Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Булгакон 2022 събира феновете на фантастиката в Кърджали

3
Кирил Добрев, председател на клуб "Фантастика" в Кърджали
Снимка: личен архив

От 3-ти до 6-ти септември Кърджали събира писатели, художници, учени и фенове на фантастиката от страната и чужбина на 22-то издание на Булгакон. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали след 2002 година, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор организаторът на проявата Кирил Добрев, председател на Клуб "Фантастика" в Кърджали. 
Събитието носи името Булгакон Перперикон, заради мистичното излъчване на Родопа планина и аурата на загадки и прелест, с която ще бъдат посрещнати участниците в срещата. А само за първите няколко дни от публикуването на поканата, заявки да присъстват са подали над 50 души от София, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Кърджали, Румъния. 
Тази година за първи път Булгакон ще бъде с международно участие и то сериозно. Също за първи път ще се проведе в хибридна, смесена форма - ще има онлайн срещи и присъствени панели, обясни в интервю за Сутрешния блок на Радио Кърджали Кирил Добрев.
Сред участниците са световноизвестни имена, като Питър Уотс от Канада, Пол Маколи от Великобритания, който ще има дискусия с чешката писателка Джули Новакова, Лави Тидхар от Израел, Кристина Чодоровска и Агниешка Халас от Полша. Сред българските участници е Елена Павлова, един многостранен автор на книги-игри, хорър, фентъзи. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси, като Николай Теллалов, Петър Станимиров, Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за китайската фантастика и трудностите при превода на книгата "Трите тела". Григор Гачев ще има презентация на тема "Блокчейновете - фантастика в реалността", а Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика. Наука ще има и в присъствената среща с участието на проф. Миглена Николчина, Николай Генов и Чавдар Парушев, които ще предложат академичен поглед с темата: "Между утопия и дистопия - визии за човека в научната фантастика". Не трябва да се пренебрегва и позитивния поглед в бъдещето, който ще бъде засегнат в разговора с Божан Божков и Невена Паскалева, чиито романи са наградени в конкурса на "Човешката библиотека" именно заради "светлия лъч" в бъдещето във фантастичната литература.
На Булгакон 2022 Перперикон ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците "Без китове" на Елена Павлова  и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. В него са включени 25 разказа на 24 автори. Сборникът "Търси се Звезден кристал" е в два тома, поясни Кирил Добрев.
Освен официални срещи и разговори в светлата част на деня, са предвидени още неформални четения "по мръкнало", посещение на мистичния Перперикон, обиколка в Регионалния исторически музей и нощен поглед в небето над Кърджали от Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали.
За да стане факт тазгодишният Булгакон в Кърджали спомогнаха общинската администрация, Историческият музей, Комплексът ученически общежития, Читалище "Обединение" и Обсерваторията. И разбира се доброволната работа на феновете на фантастичния жанр, които се нагърбиха на доброволчески начала с организацията на срещата, каза още Кирил Добрев.  

Повече за гостите, програмата и очакванията от Булгакон може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с организатора Кирил Добрев в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36
По инициатива на Община Крумовград археолозите проучват късноантичната и средновековна крепост край село Храстово

Крепостта край Храстово вероятно е била дом на византийски аристократ

До края на седмицата продължават разкопките на късноантичната и средновековна крепост край село Храстово, Крумовградско.  Те се осъществяват от екип археолози и широк кръг научни специалисти от Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния исторически музей в Кърджали, а средствата - в размер на 45 хиляди лева, са осигурени от..

публикувано на 10.11.22 в 18:06