Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и научна фолклористика. Песенният път на гласовитата граовска певица преминава през редовете на ДФА „Ф.Кутев“, многобройни турнета из страната с фолклорната група „Наша песен“, наред с прочутите си колеги – Лалка Павлова, Ика Стоянова, Радка Кушлева, Борис Машалов и мн. др. 1948 е годината на първите й записи на граовски песни за Българското национално радио – песни образци на типичния граовски стил, които се съхраняват в златния фонд на медията, а някои от тях са включени и в албуми, издадени от фирма „Балкантон“. Изкуството на Лалка Павлова се радва на изключителна популярност и на много последователи. На церемонията по награждаването почетната статуетка бе приета от нейния ученик – младия граовски певец Димитър Лукорски. 


Проф. Георг Краев е сред почетните имена на българската фолклористика. Той е дългогодишен научен сътрудник в Института за фолклор при БАН/1975 – 1990/, В годините е Директор на Столична библиотека и преподавател в Нов български университет. Огромен интерес сред слушателите предизвика и воденото от него радио предаване SOS – фолклор, излъчвано по пр. „Хр.Ботев“ БНР. Известен е с научните си публикации за „Българските маскарадни игри““Бабинден“, „Фолклорът като начин на употреба в туризма“ и мн. др. Неговата награда е за цялостен принос в българския фолклор. 


Връчването на Годишните фолклорни награди 2022г. се превърна във вълнуваш празник за организаторите, жителите, гостите на с. Дивотино, за който особено допринесоха самодейците от местното читалище „Чичо Стоян“. Те представиха стилна програма от самобитните граовски хора на работническия танцов състав с ръководител Юлиян Кралчев/постоянни носители на златни медали от Копривщенските събори/, също стилните млади певци Борислав Борисов, справил се чудесно с характерното граовско тресене, също младите таланти Емма Кирилова, Виктория Цветанова. Получи се прекрасно музикално оформления на празника, умело водено от Мариана Маринова. Финалът бе бе ознаменуван и от перфектното изпълнение на звездата на Граово – Сорина Богомилова – достойна популяризаторка на местните песни у нас и по света, но и организатор и много фолклорни събития в Пернишкия край.


Идеята за Годишните фолклорни награди за първи път се реализира през 2014година и с кратко прекъсване се провеждат всяка година в различни градове, за да напомнят и възкресят майсторството на знаменитите изпълнители на музикално – танцовата ни култура. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра: Глас на годината, Албум на годината, Най – добри камерни състави, Постановка на годината, Хореограф на годината, Инструментална пиеса, Дете – изпълнител на годината, Нематериално културно наследство – номинация на БАН, Личност или общини, подпомагащи фолклорни събития, Ансамбъл на годината, Журналистически материали, свързани с фолклора. Гласуването е месечно и годишно, само в сайта на Годишните фолклорни награди, а а организаторите обявяват резултатите на специална церемония по награждаването. Двигателят, инициаторът, сърцето и душата на годишните класации е Константин Лазаров. Той е един от всеотдайните познавачи, популяризатори на чистата народна музика. Генерален спонсор на Петите Годишни фолклорни награди е фирма "Юроком 2000" ООД от София а на церемонията по награждаване в приз "Цялостен принос към българския фолклор е кметство с. Дивотино и К. Лазаров. Безрезервно подпомага, насърчава и младите фолклорни таланти, но и възстанови славата на големите Борис Машалов, Гюрга Пинджурова, Надка Караджова, Радка Кушлева и др. С лични средства и с първия спонсор на наградите фирма Валвен ЕООД гр. Смолян осигуряват специално изработените статуетки и плакети , медали за наградените. Той създаде и специален фолклорен сайт, за представяне на видни народни изпълнители. През 2010 стартира фолклорно радио „Менци“ отново с лични средства за популяризиране на фолклорни предавания. Дарител е на автентични звукови файлове за обучението на учениците от Котел и Широка лъка. По образование Константин Лазаров е енергетик, но народната музика е неговата голяма любов и отдаденост. Хвала на такива родолюбиви българи, посветили енергия, време, грижа за каузата народно творчество! Официални гости уважили събитието бяха Бившият министър на вътрешните работи Г-н Румен Петков, общ. съветник Владислава Драгомиров, кмета на село Дивотино Симеон Методиев, Петър Първанов - общ. съветник и Илка Димитрова. Следващата година церемонията по награждаването ще се състои в Благоевград.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56