Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страничен ефект: Всеки трети преболедувал COVID-19 получава мозъчни или психически увреждания

Снимка: iStockВсеки трети преболедувал COVID-19, в рамките на следващите шест месеца след инфекцията получава мозъчни или психически увреждания, показва световно изследване, проведено сред над 230 000 души, като авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми.

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диагнози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след изкаран SARS-CoV-2. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран COVID-19. Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17 на сто) и емоционални смущения (при 14 процента), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в лека форма,nо сред пациентите с коронавирус, постъпили в интензивно отделение, цели 7% в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на сто се диагностицира деменция.

Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога. COVID-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека, казва доц. д-р. Юрий Янакиев, преподавател в Педагогическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Последиците от Ковид-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни. Те дават своя "принос" към нарастващия брой психически заболявания и се налага спешно да бъдат добре проучени.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с доц. д-р Юрий Янакиев в звуковия файл.


Вижте още

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07
д-р Николай Брънзалов

Д-р Брънзалов: Личните лекари ще заявяват ваксини в нова е-платформа

През нова е-платформа личните лекари ще могат да заявяват необходимите им количества от ваксините срещу Covid-19. Очаква се системата да заработи след първата десетдневка на м. май, каза зам.председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той поясни, че личните лекари ще подават заявките с електронен подпис, а..

публикувано на 27.04.21 в 06:45

Пандемията удари тежко автосервизите

Освен криза в туристическия бранш, пандемията доведе и до трудности в работата  в сектора на автомобилния бранш, в частност на автосервизите. Въпреки, че някак си не се вдига шум покрай бранша, е факт, че около 15% от сервизите през изминалата година са били принудени да затворят врати. И докато ресторантите и туристическият бранш са..

публикувано на 07.04.21 в 08:08
Проф. Пенка Петрова

Проф. д-р Пенка Петрова: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен: „Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена..

публикувано на 30.03.21 в 04:00