Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и научна фолклористика. Песенният път на гласовитата граовска певица преминава през редовете на ДФА „Ф.Кутев“, многобройни турнета из страната с фолклорната група „Наша песен“, наред с прочутите си колеги – Лалка Павлова, Ика Стоянова, Радка Кушлева, Борис Машалов и мн. др. 1948 е годината на първите й записи на граовски песни за Българското национално радио – песни образци на типичния граовски стил, които се съхраняват в златния фонд на медията, а някои от тях са включени и в албуми, издадени от фирма „Балкантон“. Изкуството на Лалка Павлова се радва на изключителна популярност и на много последователи. На церемонията по награждаването почетната статуетка бе приета от нейния ученик – младия граовски певец Димитър Лукорски. 


Проф. Георг Краев е сред почетните имена на българската фолклористика. Той е дългогодишен научен сътрудник в Института за фолклор при БАН/1975 – 1990/, В годините е Директор на Столична библиотека и преподавател в Нов български университет. Огромен интерес сред слушателите предизвика и воденото от него радио предаване SOS – фолклор, излъчвано по пр. „Хр.Ботев“ БНР. Известен е с научните си публикации за „Българските маскарадни игри““Бабинден“, „Фолклорът като начин на употреба в туризма“ и мн. др. Неговата награда е за цялостен принос в българския фолклор. 


Връчването на Годишните фолклорни награди 2022г. се превърна във вълнуваш празник за организаторите, жителите, гостите на с. Дивотино, за който особено допринесоха самодейците от местното читалище „Чичо Стоян“. Те представиха стилна програма от самобитните граовски хора на работническия танцов състав с ръководител Юлиян Кралчев/постоянни носители на златни медали от Копривщенските събори/, също стилните млади певци Борислав Борисов, справил се чудесно с характерното граовско тресене, също младите таланти Емма Кирилова, Виктория Цветанова. Получи се прекрасно музикално оформления на празника, умело водено от Мариана Маринова. Финалът бе бе ознаменуван и от перфектното изпълнение на звездата на Граово – Сорина Богомилова – достойна популяризаторка на местните песни у нас и по света