Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Пенка Петрова: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Препаратът ще може да се прилага и чрез впръскване

Проф. Пенка Петрова
Снимка: БНТ



Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен:

„Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. "

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта проф. д-р Пенка Петрова

„Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване”, обясни проф. д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

„На този етап фонд „Научни изследвания” се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание”, заяви проф. д-р Пенка Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
french

Франция, мон амур! Еп. 2

В еп.2 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: През 1999 г. френското правителство прие лого със знамето и девиза на страната. както и лика на Мариана. Коя е Мариана и  как се превърна в символ на Френската република? Какво символизират цветовете на френския трикольор - синьо. бяло и..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51