Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Брънзалов: Личните лекари ще заявяват ваксини в нова е-платформа

д-р Николай Брънзалов
Снимка: БГНЕСПрез нова е-платформа личните лекари ще могат да заявяват необходимите им количества от ваксините срещу Covid-19. Очаква се системата да заработи след първата десетдневка на м. май, каза зам.председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Той поясни, че личните лекари ще подават заявките с електронен подпис, а разпределението ще е в зависимост от наличните количества от различни видове ваксини:

„Понеже не може на един общопрактикуващ лекар, ако има нужда от 5 флакона, да му се дадат 5, а друг да има нужда от 2, но да не му се даде нито един, тази система ще нарежда по времето, по което е зададена молбата, по един флакон, докато се изчерпи последният заявил. Ако броят на флаконите са повече, се започва пак по същия хронологичен ред“

По думите му все по рядко ще чуваме за напред израза „недостиг на ваксини“. Всяка седмица ще ма доставки на иРНК ваксини, които са много по-желани от хората, коментира д-р Брънзалов.

Относно наближаващи почивни дни по Великден, д-р Николай Брънзалов изрази позиция, че и личните лекари са хора и имат нужда от почивка, като в този ред на мисли, ако има желаещи да се ваксинират по време на празничните дни, в което докторът се съмнява, конкретните могат да се обърнат към „зелените коридори“.

Цялото интервю на Ангел Шенков с д-р Николай Брънзалов може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07

Страничен ефект: Всеки трети преболедувал COVID-19 получава мозъчни или психически увреждания

Всеки трети преболедувал COVID-19, в рамките на следващите шест месеца след инфекцията получава мозъчни или психически увреждания, показва световно изследване, проведено сред над 230 000 души, като авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми. Учените не знаят по какъв точно..

публикувано на 19.04.21 в 09:51

Пандемията удари тежко автосервизите

Освен криза в туристическия бранш, пандемията доведе и до трудности в работата  в сектора на автомобилния бранш, в частност на автосервизите. Въпреки, че някак си не се вдига шум покрай бранша, е факт, че около 15% от сервизите през изминалата година са били принудени да затворят врати. И докато ресторантите и туристическият бранш са..

публикувано на 07.04.21 в 08:08
Проф. Пенка Петрова

Проф. д-р Пенка Петрова: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен: „Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена..

публикувано на 30.03.21 в 04:00