Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът на солунските двама братя все още пази духа на Кирил и Методий

Снимка: Иво Иванов

На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират по света, българите винаги намират начин да изразят своята почит към делото на Светите братя Кирил и Методий. Една такава възможност за съчетаване на празника с поклонение пред местата, свързани с двамата братя е да отскочим на по-малко от 300 км от София до Солун, Гърция. 

В родния град на славянските първоучители има безброй забележителности, някои от които са пряко свързани със солунските двама братя и си заслужава да бъдат видени. Днес ще ви разходим до там със снимки.

За да се потопим в атмосферата от житията на Св. Константин-Кирил Философ и Св. Методий е достатъчно за начало да се изкачим до старата цитадела на града, която се е намирала в най-непревзимаемата североизточна част на крепостта. 

За съжаление в по-нови времена укреплението е било и политически затвор, но средновековният дух на мястото все още е запазен. 

Още на входа, над вратата ви посреща красива мраморна плоча с кърмеща лъвица. Композицията и сюжетът изцяло наподобяват фигурите от средновековните каменни пластики открити край българския град Стара Загора. 

Абсолютно съвпада и сюжетът с двата пауна. Въпреки обрастването с допълнителна застроеност през вековете, когато влезем в двора на замъка можем да си дадем сметка къде са отрасли Методий и по-малкият му брат Кирил. Баща им Леон (Лъв на български) е бил подстратег на града и със сигурност семейството е живяло в цитаделата. Следователно и синовете му са родени някъде тук през 815 г. и  827 г.

Двамата синове на Леон и Мария може би са били кръстени во Христа в най-тачения храм на града, посветен на пазителя Св. Димитрий Солунски Чудотворец. Макар днешната базилика да е напълно възстановена след големия пожар от 1919 г. олтарът и баптистерият на стария храм не са засегнати и те все още стоят в криптата под новия олтар. 

Близо до самата църква се намира агората и бившето пазарище на Солун. Точно тук със сигурност още като деца братята са могли да чуят славянски език. В житието на Свети Методий е записано, че когато ромейският император ги изпраща в Моравия с мисия да проповядват на разбираем език, им казва: "Чуваш ли, Философе, тези думи? Друг освен тебе не може да свърши тази работа. Тъй че ето ти много дарове и иди, като вземеш със себе си и брата си, игумена Методия. Защото вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски."

Тази арка на император Галерий близо до Солунския университет днес е любимо място за срещи на стари и на млади. През 311 г. в Сердика Галерий издава първия едикт за търпимостта към християните, още преди наследника си император Константин Велики. Може би и затова арката е оцеляла, а под нейния свод също са преминавали младите братя, създатели на славянската писменост. 

Със сигурност от IX век не се е променил значително великолепният, дълбок и спокоен пристанищен залив на втория по значимост град във Византийската империя. Тук, както и днес, са пристигали стоки и хора от цялото Средиземноморие, което е направило мирогледа на двамата просветители и покръстители отворен към целия свят и към всички народи.

Днес в Солун може да се види и един от най-интересните паметници на обявените за съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий. Вместо в триизмерни фигури от бронз, братята са увековечени върху постамент, символизиращ фолиото на стар ръкопис. Изобразени са в стилистиката на класическата византийска храмова мозайка. Образите не са пищни, натрапчиви или доминиращи, а безплътно възвисени, земни и насъщно потребни, като делото на Светите братя.

Снимки: Иво Иванов


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Творците на Кърджали ни канят на традиционната Великденска изложба

Дружество на художниците и Арт галерия ДАР в Кърджали канят всички приятели и почитатели на изкуството да посетят традиционната Великденска изложба. Откриването ще бъде на 24 април, сряда, от 17.30 часа в Керимовата къща. Както знаем, тя се намира на на ул. Климент Охридски 10. В експозицията ще бъде представен нов автор. Нека добавим цвят и..

публикувано на 23.04.24 в 12:40

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02