Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българският турчин от Германия разказа за живота в трите държави

Орхан Бакал: В Германия не посрещат с рози, всичко се отвоюва

Според наблюденията му расте броят на мъжете, които работят в немските детски градини

Орхан Бакал
Снимка: Личен фейсбук профилНашият редовен слушател Орхан Бакал е от не многото хората, които имат и българско, и немско, и турско гражданство. Живял е в трите страни и разказа какво е общото в живота ни, какво е различното и какво не знаем едни за други.

През 90-те години е завършил българска филология. Две години по-късно, като следдипломна квалификация – турски език и литература. Бил е учител по български и по турски език, включително хонорован преподавател по турски във филиала на ПУ в Кърджали. След това е заминал за Анкара, където е бил преводач от турски на руски език и обратно. Работил е и за фирмата, която построи пътя за Маказа. От 2010 г. е в Германия, където работи като възпитател в детска градина.

Той е от редовните слушатели на Радио Кърджали и предаването на „На чаршията, в чата“, където често коментира дискутираните теми. Орхан Бакал гостува в ефира и разказа интересни подробности също за приликите и разликите в живота в забавачките у нас и в Германия.

Мъжете в детските градини в Германия се увеличават в последните години. По подобие на семейната среда, когато учителите са и от двата пола се допълват във възпитанието на малчуганите. Жените дават повече емоционалност, а мъжете – сигурност, коментира Орхан Бкал.

Поне две седмици трае интегрирането на новопостъпило дете. Специален учител и родителя се грижат за адаптацията му.

Храненето в детските градини в Германия е организирано чрез кетъринг, не се готви на място. Месо почти липсва в менюто, но пък никой не насилва децата непременно да си изядат порцията. Ако не им харесва, имат правото да изберат с какво да се нахранят – може да е дори само сух хляб.

В много от забавачките вече отпада и задължителния следобеден сън.

„Нека слушателите не си мислят, че посрещат (в Германия, б.а.) с рози. Просто всичко трябва да се отвоюва“. Така отговори Орхан Бакал на въпрос дали немците с охота са му се доверили да се грижи за децата им.

Той е гражданин на България, на Германия, а отскоро и на Турция. Живял е за различни периоди от време и в трите държави.

„Тече един процес на универсализация, преди различията, като че ли бяха повече“, отговаря на въпрос кое е общото и различното у трите народа. „Но искам да кажа нещо много важно – ние, тук на Балканите, страдаме от един нихилизъм – винаги мислим негативно за себе си и възприемаме другите много идеалистично. Молбата ми към всички слушатели е – нека да не бъдем толкова негативни към себе си, защото ние имаме много позитивни черти“, препоръча слушателят ни. Според оценката му немското общество е много рационално, докато ние, балканците, сме много по-емоционални. Немците с по-практични, но пък ние сме по-креативни и много по-адаптивни, намираме изход и оцеляваме във всякаква ситуация.

Още интересни подробности за живота, сравнен в трите държави, можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“. Както често се е случвало, Емил е отбелязвал личния празник на участия. Така и миналата година..

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Снимката е илюстративна

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен. В официално..

публикувано на 08.08.22 в 15:54
Севдалин Огнянов

Дружинци се готви за събор

Втори общоселски събор се подготвя в кирковското село Дружинци. Той ще се проведе на 20 август, събота. Инициативата е изцяло местна, доброволна и е с амбицията да се превърне в традиция.  Всъщност, тя вече е традиция, казва Севдалин Огнянов от организационния комитет. Хората, които се занимават активно с организацията и подготовката, са десетина души,..

публикувано на 03.08.22 в 11:22
Добромир Димов

Рибари пускат над 3000 малки сома в "Студен кладенец"

Над 3000 малки сомчета ще бъдат пуснати в язовир Студен кладенец тази събота, 6 август. Идеята за зарибяването на водоема е на рибари от фейсбук групата Риболов на Широко поле, които събират средства за закупуване на 30-сантиметровите рибки от няколко месеца. Искаме да има риба в язовира, да оставим нещо хубаво на децата ни, както и да променим..

публикувано на 02.08.22 в 15:38
Гайдарски събор на Илинденските поляни над с. Гела

След дни в Гела се събират гайдари от цялата страна

На 6 и 7 август на Илинденските поляни над Гела ще се проведе XIX-то гайдарско надсвирване. В събота ще се проведе гайдарското надсвирване, в което ще участват гайдари от цялата страна, а в неделя е родовата среща на родовете от Гела. Съборът е под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов. Съорганизатор е кметство Широка лъка...

публикувано на 02.08.22 в 10:26
ИК

Яшар Дурмушев: Отпадните води от предприятието ми не са причина за измирането на рибата

Яшар Дурмушев, управителят на дружество "Наталия", заяви, че отпадните води от предприятието не са причина за измирането на рибата в яз. "Студен кладенец". Дурмушев бе един от задържаните вчера в хода на специализирана операция на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД МВР-Кърджали, която се проведе съвместно с РИОСВ-Хасково...

публикувано на 26.07.22 в 14:26

Цените на нощувките по Южното Черноморие са скочили средно с около 30%

Цените на нощувките по Южното Черноморие са скочили средно с около 30%, спрямо миналата година. Това каза за Радио Кърджали журналистът от Бургас Мануела Янева:  "Нощувка в по-малък семеен хотел, бунгало или квартира вече струва между 25 и 30 лв., за разлика от предните лета. В по-луксозните хотели, които са 3 или 4 звезди, цената на човек..

публикувано на 25.07.22 в 14:20