Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адвокат Мариана Евтимова: Не можем да понесем дори още едно убийство на жена

Снимка: архивЕжегодно между 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември, Денят на правата на човека, са 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията отбелязва тази година своята годишнина, като е подкрепена от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
За съжаление нивата на насилие над жени и момичета остават в голяма степен непроменени през последното десетилетие, като в света всяка една жена от три, е засегната от проблема. По този повод, а  и за да научим повече за аспектите на насилието,  кои са законовите пробойни, за да се случва  и по други теми, Радка Петкова разговаря с изпълнителния председател на фондация П.У.Л.С  адвокат Мариана Евтимова.

КАКВО СОЧИ  СТАТИСТИКАТА?

"За съжаление, в България а и в много страни в света не се води статистика реално колко са случаите на жени, пострадали от домашно насилие, и не само жени. Но затова пък, статистиките сочат, че близо една от три жени над 15 години в света, са били подложени на физическо или сексуално от интимен партньор, поне веднъж в живота си. В България, тази статистика не е по-различна. Като за съжаление, от началото само на тази година, около 20 жени изгубиха своя живот. Даже вчера, в Деня за елиминиране насилието срещу жени, имаше отново убити момичета. Тази статистика е много тъжна, още повече, сега когато сме в КОВИД-епидемия, нещата изглеждат още по-трудни, още по-тежки. Тъй като тази епидемия, наречена домашно насилие и насилие, основано на пола, се оказа много по-страшна, много по-мащабна и много по-дълговременна, тъй като от 30 години има кампании за борба, а това означава, че насилието датира от векове насам".

ЩЕ СПРЕ ЛИ ТАЗИ ЕПИДЕМИЯ?

"Самата народопсихология, функционирането в обществото на становището, че жената не е равнопоставена на мъжа, стереотипите от сорта, че мъжът трябва да е силен, а жената да е слабият пол. Стереотип, от сорта, че мъжът трябва да изкарва парите и да е мачото в семейството, докато жената да е домакинята. И още много други стереотипи, които са насложени от векове насам и е много трудно да се разбият". 

ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ

"От началото на годината до 15 юли сигналите за домашно насилие на телефон 112 са 14 338, говорим само за 6 месеца, вероятно към момента, те са много повече, почти са се удвоили. Пак от началото на годината до юни, в Софийска районна прокуратура само са  образувани около 700 преписки, касаещи домашно насилие. А през 2020 година съдилищата са издали 3 076 заповеди за защити. Нещо повече - констатирахме, че в условията на пандемията КОВИД-19 обажданията на национално специализирана гореща телефонна линия за пострадали от домашно насилие, която се управлява от Алианса за защита от насилие, основано на пола, са се увеличи с над 150 %. Тези цифри неминуемо говорят, че към днешна дата не сме се справили с този проблем".

НЕТЪРПИМОСТ КЪМ НАСИЛИЕТО

"Организации като фондация П.У.Л.С и Алианса за защита от насилие, основано на пола и много други НПО, се обединиха тази година около мотото: Да спрем геноцида. Убийствата на жени, основани на техния пол", както и около мотото "Нито една повече", каквато кампания имаше организирана в София вчера.

Наистина вече е дошъл момента на такава нетърпимост, че дори още една жена убита в повече, или момиче, или дете, няма значение какъв е пола, е вече в повече да понесе обществото. Толкова много загуби".

ПРОБОЙНИ В ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

"Въпреки че има закон, статистиките сочат, че насилието не е спряло.

.....да говорим за пробойни, то е в много сфери на съждения, но това, което е най-важно, е човешкият фактор. Как се прилага законът, как се разбира законът, как се наблюдава в зала, когато се стигне до търсене на мерки за защита, поведението в двойката, опитността на професионалистите, които прилагат този закон. Това са само една малка част от пробойните.

ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

"В началото на тази година в Народното събрание беше внесен законопроект за промени в Закона за домашно насилие. Както виждаме, все още тези промени не са видели бял свят по ред причини, включително и политически. Те бяха в посока да се увеличи срокът за подаване на молба за насилие от последния инцидент на насилие, който вместо да бъде един месец... За тези, които познават закона, трябва да уточним в една скоба, че молба и защита по  Закона за защита от домашно насилие, може да се търси до един месец от последния инцидент на насилие. Сега се внесе предложение този период от време да бъде малко по-голям, минимум 3 месеца, даже има опция за удължаване от 6 месеца. Тъй като феноменът домашно насилие е необясним. Понякога много трудно жертвите на домашно насилие, могат да се решат да подадат молба за защита. Освен че нямат кураж, те са много фактори, аз акцентирах малко и върху част от народопсихологията.....

....чисто реално понякога нямат физическата сила и психологическата сила да подадат такава молба, да не говорим, че в повечето случаи това са пострадали, които са в някаква форма на икономическа зависимост, няма къде да отидат, безработни са. Така че в малкото случаи, в които се набере кураж да се подаде молба, то се пропуска и този срок.  Положиха се усилия за много други промени, като се разширява кръгът на лицата, които да могат да подадат молба, включват се и момичетата, които са заченали или забременяли от извършителя на насилие...., разширяват се програмите и мерките за защита.

АКЦЕНТ В ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ

Акцент бих сложила върху това, че за пръв път се въвежда изискването да се води национална статистика за случаите на домашно насилие, както и да има мониториращ орган, комисия, която да ръководи, да следи, да управлява политиките за домашното насилие. И още нещо, много важно, мисли се в посока да се въведат специализирани услуги за пострадали от домашно насилие, за пострадали от сексуално насилие...."Повече подслони, които да са специализирани, да има консултативни центрове, които да се посещават както от пострадалите, така и от извършителите. Не можем да се справим с един феномен, ако работим едностранно".

За извършителите на насилие да има специализирани услуги за работа с тях, в това число да има Центрове за работа със зависимости, алкохолна, наркотична зависимост, нещо, което отдавна изчезна, а пък обществото ни е залято от хора с такива форми на зависимост".

Организациите като фондация П.У.Л.С и Алианс за защита от насилие, основано на пола, чакат с нетърпение да се сформира Народно събрание, за да се разгледат предлаганите промени.

ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

"Никой не е застрахован, да попадне в такава връзка. Тази връзка е като един магнит.... Много от пострадалите от насилие дори не осъзнават, че са жертва на насилие....

Много е трудно без външна намеса.

Тук е вече ролята на обществото, да се намеси - на журналистите, на лекарите, на адвокатите, на съда, на прокуратурата, на полицаите, които са на първа линия, да имат разбирането и да се намесят своевременно, и то на най-ранен етап. Понеже домашното насилие, то е като една месомелачка, която така захапва вътре тези, които са в тази връзка, че те не могат сами да я прекъснат".

...месомелачка, която се мултиплицира и предава във времето, в поколението, защото това е модел. Това е модел и ако децата растат в този модел, то неминуемо е те да го продължат, като станат или жертва или насилник. Затова и се предава от поколение на поколение".

В КЪРДЖАЛИ ЩЕ СЕ СЪСТОИ КРЪГЛА МАСА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

С подкрепата на нашия опит, на територията на регион Кърджали се създаде един клуб "Доверие", както и гореща телефонна линия". Повече от адвокат Мариана Евтимова по проблема, чуйте от звуковия файл.

Вижте още

"Ноти в сатен" - за да избягате от скуката и депресията

И сега към новите предавания на Радио Кърджали, което от началото на тази година увеличи програмата си с още три часа продукция.  Днес,  пет и половина години след първото излъчване, имаме 18 часа собствен ефир. Едно от новите предавания е "Ноти в сатен" с а втор и водещ Маргарита Мандражиева. ЗАЩО НОТИ В САТЕН? "Защо "Ноти в сатен? Сатен,..

публикувано на 20.01.22 в 17:27

Петя Аргирова: Истинската торта Гараш е като орехова целувка

За рождения ден на Вкусен следобед, нашата задгранична приятелка Петя Аргирова предлага автентична рецепта на торта Гараш, която тя помни от своето детство. Но нека първо да прочетем един цитат от книгата "Соц-гурме": "Тази мистериозна торта изненадва най-вече с това , че наистина изглежда да е позната само в България. Идеята, че..

публикувано на 20.01.22 в 12:47

Божидара Ангелова: Пожелавам ви да откривате света!

През годините ние растяхме и с фейлетоните на леля Приказка, творческия псевдоним на Божидара Ангелова. Смяхме се на предложенията за празнични промоции , както и на патилата на Стойна Кирова със сметките за ток, с великите шопски мъдрости на леля Гита Стринкова. Научавахме и за новите творчески проекти на Божидара. Нека да чуем как ни поздрави..

публикувано на 20.01.22 в 11:40

Тиквеник с ябълки и дюли за рожден ден

Няма празник, без хубаво меню, в която основен акцент е тортата . Но приятелката на предаването, още от самото му начало, може би и защото е здраво свързана с фолклорните традиции, Росица Генчева, ни предложи да си направим тиквеник - освен с тиква, с дюля и ябълки и запечени орехи . И още - пържоли със с оев сос, горчица, червено вино и..

публикувано на 20.01.22 в 11:32

Роса Соколова: Четири думи за "Вкусен следобед" - сърцевина, устрем, посока, кълбо

Поетесата енергетик Роса Соколова сподели празника ни, на чаша чай, защото вярва, че всеки път започва с една чаша чай. А първите думи, с които асоциира Вкусен следобед, това са сърцевина, устрем, посока, кълбо, очакване. Децата са толкова различни, колкото са различни и ние възрастните. Някои деца на малко години са голяма работа , каза..

публикувано на 20.01.22 в 11:27

Весела Фламбурари: Честит рожден ден на прекрасното и много нужно предаване!

Весела Фламбурари ни напомни, че предаването "Вкусен следобед", е козирог, което значи, че е креативно, трудолюбиво и упорито. Но откъде идва обичаят да се поднася торта за рожден ден? Разбира се, от гръцката митология, само че тогава са били наподобяващи на сладък хляб. Ще научим и за вълненията в страната Замрази го, когато след една весела..

публикувано на 19.01.22 в 16:10
Хасково отдаде почит на Освободителите

Хасково чества 144 години свобода

Камбанен звън възвести идването на свободата в град Хасково. Камбаните на всички православни храмове в града биха заедно, за да отбележат, както преди 144 години, идването на свободата. Инициативата е на Община Хасково и се реализира с подкрепата на Пловдивската митрополия.  Заради сложната пандемична обстановка тържествен ритуал по повод 19 януари..

публикувано на 19.01.22 в 14:59
Подкасти от БНР