Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мъртвата риба в язовир "Студен кладенец" не е заразена с тежки метали

По разпореждане на изпълнителния директор на БАБХ, експерти от София пътуват за Кърджали, за да вземат проби за изследване за заболяване по рибатаМъртвата риба в язовир Студен кладенец не е заразена с тежки метали. Това става ясно от приключилата обработка на пробите в лабораторията по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Рибата е изследвана по три показателя - за наличие на живак, олово и кадмий, съобщи директорът на регионалната агенция по безопасност на храните доктор Али Дурмушали:"....от съвместно взетата проба на 27-и при обследване на ситуацията след подадения сигнал за мъртва риба  се установява от нашите колеги, че става въпрос за умиране на само един единствен вид риба, която е дънна риба.

Поради това, че не се забелязват и външни признаци на някакво заболяване, колегите преценяват и вземат проба за изпращане в Централната лаборатория за ветеринарно-санитарна експертиза и екология за изследване евентуално за тежки метали, които се предполага, да не би да са дошли от нашите заводи и са изследвани за три показателя: живак, олово и кадмий.

При стойност допустима на показателя 0.50 мг на килограм, се установява за живака 0.031, за олово пак при 0.30 мг на килограм, се установява 0.069 и за кадмия, при 0.050 мг на килограм се установява 0.085."

В този час, по разпореждане на изпълнителния директор на БАБХ, експерти  от София пътуват за Кърджали, за да вземат проби за изследване за заболяване по рибата.

По публикацията работи: Радка Петкова

Галерия

Вижте още

Социалист оглави РИК-Кърджали от името на ПП "Продължаваме Промяната"

Социалист оглави РИК-Кърджали от името на ПП "Продължаваме Промяната", а друг  член на БСП, Иван Робов ще представлява партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" като редови член на комисията.  Това става ясно от днешното решение на ЦИК, която назначи служебен състав на РИК-Кърджали. До там се стигна след като партиите не постигнаха консенсус на..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

115 лв. ще е възнаграждението за председател на СИК за предсрочния вот

Председател на Секционна избирателна комисия ще получи еднократно възнаграждение от 115 лева за изборите на 2 октомври, за заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100 лева, а на членовете ще се платят по 85 лева. Допълнително ще се плащат по 15 лева на членовете на СИК, които ще получават устройствата за машинно гласуване,..

публикувано на 03.08.22 в 14:20

ЦИК определи срок за консултации за РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че до 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК), срокът е законоустановен - 55 дни преди провеждането на изборите на 2 октомври. Консултациите са публични и в тях участват представители на партиите и коалициите от 47-ото Народно..

публикувано на 03.08.22 в 09:27
Милен Митев

Милен Митев: Като обществена медия се борим за достоверност и качество

Преди броени дни Съветът за електронни медии утвърди новият състав на УС на БНР. „За мен беше важно да  станат ясни достойнствата на новите членове на УС. Разбира се всеки от СЕМ има право да има свое виждане и да изрази своите аргументи, а ние ще дадем всичко от себе си, за да докажем чрез работата си, че каквито и притеснения да са..

публикувано на 02.08.22 в 15:49
Одрин

От 27 юли пътуваме до Турция само с лични карти

Българското външно министерство съобщи, че от вечерните часове на 27 юли е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Турция. „По информация на Генералното консулство на Република България в Одрин, предоставена от Областната дирекция по сигурността на Одрин и от ръководството на ГКПП-Капъкуле, от..

публикувано на 28.07.22 в 15:36
ГКПП Капитан Андреево - платна лек трафик

Радост заля България заради облекченото влизане в Турция

След като турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, с който се дава възможност на българските граждани да пътуват до южната ни съседка само с лични карти, българското министерство на външните работи внесе уточнения по въпроса.  От външното ни ведомство посочиха, че предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване..

публикувано на 28.07.22 в 13:41
Офицер от резерва полк. Велико Киряков

Бивш боен пилот: "България е разграден двор"

"Всеки самолет може да представлява опасност за сигурнастта на България, особено ако отсреща има нехайство и безхаберие и няма какво да му противодейства". Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали един от най-добрите български бойни пилоти от времето на Студената война полковник от резерва Велико Киряков. В годините си на активна слружба той е бил..

публикувано на 22.07.22 в 15:30