Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Източните Родопи рай за елените

Условията за живот в Източните Родопи за елена лопатар и благородния елен са близки до идеалните. Това е мнението на експерта от фондация "По-диви Родопи" Стефан Аврамов. Връщането на дивите животни в естествената им среда е сред приоритетите на Фондацията, а Аврамов е специалистът, който отговаря за това в нея. В края на ноември на две места в областта бяха разселени първите за тази година 42 елена лопатара, но традицията е дългогодишна.
Повече от 500 благородни елени и елени лопатари са разселени в Източните Родопи от 2013 г. досега със съдействието на фондация "По-диви Родопи" и Националното ловно-рибарско сдружение. Пуснатите на свобода животни вече са създали три нови популации на лопатари и една нова популация на благороден елен, които бавно се увеличават. Това каза за Радио Кърджали Стефан Аврамов.
В Източните Родопи благородните елени идват от ловните стопанства "Паламара" в Североизточна България, "Ропотамо", "Искър", а лопатарите в по-голямата си част са местни - от Дивечовъден участък "Студен кладенец" и са свикнали с условията в района. За "опресняване на кръвта" лопатари се доставят и от стопанствата "Кричим" и "Искър". Тук може би е най-доброто място за елена лопатар, който предпочита ниски терени с южно изложение с по-малко сняг и с множество отворени места, където да пасе. Теренът на Източните Родопи е идеален за него и има капацитет за десетки хиляди животни. Благородният елен също е много пластичен вид и има местообитания навсякъде. Надявам се след десетина години в Източните Родопи да има стотици благородни елени, казва Стефан Аврамов.
Наблюденията показват, че през първата година след разселването оцеляват към 70 процента от животните, което е много добра оцеляемост, имайки предвид, че по принцип загубите при младите животни е нормално да са около 50 през първата година. Бавно, но устойчиво популацията расте. Появиха се животни на териториите на общините Джебел и Момчилград, отиват към Кирково, където досега никога не е имало елени лопатари, вървят и към Хасково, казва Аврамов. 
Тази есен предстоят още разселвания на елени, най-вероятно към района на Бяла река в Крумовградско и в Момчилградско. вече се правят и планове за следващите години животни да се пуснат в общините Ардино, Златоград, Ивайловград и Харманли.
Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева със Стефан Аврамов в прикачения звуков файл.

Вижте още
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
д-р Георги Вълчев

Д-р Георги Вълчев: Емигрантите винаги ще си останат българи

Д-р Георги Вълчев работи в Ирландия от 2009 г., консултант е в една от най-известните болници в Ирландия, най-старата университетска болница в Дъблин. Завършил е медицина във Висшия медицински институт в Стара Загора, след това придобива специалност „Анестезиология, реанимация и интензивно лечение“. Специализирал е и в Белгия. Той е..

публикувано на 10.01.22 в 00:00
Стефан Сабрутев

Стефан Сабрутев: Очаквам година с повече внимание към развитието на регионите

Област Смолян изпрати една шарена, интересна, изпълнена с три избори и в края с малко бедствия година. Данните, които показва статистиката са, че е била успешна в икономическо отношение, има ръст на внесените данъци в бюджета. Това показва, че въпреки предизвикателствата, ковид-кризата, икономиката се развива в правилна посока. Такава оценка даде..

публикувано на 05.01.22 в 01:28
Подкасти от БНР