Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радослав Милев: 30% от активите на Пазара в Кърджали са разпродадениНа днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава.
Кредитът към настоящия момент на Пазара, заедно с лихвите е  777 хиляди и 504 лева. За да продължи обслужването на кредита в допълнението на Бизнес плана на дружеството е записано, че са предвидени за продажба търговски павилиони, навес за отпадъци и офис. 
Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев в категоричен, че няма да подкрепи това допълнение към Бизнес плана на „Пазар на производителите - Кърджали”: 

"За поредна година продаваме активи за близо 839 хил. лв., с които да бъде погасен кредита към банката. На всичко отгоре господин Вели се опитва да заблуждава целия общински съвет, като в списъка, който ни е дал първа точка от този списък е продажба на навес за отпадъци 262 кв. м. Оказа се след мой въпрос, че не продаваме навеса за отпадъци, а продаваме един парцел от 262 кв. метра, който има лице на главна улица и струва много пари и на който може да се построи блок или кооперация, в зависимост от това какво ще направи инвеститорът. Също така в допълнението на проекта са включени още два парцела на които да се строи, т.е. учредяване право на строеж на два имота, които са включени в активите на Пазара на производителите. Всъщност, оказва се, и по думите на господин Вели, че през неговите мандати, 30% от активите на Пазара са разпродадени. Според мен, това което остава като собственост на общината е една голяма покривна конструкция, която е в плачевно състояние". 

В началото на мандата на управителя Рамадан Вели, през 2012 г. размерът на активите на  "Пазара на производителите" е бил 7 251 000, казва още Радослав Милев. При направена справка от общинския съветник последният отчет на дружеството е от 2018 г. Там размерът на активите се е стопил на 3 838 000 лв. 

"За период от 6 години са изчезнали имоти за 3 400 000 лв. А за последните две години все още не е ясно какъв е размерът на активите, тъй като няма публикуван отчет", казва още Милев. 

Чуйте целият коментар по темата в звуковия файл. Вижте още

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39

Милан Миланов: БСП зае национално отговорна позиция

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 ми септември. По неофициална информация Националният съвет е взел това решение. Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието. Тов а става след като нито "Изправи се БГ, Ние идваме", нито "Демократична България", нито от Има..

публикувано на 02.09.21 в 16:03