Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Снимка: Георги Аргиров - Арго

Задържали сме разрешителното за отстрел. Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев.
Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево, което пасе заедно със селските крави, бозае мляко от тях, играе си с кучето пазач и няма страх от животни и хора. Всичко е прекрасно, когато еленчето е малко. Постепенно обаче рогата започват да растат и при опитите да суче, лопатарят наранява и разкъсва кожата на домашните крави. И започват оплакванията от стопаните. Еленчето става агресивно и към хората. Затова кметът се обръща към Ловно-рибарското сдружение за съдействие. Оттам миналата година опитват да прогонят животното с халосни и гумени патрони, но безуспешно. Затова тази година е взето решение за отстрел. Вече е излязло и разрешителното.
След публикации на сайта на Радио Кърджали и в социалните мрежи в различни групи, посветени на природата и опазването на животните, възниква инициативата еленът да бъде спасен и преместен на място, където ще живее и няма да пречи на домашни животни и хора. Създава се онлайн петиция, която към 17 септември е събрала над 1500 подписа. Много хора се ангажират да звънят по зоокътове и зоопаркове в страната, да помагат, да търсят подходящо място за лопатаря. 
Една от тези хора е Ина Тонина от София, която казва, че не е по силите на един човек да промени съдбата на животното, това винаги е функция на много усилия и много хора. Самата тя уговаря няколко варианта за щастлива развръзка, които за жалост пропадат. Но не губи надежда и вяра. "Еленът още си няма име. Аз го виждам като Лъки, ако успее да извади късмет", казва Ина Тонина.
Според нея специфичното в случая е, че хората са отговорни еленчето да попадне в тази ситуация. "Те са го хранили, те са го социализирали, приобщили към тях и в един момент то се оказва пречка. Това е нещо като да осиновиш, да приласкаеш и след това да изхвърлиш. И тук няма лоши намерения. Аз никога не съм се съмнявала в голямата душа на родопчанина. Те са го гледали наистина с обич, но пътят към ада е постлан с добри намерения. Понякога не си даваме сметка, че е еднакво да изхвърлиш пластмасова бутилка в природата или да нахраниш диво животно. Защото престъпваме онзи праг, който не бива да престъпваме", казва Ина Тонина. И припомня класическия филм на Доньо Донев "Умно село", в който, за да се спасят от змиите, селяните докараха таралежи в селото, те пък влязоха в къщите, затова хората докараха лисици, които ги освободиха от таралежите, но пък изядоха кокошките им. В омагьосан кръг сме, в който човек осъзнато се намесва в природните закони и така нарушава баланса, смята Ина Тонина.
Доволни сме, че ловците са задържали разрешителното за отстрел, казва Ина Тонина и вярва, че с общи усилия еленчето ще получи шанс за живот и ново име - може би Лъки. 

Повече по темата може да чуете в интервютата на Станислава Георгиева с управителя на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев и с Ина Тонина в прикачените звукови файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25