Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Перперикон стартира Археологическо лято 2021

3
Снимка: Божидар Чолаков

Продължават разкритията на запад от трикорабната базилика, която бяха разкрили миналото лято. Екипът на проф. Николай Овчаров само за седмица от началото на разкопките са се натъкнали на десетки разкрития.

„Имаме първите находки. Монетите са около десетина. Две интересни гробници, ограбени за съжаление. За едната от тях имаме съмнение, че е епископска. Гробница изсечена в скалите с ориентация север-юг.“

Екипът е същия, който е участвал в разкопките на Вишеград, но това лято в експедиция Перперикон към екипа се присъединява и Николай Бояджиев от Смолянски исторически музей 'Стою Шишков". 

През миналата седмица се е извършвало само почистващи дейности, тък тако тревата и храстите са били доста високи. 

Очакванията на проф. Освчаров са през този сезон да се разкрият още артефакти  покрай трикорабната базилика и други сгради в тази част на скалнмия град.

Археологическите разкопките на скалния град Перперикон ще продължат три месеца и ще приключат в края на сепрември, каза още проф. Николай Овчаров.

Чуйте повече в репортажа на Божидар Чолаков.Галерия

Вижте още

Представят постижения във фотографията

Международният фотосалон Пловдив, част от творбите на който могат да се видят в момента и в Кърджали, има за цел да покаже най-добрите постижения във фотографското изкуство, търсенията и новите тенценции, както и новите фокуси на интересети, какъвто например е начинът, по който живеем в Ковид криза. Това каза за Радио Кърджали Радост Николаева от Арт..

публикувано на 17.10.21 в 11:31

Проучват мостовете над Арда

Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект. Няма майстори, които да пренасят през времето занаята на изграждане на мост. Това каза за Радио Кърджали арх. Иван Колев от сдружение Мещра, което проучва мостовете над Арда. Той обясни, че съоръженията се правят по технология, известна още в античността и само развивана и надграждана през годините...

публикувано на 17.10.21 в 11:25

7 са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Кърджали

7 са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Кърджали,  по 14 са новите случаи в Смолян и Хасково. 1867 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 15,8% от направените 11 811 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  85,54% от случаите за деня не са ваксинирани...

публикувано на 17.10.21 в 11:19

Започват контролни преброявания на Преброяване 2021

Националният статистически институт започва контролни изследвания на приключилото "Преброяване 2021".  Над  400 експерти ще обходят 14 000 жилища в цялата страна и ще анкетират домакинствата. Домовете, които ще бъдат отново преброени, са избрани на случаен принцип.  Подробности от Мария Желева, началник на отдел "Статистически изследвания - Кърджали":..

публикувано на 16.10.21 в 19:21

Кърджали с най-нисък брой новозаразени с коронавирус

25 са новозаразените с коронавирус в област Кърджали през последните 24 часа. 26 е техният брой в Смолян, а най-много - 81, са регистрирани в Хасковско. Кърджали е областта с най-нисък брой нови случаи, сочат данните на Единния инхформационен портал към полунощ. В страната новодиагностицираните с Ковид 19 са 3440, 1753 от които са установени с PCR, а..

публикувано на 16.10.21 в 15:54

Представят книга, посветена на проф. Хикмет Мехмедов

На 16 октомври, събота, от 18 часа в Дома на културата ще бъде представена книгата "Четири имена за една личност" на Недко Георгиев, посветена на почетния гражданин на Кърджали проф. Хикмет Мехмедов.  На сцената на Дома на културата ще бъдат представени и фрагменти от негови постановки с участието на звезди на българския балет. Кърджалийци ще могат да..

публикувано на 16.10.21 в 15:49

Дъждът в Смолянско активира свлачища

49 литра на квадратен метър дъжд се изляха за последното денонощие в Смолянска област, според данните на Метеорологичната станция на връх Рожен. Няма опасност от преливане на язовири на територията на областта, сочат в актуалната справка на областната управа. Най-сериозно е положението в община Смолян, където има паднали подпорни стени в самия град, по..

публикувано на 16.10.21 в 15:43