Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екоинспекцията в Хасково наложи глоби за 12 500 лева през май

Няма причини за залпово замърсяне на водите в язовир "Студен кладенец" според РИОСВ

Снимка: Радио Кърджали

Пробите от водата на язовир „Студен кладенец“ взети през май и първите дни на юни продължават да не показват залпово замърсяване във водоема. Има частични замърсявания, причинени от изтекли замърсени битови и фекални води. Но е трудно да се допусне, че тези замърсявания са причинили масовото измиране на риба.

Това съобщи в сутрешния блок на Радио „Кърджали“ Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ в Хасково.

Замърсяването продължава и в момента, защото отпадните води на Кърджали се изливат без пречистване в язовир "Студен кладенец". Има разрушено хидросъоръжение - дюкер, което минава под река Арда и превежда мръсни води под нивото на язовира до пречиствателната станция, уточни Наталия Пачеманова.

"Друго място, където сме направили проверка, е пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали, където се показват превишения на показател феноли - резултатите от изпитванията са 0.067 милиграма на литър при норма 0.05 мг и има високо съдържание на фосфор, като резултатите от изпитванията показват 10.95 мг/л при норма 2", каза още тя.

Екоинспекторите са извършили 118 проверки в 105 различни обекта през месец май. Събрани са глоби за 12 500 лева. Сред санкционираните са община Ивайловград и фирмата строител на газовата връзка с Гърция.

Извършени са 26 проверки по сигнал на физически лица в областите Хасково и Кърджали.

Повече подробности за извършените проверки от екоинспекторите, резултатите от тях, мъртвата риба в "Студен кладенец" и наложените през месец май глоби може да чуете в интервюто на Божидар Събев с Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

115 лв. ще е възнаграждението за председател на СИК за предсрочния вот

Председател на Секционна избирателна комисия ще получи еднократно възнаграждение от 115 лева за изборите на 2 октомври, за заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100 лева, а на членовете ще се платят по 85 лева. Допълнително ще се плащат по 15 лева на членовете на СИК, които ще получават устройствата за машинно гласуване,..

публикувано на 03.08.22 в 14:20

ЦИК определи срок за консултации за РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че до 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК), срокът е законоустановен - 55 дни преди провеждането на изборите на 2 октомври. Консултациите са публични и в тях участват представители на партиите и коалициите от 47-ото Народно..

публикувано на 03.08.22 в 09:27
Милен Митев

Милен Митев: Като обществена медия се борим за достоверност и качество

Преди броени дни Съветът за електронни медии утвърди новият състав на УС на БНР. „За мен беше важно да  станат ясни достойнствата на новите членове на УС. Разбира се всеки от СЕМ има право да има свое виждане и да изрази своите аргументи, а ние ще дадем всичко от себе си, за да докажем чрез работата си, че каквито и притеснения да са..

публикувано на 02.08.22 в 15:49
Одрин

От 27 юли пътуваме до Турция само с лични карти

Българското външно министерство съобщи, че от вечерните часове на 27 юли е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Турция. „По информация на Генералното консулство на Република България в Одрин, предоставена от Областната дирекция по сигурността на Одрин и от ръководството на ГКПП-Капъкуле, от..

публикувано на 28.07.22 в 15:36
ГКПП Капитан Андреево - платна лек трафик

Радост заля България заради облекченото влизане в Турция

След като турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, с който се дава възможност на българските граждани да пътуват до южната ни съседка само с лични карти, българското министерство на външните работи внесе уточнения по въпроса.  От външното ни ведомство посочиха, че предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване..

публикувано на 28.07.22 в 13:41

7 души, ухапани от змии от началото на месец май до сега, са потърсили спешна помощ

Медиците на ЦСМП-Кърджали са попаднали на 7 случая на хора, ухапани от змии от началото на месец май до сега. Това каза за Радио Кърджали д-р Атанас Митков, директор на Спешния център:  "Искам да успокоя гражданите на област Кърджали- във всеки от нашите филиали има противозмийски серум осигурен." Д-р Митков каза още какви мерки е необходимо да..

публикувано на 19.07.22 в 14:53
Зубри в Родопите

Рекорден брой малки зубърчета се родиха в Източните Родопи

Екипите на „По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец” може да се похвалят с рекорден брой новородени зубърчета сподели Нели Найденова - експерт комуникации към фондацията.  През месеците май и юни пристигнаха още четири нови попълнения от вида Европейски зубър в Източните Родопи, като с тях стадото вече наброява 19 животни. „В края на..

публикувано на 15.07.22 в 14:32