Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елен лопатар се мисли за крава край Кьосево

Снимка: Георги Аргиров

Елен, който се мисли за крава, обикаля всеки ден в землището на Кьосево и пашува заедно със селските животни. Това може би е нормална гледка за природата, нищо че буди любопитство, но по-любопитното е, че еленът бозае мляко от кравите и се ядосва и става агресивен, ако животните не му дават да суче.
Еленът е лопатар, на възраст между 2 и 3 години. Появил се миналото лято, разказва кметът на Кьосево Нурхан Юсеин. В началото всички му се радвали, туристите го снимали, бил атракция, до момента, когато рогата му пораснали и започнал да наранява кравите, когато бозаел от тях, Хората започнали да се оплакват, казва кметът.
Еленът ходи на паша с кравите на Сюлейман Сами. Харесал си ги е, търси ги. Като чуе хлопките, излиза от гората и намира стадото. Прекарва целия ден с тях, дори кучето му е приятел вече. Въпреки че го лае, лопатарят или не му обръща внимание, или го напада, засега на игра. Сюлейман обаче се оплаква, че еленът става агресивен към кравите, когато не му дават да бозае от тях: Буйства, удря ги, смуче ги. От миналата година се появи, вече година и половина. Идва до моите крави и непрекъснато ги търси. Влиза в селото с тях, от кучета, от хора, от нищо не се плаши
В момента рогата на младия елен са паднали, както става при лопатарите напролет, и той не наранява кравите, когато бозае от тях. Местните хора обаче се притесняват, че това ще се промени, когато израстнат новите рога на горското животно и той може да стане агресивен и към хората. Затова кметът Нурхан Юсеин е потърсил съдействие от специалисти от Ловно-рибарското сдружение, които са дошли в Кьосево, за да се запознаят с нетипичния случай.
Сега стопаните от Кьосево се чудят дали да се радват на атракцията на селото или да се притесняват от бъдещето и разчитат на съдействието на специалистите.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.

Вижте още

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в..

публикувано на 09.06.21 в 16:53

"Демократична България-Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали

"Демократична България - Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали за участие в изборите на 11 юли. Водачът на листата се запазва, както бе на изборите на 4 април. Това е журналистът Вилдан Байрямова. Радослав Милев, който е втори сред кандидатите на "Демократична България - Обединение" в Кърджали коментира списъка с листата и..

публикувано на 09.06.21 в 12:09

Кърджали домакин на кампанията „Измерване , което спасява живот. Твоя."

По повод 17 май –Световния ден за борба с хипертонията, в градския парк в Кърджали  се проведе  кампанията "Измерване, което спасява живот.Твоя", при която Кърджалийци безплатно измериха кръвното си налягане. Кампанията е във връзка с инициативата "Май месец за мерене" на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна..

публикувано на 10.06.21 в 05:00

Джаз фест "Долината на Орфей" - емоция и импровизация

Десетото юбилейно издание на джаз фест Долината на Орфей вече остана в историята. В събота вечерта обаче събра десетки ценители на музиката. На сцената, изградена в един от хотелските комплекси в Кърджали, свириха млади и изключително талантливи музиканти от Пловдив и Кърджали - дуото Ники Бобчев и Преслав Пеев, специално събраната в разширен състав с..

публикувано на 07.06.21 в 23:14

Ученици от Електрониката сами направиха автосимулатор

Дни на отворени врати провежда на 8 и 9 юни Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали. Ще бъде показана новата работилница по електрообзавеждане на производството, която дава нови възможности в практическото обучение на учениците. Повече внимание и интерес ще привлече другата разработка, която е..

публикувано на 07.06.21 в 16:33

"Медика и Медико" - новото заглавие за деца на Оперетата към Дома на културата

Оперетният театър към Дома на културата подготвя премиера на спектакъл за деца. Новото заглавие е "Медика и Медико" по текстове на кърджалийската писателка Маргарита Павлова. Режисьор е Ангел Чавдаров, който е и ръководител на Оперетата, а в спектакъла е ангажиран целият състав. Музиката е на Ангел Чавдаров и Антоний Желев.  "Медика и Медико"..

публикувано на 04.06.21 в 10:30
pimpirev

Антарктида се топи със скоростта на човешки живот

Към приключване е работата по филма, посветен на ледения континент "Антарктида-ледена магия" , в която са приложени кадри на председателя на НЧ "Обединение 1913" Стоян Анадолиев. Благодарение на кърджалийското участие в 22-ата българска полярна експедиция , на Антарктида се вее знамето на общината, има южен ледник Кърджали и филиал на..

публикувано на 03.06.21 в 16:34