересът към българската литература в Русия трябва да се развива

В Русия и по-специално в Москва има търсене на българска литература. Активна работа в тази насока провежда Българският културен институт, който си сътрудничи с Библиотеката за чуждестранна литература и заедно курират един проект "Съвременен български роман". Издават се български автори, но в малък тираж. Това разказа за Радио Кърджали преводачът Мария Ширяева. Според нея интересът трябва да се развива, а Българският културен институт се опитва да прави именно това. Една от малкото положителни страни на пандемията се изразява в това да провежда презентациите в онлайн формат. Смея да твърдя, че сме гледани от милиони зрители навсякъде и това са презентации на нови книги, нови романи, разговори с художници, издатели, казва Мария Ширяева. 
Мария е родена в Москва, завършила е българска филология в московския държавен университет "Ломоносов". Живее и работи в Кърджали. В последните години се занимава с преводи от български на руски и преподавателска работа. 
В момента се "разкъсвам" на два фронта. Превеждам Григорий Цамблак от старобългарски на руски. Оказа се, че е  доста неизвестен, въпреки че е бил митрополит. Този труд е съвместен с Великотърновския университет. Това е художествено-научен превод и доста сериозно предизвикателство за мен, разказа Мария Ширяева. От съвременната българска литература тя превежда романа "Господин М." на Георги Тенев. Главен герой е Георги Марков, интелектуалец, емигрант, жертва на властта. В романа има и реални сюжети, и фикции, и мисля, че ще бъде интересен на руския читател.
Мария казва, че за нея всеки преведен труд има смисъл, дори ако в момента няма как да бъде издаден в Русия. Финансирането е крайъгълния камък на книгоиздаването в руската страна. Никой не поема този ангажимент - да разпространява българска литература безплатно, защото трябва да има гаранции за издателите в Русия, обяснява Мария Ширяева.
Руснаците повече почитат 8 март, смята Мария. Той е част от завършващ цикъл, но и предвестник на пролетта. Денят не е работен и носи специално настроение.
За книгите, предпочитаните и интересните според нея български автори, както и за 8 март като празник в България и Русия може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Мария Ширяева в прикачения звуков файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00