Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път училищният звънец в Кърджали бие на 12 декември 1913 година

Светла Михайлова, уредник в отдел нова и най-нова история в РИМ Кърджали
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

За първи път училищният звънец в Кърджали бие през 1913 година, когато се открива първото българско светско училище в Източните Родопи. Първата учебна година започва не на 15 септември, а на 12 декември с осем ученици.

След Балканската война, пред административната тричленна комисия в Кърджали стоят два много сериозни проблема за решаване – здравният и училищният. Трудности не липсват, няма сграда за училище, а и броят на учениците е малък. Въпреки това председателят на тричленната комисията Сава Недялков и председателят на училищното настоятелство Али Сюлейманов отиват в София да ходатайстват пред министъра на Народното просвещение да разреши откриването на училище в Кърджали.

Не след дълго, на 31.10.1913 г., в Кърджали пристига новоназначеният околийски училищен инспектор Кирил Ванков. Инспекторът е изпратен да проучи условията за откриване на българско училище в Кърджалийска околия. 

Кирил Ванков - първият училищен инспектор в Кърджали

Малко след инспектора в Кърджали пристига и неговата съпруга Параскева Ванкова - първата учителка в Източните Родопи. Родом от Вълчедръм, Монтанско. Едва на 21 години, тя поставя основите на образованието в региона.

Много тържествено се открива първата учебна година в първото българско светско училище в Кърджали, която започва на 12 декември 1913 година с осем ученици, но завършва с двадесет и шест. 

Параскевеа Ванкова - първата учителка в Кърджали

Параскева Ванкова е учител в Кърджали само две години. През това време съпругът ѝ инспектор Кирил Ванков създава и първото читалище в Кърджали – „Обединение“. С настъпването на Втората световна война, училищният инспекторът е мобилизиран във Варна и учителката Ванкова заминава с него. След неговата смърт, тя се прибира и работи, като учител в родния си край. После се мести да живее при голямата си дъщеря в София, където през 1966 година, случайно, чува репортаж по радиото, за първото училище в Кърджали и така възобновява връзките си с Кърджали.

”Тя чува мили и топли думи за нея в репортажа, по радиото, и така решава да пише до ръководните кадри на града по онова време. Те с радост ѝ отговарят на писмото. Пращат ѝ чисто нова кола „Волга“, за да я докара в Кърджали за откриването на учебната година в училище „Отец Паисий“, където е посрещаната топло и сърдечно от учители и ученици, това разказва Светла Михайлова, уредник в отдел нова и най-нова история в РИМ Кърджали.

Параскева Ванкова е отличена с най-високото отличие в Царство България - орден

Параскева Ванкова е отличена с най-високото отличие в Царство България - орден "Св. Св. Кирил и Методий първа степен. Орденът може да се види в Регионалния исторически музей в Кърджали, където се пазят и фотографии на първата учителка в Източните Родопи, дала четмо и писмо на първите осем ученици в региона и на съпругът ѝ Кирил Ванков, поставил основите на първото читалище в града.

Чуйте още в прикаченя звуков файл. 


Печата на Кирил Ванков - първият училищен инспектор в Кърджали
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11