Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Снимка: Георги Аргиров - Арго

Задържали сме разрешителното за отстрел. Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев.
Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево, което пасе заедно със селските крави, бозае мляко от тях, играе си с кучето пазач и няма страх от животни и хора. Всичко е прекрасно, когато еленчето е малко. Постепенно обаче рогата започват да растат и при опитите да суче, лопатарят наранява и разкъсва кожата на домашните крави. И започват оплакванията от стопаните. Еленчето става агресивно и към хората. Затова кметът се обръща към Ловно-рибарското сдружение за съдействие. Оттам миналата година опитват да прогонят животното с халосни и гумени патрони, но безуспешно. Затова тази година е взето решение за отстрел. Вече е излязло и разрешителното.
След публикации на сайта на Радио Кърджали и в социалните мрежи в различни групи, посветени на природата и опазването на животните, възниква инициативата еленът да бъде спасен и преместен на място, където ще живее и няма да пречи на домашни животни и хора. Създава се онлайн петиция, която към 17 септември е събрала над 1500 подписа. Много хора се ангажират да звънят по зоокътове и зоопаркове в страната, да помагат, да търсят подходящо място за лопатаря. 
Една от тези хора е Ина Тонина от София, която казва, че не е по силите на един човек да промени съдбата на животното, това винаги е функция на много усилия и много хора. Самата тя уговаря няколко варианта за щастлива развръзка, които за жалост пропадат. Но не губи надежда и вяра. "Еленът още си няма име. Аз го виждам като Лъки, ако успее да извади късмет", казва Ина Тонина.
Според нея специфичното в случая е, че хората са отговорни еленчето да попадне в тази ситуация. "Те са го хранили, те са го социализирали, приобщили към тях и в един момент то се оказва пречка. Това е нещо като да осиновиш, да приласкаеш и след това да изхвърлиш. И тук няма лоши намерения. Аз никога не съм се съмнявала в голямата душа на родопчанина. Те са го гледали наистина с обич, но пътят към ада е постлан с добри намерения. Понякога не си даваме сметка, че е еднакво да изхвърлиш пластмасова бутилка в природата или да нахраниш диво животно. Защото престъпваме онзи праг, който не бива да престъпваме", казва Ина Тонина. И припомня класическия филм на Доньо Донев "Умно село", в който, за да се спасят от змиите, селяните докараха таралежи в селото, те пък влязоха в къщите, затова хората докараха лисици, които ги освободиха от таралежите, но пък изядоха кокошките им. В омагьосан кръг сме, в който човек осъзнато се намесва в природните закони и така нарушава баланса, смята Ина Тонина.
Доволни сме, че ловците са задържали разрешителното за отстрел, казва Ина Тонина и вярва, че с общи усилия еленчето ще получи шанс за живот и ново име - може би Лъки. 

Повече по темата може да чуете в интервютата на Станислава Георгиева с управителя на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев и с Ина Тонина в прикачените звукови файлове.
Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11