Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитаниците на кърджалийското училище и "СИР - Кърджали решава" оценяваха държавната грижа за децата

Славейковци дискутираха с детския омбудсман на Исландия правата на връстниците си

Възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали дискутираха въпроси за посредничеството при защита правата на детето с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал и нейния правен консултант. Това се случи по време на годишната среща на Националната мрежа за децата (НМД), която се проведе в Трявна.  Област Кърджали беше  представена от Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение "Инициатива за развитие - Кърджали решава" ("СИР - Кърджали решава"), която е и член на Управителния съвет на НМД, в партньорство с представителния екип на училището – десетокласничките Мелвин Сюлейман, Гергана Карамоллова и подкрепящият възрастен Нешка Шопова, педагогически съветник. Добро сътрудничество отбелязаха неправителствената организация и училището тази година, включително работата по националната програма "Мегафон". Сред  общите им успехи е наградата „Златна ябълка“ в категория „Училище/детска градина“, която беше присъдена на славейковци.

Ключовата дума за успеха е „устойчивост“ във всичко, което правим, коментира директорът Милко Багдасаров. В СУ „П. Р. Славейков“ учат децата не само на знания, но и да бъдат добри човеци, каза Росица Средкова. Едногодишната работа в програма "Мегафон" е изключително полезна за интелектуалното развитие и формирането на гражданска позиция у подрастващите, беше категоричното мнение на Нешка Шопова. Участието на Мелвин и Гергана в организационния екип на програма "Бележник" на НМД показа голямото израстване и комуникационните способности и на двете, допълни тя. Всички прояви през годината се отразяват благотворно на начина на изразяване, поведението, общата култура, способността за създаване и поддържане на контакти по здрав и учещ начин, беше оценката на възрастните. Всеки човек има свое мнение и трябва да има възможността и смелостта да го изказва и защитава, категорична бе и участничката в програмата Мелвин.

Национална мрежа за децата присъжда наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние. От тази година номинации могат да правят всички, които желаят.

Всички номинации се правят за конкретна дейност/инициатива на номинираната личност или конкретна практика на номинираната организация. При оценката обаче се взима предвид и цялостната дейност на номинирания. Важно условие за номинираните личности е, че те трябва да бъдат номинирани за дейности, които излизат извън техните професионални задължения. Същото условие важи и за номинираните институции – практиките, за които са номинирани да не влизат във формалните стандарти за тяхната работа.

При обсъждането на номинациите се имат предвид няколко основни критерия. На първо място се има предвид начинът, по който конкретната инициатива и цялостната дейност на номинирания спомагат за прилагането и утвърждаването на детските права. Важни са и постигнатите конкретни резултати и значението им за децата и техните семейства. От значение е новаторството, както и вдъхновението, което идеята носи. Критерии са и устойчивостта и ефективността на инициативата.

Целият разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56