Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светилището на Орфей очаква учените отново след десетгодишно прекъсване

Проучват археологическия комплекс при село Татул

Дейностите по разкриване на старината са финансирани от бюджета на Общината


След десетгодишно прекъсване, тази есен предстои отново археолози да започнат проучване на светилището при момчилградското село Татул. Кога ще е началото на разкопките все още не е ясно, заради сложната ситуация в държавата. Сигурно е обаче, че ще се случат благодарение на финансирането, отпуснато от Община Момчилград. В това увери кметът Илкнур Кязим. „Тракийското светилище е гордост и за жители и гости на общината“, каза тя. По думите й десетки хиляди туристи годишно посещават историческото място, свързвано с името на митичния Орфей. „Проведохме срещи и с Регионалния исторически музей, имаме подписано споразумение за работа по светилището“, допълни кметът. Според нея държавата трябва да насочи вниманието си към тези обекти, които са с национално значение. „Надявам се, че въпреки трайната политическа и икономическа криза в страната, наред с останалите кризи, Министерството на туризма трябва да насочи своето внимание и ангажираност към обекти като Татул и най вече за развитието на туризма в крайгранични планински и полупланински селски райони“, коментира Илкнур Кязим.


Тракийското светилище е само е един от елементите на недвижимата културна ценност при село Татул. Това припомни Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали по повод предстоящото възобновяване след десетгодишно прекъсване на проучването на археологическия комплекс. Старините в района на момчилградското село са направени публично известни от краеведа Никола Иванов в 30-те години на миналия век, припомни още тя. Очаква се тази година да бъде проучена сграда, покрита с керемиди. „Целта е да разкрием това съоръжение, да се опитаме да изясним неговите функции – дали то е елемент от светилищния комплекс, дали е синхронен със светилището, с  кой от периодите на живот на светилището е синхронен, така че интересни задачи стоят пред нас. Това е начало на проучването и ако се окаже, че там има старина с по-големи размери, се надяваме, че и през следващия сезон Общината ще подкрепи проучването в този най-представителен паметник на територията на община Момчилград“, допълни тя.

Надеждите са планираните дейности по проучването на Татул да започнат в началото на септември. Сумата е малка и ще се работи с около десет – дванадесет души. „Скромна откъм мащаби на проучванията година, може пък да се окаже, че с по-малко ще имаме по-интересни резултати. Да си го пожелаем“, заключи Даниела Коджаманова.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42