Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията удари тежко автосервизите

Снимка: Радио ВидинОсвен криза в туристическия бранш, пандемията доведе и до трудности в работата  в сектора на автомобилния бранш, в частност на автосервизите. Въпреки, че някак си не се вдига шум покрай бранша, е факт, че около 15% от сервизите през изминалата година са били принудени да затворят врати.

И докато ресторантите и туристическият бранш са на изчакване, но не затварят при автосервизите се предприема затваряне или отиване към сивия сектор. Към момента единственото спасение за сервиз да оцелее е да обслужва фирмени автомобили на производството разказва автомонтьорът Валентин Пенев.

От тук идва и спада на работа. Когато няма употреба на автомобила, няма повреди по тях и износване на нормалните компоненти. Същевременно Автомобилният парк в България е стар и в тази ситуация, когато не успяват хората да си поддържат колите, може да се стигне и до повече катастрофи. Добре е след продължителен престой на неизползване автомобилът да бъде прегледан преди да тръгне отново по пътищата казва Валентин Пенев.

Не са много сервизите, възползвали се от мярката 60 на 40. Повечето сервизи търсят варианти, като вземат кредит от банка или оперират със спестени средства и гледат как да закрепят положението. Друг проблем е и липсата на информираност към какви помощи могат да се обърнат сервизите, казва Пенев и допълни:

"В този бранш няма голям интерес. В страната продължава тенденцията хората да търсят препитание в чужбина."

Действието и грижата за клиента трябва да бъдат определящи в този бизнес. Качествените и адекватни услуги са предпочитани от клиентите винаги. Но особено по време на криза, когато отделят от бюджета си само за най-необходимите разходи, е важно да получават именно това.


Вижте още
Проф. Пенка Петрова

Проф. д-р Пенка Петрова: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен: „Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена..

публикувано на 30.03.21 в 04:00

Затлъстяването влошава състоянието на заразените с COVID-19

От началото на пандемията десетки проучвания съобщават, че много от най-болните пациенти с COVID-19 са хора със затлъстяване. През последните седмици тази връзка придоби по-остър фокус, тъй като нови проучвания закрепиха връзката и показаха, че хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск като дори потенциалната ваксина..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Все повече българи с „маскне” заради носенето на маска

С появата на COVID-19 и налагането за носене на маски на закрити места разговорите за акне достигнаха рекордно високи стойности, като все повече българи се оплакват от „маскне”. Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Обривите най-често се появяват около устата, носа и..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Всичко, което трябва да знаем преди ваксинация

Въпреки очевидната нужда от ваксини срещу COVID-19, много от българите са скептични към ваксините, като за оправдания изтъкват малкото информация около влиянието и последиците на самите ваксини. Според направено проучване 52 на сто от българите нямат намерение да се ваксинират, 37% се колебаят, а процентът желаещи бърза..

публикувано на 24.02.21 в 05:00

74 заразени с Covid-19 в Хасково и петима починали

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 74 нови положителни случаи на коронавирусна инфекция, пет починали и 38 излекувани. Разпределението по общини е:  Хасково – 51; Димитровград – 7; Харманли и Любимец по  4; Свиленград и Тополовград по 3; Минерални бани и Стамболово по 1. Починали са четирима мъже на..

публикувано на 23.02.21 в 10:04

Вицешампионът по плуване Емил Златев: Хранителната комбинация сирене, яйце и салам на едно хранене може да ни убие

През лятото няма как да се храним по същия начин, както през зимата. Това е период, в който ние би трябвало да намалим порциите. Един от сериозните доводи за това, е че белтъчините и мазнините реагират по различен начин на външната температура. Затова и шерпите, к оито живеят нависоко в планината, се хранят основно с мазнинни храни...

публикувано на 23.07.20 в 15:00

Метин Хафъзсалим: В "Бюрото по труда" Кърджали няма наплив на безработни заради извънредното положение

Агенцията по заетостта  препоръчва на всички, които желаят да ползват услугите ѝ, да се съобразят с мерките на правителството по отношение на COVID-19 и с призива на обществеността за ограничаване на контакти и срещи, особено на места със струпване на хора, каквито често са бюрата по труда. Това се отнася най-вече за желаещите да се..

публикувано на 27.03.20 в 12:50