Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възпитаниците на кърджалийското училище и "СИР - Кърджали решава" оценяваха държавната грижа за децата

Славейковци дискутираха с детския омбудсман на Исландия правата на връстниците си

Възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали дискутираха въпроси за посредничеството при защита правата на детето с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал и нейния правен консултант. Това се случи по време на годишната среща на Националната мрежа за децата (НМД), която се проведе в Трявна.  Област Кърджали беше  представена от Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение "Инициатива за развитие - Кърджали решава" ("СИР - Кърджали решава"), която е и член на Управителния съвет на НМД, в партньорство с представителния екип на училището – десетокласничките Мелвин Сюлейман, Гергана Карамоллова и подкрепящият възрастен Нешка Шопова, педагогически съветник. Добро сътрудничество отбелязаха неправителствената организация и училището тази година, включително работата по националната програма "Мегафон". Сред  общите им успехи е наградата „Златна ябълка“ в категория „Училище/детска градина“, която беше присъдена на славейковци.

Ключовата дума за успеха е „устойчивост“ във всичко, което правим, коментира директорът Милко Багдасаров. В СУ „П. Р. Славейков“ учат децата не само на знания, но и да бъдат добри човеци, каза Росица Средкова. Едногодишната работа в програма "Мегафон" е изключително полезна за интелектуалното развитие и формирането на гражданска позиция у подрастващите, беше категоричното мнение на Нешка Шопова. Участието на Мелвин и Гергана в организационния екип на програма "Бележник" на НМД показа голямото израстване и комуникационните способности и на двете, допълни тя. Всички прояви през годината се отразяват благотворно на начина на изразяване, поведението, общата култура, способността за създаване и поддържане на контакти по здрав и учещ начин, беше оценката на възрастните. Всеки човек има свое мнение и трябва да има възможността и смелостта да го изказва и защитава, категорична бе и участничката в програмата Мелвин.

Национална мрежа за децата присъжда наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние. От тази година номинации могат да правят всички, които желаят.

Всички номинации се правят за конкретна дейност/инициатива на номинираната личност или конкретна практика на номинираната организация. При оценката обаче се взима предвид и цялостната дейност на номинирания. Важно условие за номинираните личности е, че те трябва да бъдат номинирани за дейности, които излизат извън техните професионални задължения. Същото условие важи и за номинираните институции – практиките, за които са номинирани да не влизат във формалните стандарти за тяхната работа.

При обсъждането на номинациите се имат предвид няколко основни критерия. На първо място се има предвид начинът, по който конкретната инициатива и цялостната дейност на номинирания спомагат за прилагането и утвърждаването на детските права. Важни са и постигнатите конкретни резултати и значението им за децата и техните семейства. От значение е новаторството, както и вдъхновението, което идеята носи. Критерии са и устойчивостта и ефективността на инициативата.

Целият разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още

Всяка година засетите площи с пипер в Звиница намаляват

Засетите площи с пипер в село Звиница драстично са намалели, ако преди десетилетие са се отглеждали около 1500 декара, днес се отглеждат, едва 200 декара чушки, коментира кмета на селото Ниязи Вели. Факторите за отказването и от това препитание на хората са много – демографската криза, по-доброто заплащане в предприятията и заводите в близките..

публикувано на 17.08.22 в 10:40

Давидковчани се събират под родно небе

Всяка година покрай Денят на миньора – 19 август давидковчани се събират под родно небе. Мероприятията започват още на 19 август, със среща „Настояще и бъдеще за Давидково“, когато кмета на селото Севда Чолакова е инициирала на местния бизнес с кмета на общината Павлин Белчева, председателя на общински съвет Баните, общински съветници и с областния..

публикувано на 16.08.22 в 12:02

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените..

публикувано на 15.08.22 в 12:59
Скалната гъба край Женда

Женда шепне приказки от миналото

Малко след село Женда, на около 3 километра от шосето, се намира едно от най-привлекателните за туристите места в Източните Родопи - местността Биюк тепе, както я наричат местните хора. Тя обединява тракийско светилище, крепостта Асар кая, изсечени в скалите трапецовидни тракийски ниши, причудливи скални образувания, както и останки от гроб на..

публикувано на 15.08.22 в 11:55
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“. Както често се е случвало, Емил е отбелязвал личния празник на участия. Така и миналата година..

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Снимката е илюстративна

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен. В официално..

публикувано на 08.08.22 в 15:54
Севдалин Огнянов

Дружинци се готви за събор

Втори общоселски събор се подготвя в кирковското село Дружинци. Той ще се проведе на 20 август, събота. Инициативата е изцяло местна, доброволна и е с амбицията да се превърне в традиция.  Всъщност, тя вече е традиция, казва Севдалин Огнянов от организационния комитет. Хората, които се занимават активно с организацията и подготовката, са десетина души,..

публикувано на 03.08.22 в 11:22