Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цените на агнешкото в Кърджали удариха тавана

Снимка: БГНЕСС наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.

Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото  са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско