Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Градът на солунските двама братя все още пази духа на Кирил и Методий

Снимка: Иво Иванов

На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират по света, българите винаги намират начин да изразят своята почит към делото на Светите братя Кирил и Методий. Една такава възможност за съчетаване на празника с поклонение пред местата, свързани с двамата братя е да отскочим на по-малко от 300 км от София до Солун, Гърция. 

В родния град на славянските първоучители има безброй забележителности, някои от които са пряко свързани със солунските двама братя и си заслужава да бъдат видени. Днес ще ви разходим до там със снимки.

За да се потопим в атмосферата от житията на Св. Константин-Кирил Философ и Св. Методий е достатъчно за начало да се изкачим до старата цитадела на града, която се е намирала в най-непревзимаемата североизточна част на крепостта. 

За съжаление в по-нови времена укреплението е било и политически затвор, но средновековният дух на мястото все още е запазен. 

Още на входа, над вратата ви посреща красива мраморна плоча с кърмеща лъвица. Композицията и сюжетът изцяло наподобяват фигурите от средновековните каменни пластики открити край българския град Стара Загора. 

Абсолютно съвпада и сюжетът с двата пауна. Въпреки обрастването с допълнителна застроеност през вековете, когато влезем в двора на замъка можем да си дадем сметка къде са отрасли Методий и по-малкият му брат Кирил. Баща им Леон (Лъв на български) е бил подстратег на града и със сигурност семейството е живяло в цитаделата. Следователно и синовете му са родени някъде тук през 815 г. и  827 г.

Двамата синове на Леон и Мария може би са били кръстени во Христа в най-тачения храм на града, посветен на пазителя Св. Димитрий Солунски Чудотворец. Макар днешната базилика да е напълно възстановена след големия пожар от 1919 г. олтарът и баптистерият на стария храм не са засегнати и те все още стоят в криптата под новия олтар. 

Близо до самата църква се намира агората и бившето пазарище на Солун. Точно тук със сигурност още като деца братята са могли да чуят славянски език. В житието на Свети Методий е записано, че когато ромейският император ги изпраща в Моравия с мисия да проповядват на разбираем език, им казва: "Чуваш ли, Философе, тези думи? Друг освен тебе не може да свърши тази работа. Тъй че ето ти много дарове и иди, като вземеш със себе си и брата си, игумена Методия. Защото вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски."

Тази арка на император Галерий близо до Солунския университет днес е любимо място за срещи на стари и на млади. През 311 г. в Сердика Галерий издава първия едикт за търпимостта към християните, още преди наследника си император Константин Велики. Може би и затова арката е оцеляла, а под нейния свод също са преминавали младите братя, създатели на славянската писменост. 

Със сигурност от IX век не се е променил значително великолепният, дълбок и спокоен пристанищен залив на втория по значимост град във Византийската империя. Тук, както и днес, са пристигали стоки и хора от цялото Средиземноморие, което е направило мирогледа на двамата просветители и покръстители отворен към целия свят и към всички народи.

Днес в Солун може да се види и един от най-интересните паметници на обявените за съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий. Вместо в триизмерни фигури от бронз, братята са увековечени върху постамент, символизиращ фолиото на стар ръкопис. Изобразени са в стилистиката на класическата византийска храмова мозайка. Образите не са пищни, натрапчиви или доминиращи, а безплътно възвисени, земни и насъщно потребни, като делото на Светите братя.

Снимки: Иво Иванов


По публикацията работи: Илияна Типова
Вижте още

Галерия "Форум" в Хасково представя за първи път Emilio Il Turco - Емил Ангелов

Галерия „Форум“ в Хасково откри изложба с 34 платна акварел и масло. Автор на творбите е Емил Ангелов с артистичното име Emilio Il Turco.  Изложбата на художника е първата в родния му град Хасково. Основната тематика в картините му е жената като вечният идол, и конете, които са му страст, каза той. Това е и неговото вдъхновение. "Не мога да кажа, че..

публикувано на 25.01.23 в 13:18

11 мемориала в памет на жертвите на Холокоста показват в изложба в Арт галерия „Кръг”

В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78 години от освобождаването на  оцелелите в най-големия нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“/27.01.1945/, където са убити над 1,1 млн. души. Холокостът е геноцид над приблизително 6 млн. европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено..

публикувано на 23.01.23 в 15:33

Японци снимат филм за Перперикон

5-членен екип на телевизия TBS с двайсетмилионна аудитория е бил на скалния град, като снимките са се съсредоточили в храма на Дионис и шарапаните.  Т емите, които са ги привлекли, са траките и свещеното вино. Екипът е бил и в Долината на царете, където консултант е била съпругата на покойния археолог Георги Китов. Японците ще снимат..

публикувано на 16.01.23 в 14:05
Фотоконкурс на община Хасково-

Наградиха победителите във фотоконкурса "Хасково - коледна приказка" ГАЛЕРИЯ

Носителят на голямата награда на журито във фотоконкурса „Хасково-светла коледна приказка“ е Николай Попниколаев за „Коледни портрети“, а наградата на Кмета на Община Хасково спечели Кирил Пенев за панорамна снимка на Хасково. Това съобщиха за Радио Кърджали от пресслужбата на кметството в Хасково. Наградите на фаворитите във фотоконкурса..

публикувано на 11.01.23 в 13:29

Безплатно кино за жителите на Смолян

"Януари е месец на филмите на оператора Рали Ралчев, един от емблематичните български оператори. Ще представим три негови филма :“Маймуни през зимата” , “Парчета любов” и “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син ” . А още по- специалното е, че самият той ще гостува в Смолян, и ще проведе киноклас", каза Евгения Танева, мениджър на..

публикувано на 10.01.23 в 15:26

В Хасково ще се проведе 51 Национален конкурс за дебютна литература

На 26, 27 и 28 април 2023 година Община Хасково ще проведе 51-и Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. За участие в конкурса се приемат  първи книги, филмови сценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст  в следните жанрове: п роза  (разкази, повести, романи) –  издадена книга; л итературна критика и литературна история..

публикувано на 05.01.23 в 16:46

Представят "Бяла Коледа" в Дома на Културата в Кърджали

Дома на културата кани кърджалийци на традиционния си коледен концерт.  Тази година заглавието е „Бяла Коледа“.  Концертът ще се състои в голямата зала на Дома на културата на 22 декември, четвъртък, от 18:30 ч. 

публикувано на 18.12.22 в 10:37