Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Снимка: архивВластите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози.

Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250 хиляди души във Великобритания и 1 на 100 000 за Европейския съюз. През февруари започна проучването във Великобритания за ефекта от комбинирането на различни ваксини срещу COV1D-19 като първа и втора доза.

Към този момент самата агенция не препоръчва възрастови ограничения. Единствено внимание се обръща на факта, че повечето от докладваните случаи са на жени под 60-годишна възраст.  Въпреки това, различни държави започнаха въвеждането на различни ограничения.

За България се взе решение тази ваксина да не се прилага на жени под 60-годишна възраст, които имат повишен риск от тромбози и анамнеза за тромбоцитопения. Позволява се обаче на всички с първа доза, които не са получили сериозни нежелани реакции, да си поставят и втората доза от същата ваксина.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова потвърди, че реално хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората. Към момента тя не препоръчва смесването на ваксини. Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта д-р Бацелова. Остава правилото, че мъжете могат да си поставят втората доза от "АстраЗенека“

Ако обаче хората не искат втората им доза да е с „Астра3енека", ще могат да си поставят „Пфайзер". Тук обаче трябва да се има предвид, че няма данни от приключили проучвания за ефекта от такова комбиниране на различни ваксини.  Проучванията ще продължат около година, през която периодично участниците ще бъдат проследявани какъв имунитет изграждат Ще се проучат и нежеланите реакции при комбинирането на различните ваксини и как те варират спрямо класическия подход, при който двете дози са от една и съща ваксина.

Все пак за тези, които са получили първа доза и не желаят втората да е от същата ваксина, се разрешава комбиниране с друга - тази на „Пфайзер", но не по- рано от 84 дни след първата доза. Тогава имунизацията ще се смята за приключена, съответно хората ще получат ваксинационния сертификат.

Важно за отбелязване е, че властите у нас обявиха, че хората, които са преболедували COVID-19, могат да се ваксинират три месеца след това, а тези, които са се заразили след първата доза, ще могат да поставят втората шест месеца по-късно.


Вижте още
д-р Николай Брънзалов

Д-р Брънзалов: Личните лекари ще заявяват ваксини в нова е-платформа

През нова е-платформа личните лекари ще могат да заявяват необходимите им количества от ваксините срещу Covid-19. Очаква се системата да заработи след първата десетдневка на м. май, каза зам.председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той поясни, че личните лекари ще подават заявките с електронен подпис, а..

публикувано на 27.04.21 в 06:45

Страничен ефект: Всеки трети преболедувал COVID-19 получава мозъчни или психически увреждания

Всеки трети преболедувал COVID-19, в рамките на следващите шест месеца след инфекцията получава мозъчни или психически увреждания, показва световно изследване, проведено сред над 230 000 души, като авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми. Учените не знаят по какъв точно..

публикувано на 19.04.21 в 09:51

Пандемията удари тежко автосервизите

Освен криза в туристическия бранш, пандемията доведе и до трудности в работата  в сектора на автомобилния бранш, в частност на автосервизите. Въпреки, че някак си не се вдига шум покрай бранша, е факт, че около 15% от сервизите през изминалата година са били принудени да затворят врати. И докато ресторантите и туристическият бранш са..

публикувано на 07.04.21 в 08:08
Проф. Пенка Петрова

Проф. д-р Пенка Петрова: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса, обясни проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен: „Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена..

публикувано на 30.03.21 в 04:00

Затлъстяването влошава състоянието на заразените с COVID-19

От началото на пандемията десетки проучвания съобщават, че много от най-болните пациенти с COVID-19 са хора със затлъстяване. През последните седмици тази връзка придоби по-остър фокус, тъй като нови проучвания закрепиха връзката и показаха, че хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск като дори потенциалната ваксина..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Все повече българи с „маскне” заради носенето на маска

С появата на COVID-19 и налагането за носене на маски на закрити места разговорите за акне достигнаха рекордно високи стойности, като все повече българи се оплакват от „маскне”. Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Обривите най-често се появяват около устата, носа и..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Всичко, което трябва да знаем преди ваксинация

Въпреки очевидната нужда от ваксини срещу COVID-19, много от българите са скептични към ваксините, като за оправдания изтъкват малкото информация около влиянието и последиците на самите ваксини. Според направено проучване 52 на сто от българите нямат намерение да се ваксинират, 37% се колебаят, а процентът желаещи бърза..

публикувано на 24.02.21 в 05:00