Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Родопски села се опасяват за нивите си заради преминаващи границата стада от Гърция

Снимка: Радио Кърджали

Жители на пограничните села в Родопите са в очакване на стада от гръцки крави. 

Всяка пролет животните преминават държавната граница и навлизат в българска територия, където престояват с месеци. Местните хора отдавна търсят начин как да се справят с тях, защото унищожават селскостопанската продукция. Оказва се, че за тези крави гръцките стопани получават евросубсидии.

Гръцките крави спокойно преминават браздата и търсят храна и вода в българските погранични села. 

Едно от тях е Тихомир. Село с 1 200 жители по постоянен адрес, но реално много по-малко. Основно са пенсионери, а голяма част от младите живеят в големите градове и чужбина. Някои се връщат само през летните ваканции, други - търсят сезонна работа. В село Тихомир идват крави от Гърция. Познават ги по ушните марки, защото са на гръцки език. Движат се на стада. Кметицата на селото Росица Мизюрска разказва, че гостите пристигат всяка година.

В Тихомир разказват любопитна история – за крави, които се връщат в Гърция наесен с потомство. За тях и за новите попълнения в гръцкото стадо фермерите получават субсидии. Според местните хора гърците пускат напролет животните на свободна паша в планината и ги прибират с първата слана. Това създава проблеми, казва Мизюрска.

Заради гръцките крави е търсено съдействие от българските власти.

Не по-малък проблем за жителите на Тихомир са дивите прасета. Те също влизат в селото, а след тях остават разорани ниви. Хората се оплакват, че не могат да приберат продукцията и много от тях се отказват да сеят. 

С дивите прасета хората в Тихомир могат да се справят само когато е ловният сезон. В опит за спасят реколтата те ограждат градините си, но без резултат.

Село Тихомир е известно с картофите. Засетите площи обаче намаляват всяка година. И една от причините са дивите прасета.


Вижте още

Рибари се махат от "Студен кладенец" заради измрялата риба

Единици останаха рибарите, които хвърлят въдици на язовир "Студен кладенец", след случаите на измряла и изхвърлена на брега риба. Почти никой от тях не взима улов за вкъщи. Повечето практикуват "спортен" риболов и връщат обратно във водата уловените екземпляри. Това разказа за Радио Кърджали риболовецът Стоян Кирев. В момента няма нови случаи на..

публикувано на 24.06.22 в 16:18

Слави Василев: Предстои труден избор

Кабинетът „Петков“ си отива със сигурност, предсрочни избори са неизбежни, нова конфигурация в рамките на това Народно събрание ми се струва невъзможна. Това заяви в сутрешния блок на БНР Радио Кърджали политологът Слави Василев. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ са на първо място, а потенциалът на „Възраждане“ е голям. „Продължаваме..

публикувано на 18.06.22 в 01:33
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Вотът ще е края на правителството на Кирил Петков

Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков е закъснял, защото политиката на този кабинет е пагубна за страната. Инфлацията до края на годината може да надхварли 25 на сто. Убедена съм, че вотът, който ГЕРБ внася в Нарадоното събрание, ще бъде успешен и това ще е краят на това правителство, съобщи пред Радио Кърджали областния Координатор на..

публикувано на 16.06.22 в 13:07

Екоинспекцията в Хасково наложи глоби за 12 500 лева през май

Пробите от водата на язовир „Студен кладенец“ взети през май и първите дни на юни продължават да не показват залпово замърсяване във водоема. Има частични замърсявания, причинени от изтекли замърсени битови и фекални води. Но е трудно да се допусне, че тези замърсявания са причинили масовото измиране на риба. Това съобщи в сутрешния блок..

публикувано на 08.06.22 в 12:45

Служители на Пожарна безопасност и защита на населението с препоръки как да се действа при наводнения

Незнанието на хората как да действат правилно при наводнение е сред най-големите проблеми, с които се сблъскват спасителите.  Взимането на погрешно решение може да доведе до поредица от грешки и дори да коства човешки живот. Това каза за Радио Кърджали инспектор Петър Тодоров от районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в..

публикувано на 07.06.22 в 14:20

Първите автобуси с украинци потеглиха от Елхово (видео)

Първите автобуси с бежанци от Центъра за временно настаняване в Елхово потеглиха към с. Ястребино днес по обед, видя екипът на Радио Кърджали - Божидар Събев и Мехмед Реджеб. В базата бяха настанени 563 украински граждани, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тодорова, която заедно с експерти организира на място извозването на..

публикувано на 01.06.22 в 16:46

Кърджали на последно място по заплати в страната

С 1022 лева Кърджали е на последното 28-мо място в страната по размер на средната брутна работна заплата. Данните са на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2022 година. В дъното на класацията, но преди Кърджали са област Благоевград, където средната брутна заплата е 1040 лева, и Кюстендил с 1058. Област Хасково е на 25 позиция с..

публикувано на 21.05.22 в 16:10