Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страничен ефект: Всеки трети преболедувал COVID-19 получава мозъчни или психически увреждания

Снимка: iStock



Всеки трети преболедувал COVID-19, в рамките на следващите шест месеца след инфекцията получава мозъчни или психически увреждания, показва световно изследване, проведено сред над 230 000 души, като авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми.

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диагнози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след изкаран SARS-CoV-2. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран COVID-19. Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17 на сто) и емоционални смущения (при 14 процента), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в лека форма,nо сред пациентите с коронавирус, постъпили в интензивно отделение, цели 7% в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на сто се диагностицира деменция.

Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога. COVID-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека, казва доц. д-р. Юрий Янакиев, преподавател в Педагогическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Последиците от Ковид-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни. Те дават своя "принос" към нарастващия брой психически заболявания и се налага спешно да бъдат добре проучени.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с доц. д-р Юрий Янакиев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32