Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

6
Елкая Дуганова
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови.

Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас.

„Научих песните от моята майка. Като бях малка, още не ходех на училище. Докато нижехме тютюн си пеехме. Майка ми водеше, а мен ме научи на следене. Аз имам две сестри и сега едната сестра води, а двете следиме“, разказва Елка Дуганова.


Освен да пее неделински двуглас неделинката през 2012 година създава етнографска музейна сбирка към НЧ „Светлина – 1938“.

„Вкъщи имах доста стари неща, които днес са непотребни в ежедневието ни и щях да изхвърлям, но се сетих, че може да ги събера в този музеен кът. Говорих с ръководството на читалището, в което работих и така се откри този етнографски музей. Всичко в този музей си е неделинско. Всичко ние сме си тъкали, шили, плели.  Аз самата съм правила неща за музея след отварянето му“, разказва Дуганова.


Много са експонатите в сбирката в която не се знае броя им.

„Ако нещо ми хрумне се захващам да го плета, тъка. Но има още неща, които могат да се добавят – дарак няма, въртка няма, рудан. Има една носия, подарък, преждата на която е отглеждана от бубу.  Тя е може на над 120 години. Подари ми мия ядна 80-годишна жена, защото знае, че се събирам такива неща за музея. Има какво още да се добавя, има“, разказва Елка Дуганова.  

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

Галерия

Вижте още

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44