Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задругата на фантастите си обеща да разшири "Булгакон"

Конвентът в бъдеще няма да бъде така бутиков и камерен

3
Дилян Благов-Гоа и Кирил Добрев /вдясно/
Снимка: снимка: Радио Кърджали



През уикенда около 60 запалени любители на фантастиката си дадоха среща в Кърджали. Писатели, художници, учени и фенове пристигнаха тук на 22-ото издание на Булгакон, за да си припомнят славните години, да поспорят, пофантазират и пошегуват. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор Кирил Добрев, председател на Клуба в Кърджали. Нека чуем повече за замисъла на конгреса от Кирил Добрев: "Спомних си първия Булгакон, който направихме 2002, и понеже сега минаха 20 години, един вид надграждаме това, което сме направили. Защо решихме да го направим малко по-интересен, необичаен и за пръв път, разбира се, в България? Булгакон е най-старият конвент, но неговият живот започна да позалязва. И аз реших с една задруга от хора, доброволци, фенове, отдадени на фантастиката, да го съживим. И се надявам, че от тази година и от всяка следваща той ще става все по-мащабно събитие, все по-отворено. И няма да бъде събитие на "старите клубари" и няма да има камерна форма".

Дилян Благов-Гоа, от клубовете в Пазарджик и в София припомни: "Булгаконът в този му вид съществува от 2000 година, по идея, май че на Генерала /Юри Илков, бел.ред./ и бат Емо - Емо Кръстев". "И оттогава започнаха да излизат фенове, които не се познавахме. Нещата тръгнаха от дир.бг и от клуб "Фантастика". Според Гоа  "фантастиката на български обединява и научната фантастика, и фентъзито и хоръра".


 
След обиколка на историческия музей и мистичния Перперикон, програмата на фантастите започна със спомен за кърджалийския фантаст Никола Кесаровски. Ето какво си спомни Кирил Добрев за Никола Кесаровски: Може би най-известният му разказ и сборник разкази е "Петият закон". "Бяхме ученици и го разглеждахме в "Дъга" и на мен ми направи най-голямо впечатление". 1997 година, беше ноември, мрачно и леко дъждовно.... И ние идваме, имаше едни сергии за книги, сестрата на Петя Караколева ги движеше и каза, че "Ще дойде Кесаровски, Никола". "През мъглата, почти мистично...дойде един човек с един шлифер, малко приличаше на Коломбо, с този тип шлифер, леко поомачкан. После човекът, с който се запознахме се съвсем благ, имаше специфична лицеструктура, физиономия. Но наистина много благ човек, той бе първият председател на клуб Фантастика в Кърджали". 


 
Романът "Лунен цинк" на Никола Кесаровски, остава  недовършен, за съжаление, допълни Кирил Добрев. Съдбата на ръкописа е неизвестна.

Последва онлайн панелът „Цената на смъртта като разменна монета в литературата: да колим масово или елегантно да пронизваме“ с участието на Елена Павлова.
Проведоха се и онлайн срещи с израелския писател Лави Тидхар, с британския Пол Маколи, и чешката фантастка Джули Новакова.
По мръкнало се състоя литературно четене, а преди това авторите се запознаха с книги и комикси на фантастична тематика, както и с юбилеен сборник на местния клуб.
В неделя бяха представени двама чуждестранни автори - Кристина Чодоровска с онлайн панела „Жените в полската фантастика“  и Александър Жиляк с „Кратка история на хърватската научна фантастика“.
В конгреса участва и илюстраторът Петър Станимиров, известен художник в детското списание "Дъга" и на корици на книги на светоизвестни писатели. Разговорът с Петър Станимиров бе за комиксите, илюстрациите и кориците на Стивън Кинг.
Заедно с Елена Павлова и Явор Цанев, той участва и в панела "Вграждане на фантастични елементи в книгите за деца и млада публика и защо да ги учим да четат такива щуротии“. А Николай Теллалов, автор на известната трилогия "Да пробудиш драконче" разсъждава на тема: „Фантастиката: прозрения, провокация или просто развлечение?“
Денят на фантастите ще завърши с наблюдение над нощното небе, а ако имат късмет, и на падащи звезди.
Програмата на конвента продължава до вторник включително.
Очаквайте интервю с Николай Теллалов, в предаването "Вкусен следобед" в неделя от 16 до 18 часа.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43