Две пояснения. Първото - “барист” е човекът, който познава всички възможни видове кафета, може да ви приготви точно това кафе, което вие искате според критериите ви за аромат, вкус, сила. Баристът е професионално обучен точно за тази цел, притежава специфични познания и умения и е придобил съвършенство в приготвянето и сервирането на кафе.
И второто – Синем Муса е едва на 22 години, но през октомври миналата година спечели Бариста-шампионата на България и като победителка получи правото да се състезава на финалите в Торино, които се проведоха преди няколко дни. Там участваха и двамата подгласници на шампионката от състезанието в България - Петър Божинов и Веселин Джинин.
Малко недоумение е събудил сред тях, а и сред останалите участници, фактът, че първите три места и купата взели представителите на Дубай, въпреки отклоненията, които показали от изискванията на правилника. Но както се казва – всичко е трупане на опит. Поне така приема Синем Муса участието си в това състезание.
Тя е получила много голяма подкрепа от нашия град в социалните платформи, които популяризираха участието й в международното състезание, "за което съм най-щастлива и благодарна. И затова съм много горда, че имах късмета да представя Кърджали и България там", каза за Радио Кърджали Синем Муса. Според нея конкуренцията е била изключително голяма, въпреки че участниците са били само 15 - шампионите и подгласниците им от регионалните състезания в пет държави - Обединените Арабски емирства, Сърбия, Гърция, Албания и България.
Състезавах се с хора с дългогодишен опит и умения, които практикуват бариста-техниката постоянно. Моята награда е, че за толкова кратко време успях да стигна до тези 15 най-добри баристи, обяснява Синем.
На състезанието в Торино тя приготвя отново напитката, с която печели шампионската титла в България - Мокачино с бял и черен шоколад, ром и лавандула. "С нея уцелихме десятката", казва Синем и обяснява, че е приложима, няма нищо екстравагантно и невъзможно в изработването ѝ - не са нужни сложна техника или скъпи съставки. Тя има точните съставки, точното количество, изчистено, балансирано и интересно питие. "Няма нищо "префърцунено" в напитката, изчистена е като нас, хората тук", казва Синем. А който не вярва, може да я опита в заведението, където работи момичето, в малък бутиков хотел в кв. "Байкал".
Заредена с професионализъм и оптимизъм, Синем Муса не съжалява, че не е спечелила титлата на международните бариста-финали. Напротив, амбицирана е да продължи да се усъвършенства и е готова да се бори и да я спечели още следващата година.
В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Станислава Георгиева със Синем Муса за впечатленията ѝ от състезанията в Торино
Наблюдаваме ефекта на дългогодишното занемаряване от психично-здравното обслужване у нас, което се дължи на стигматизирането на психичното здраве, оставянето му в „задния двор“ на медицината. С това върви както липсата на достатъчно финансиране и довеждането на новите, модерни подходи на лечение, психо-социална рехабилитация, наблюдение на..
В Момчилград се намира единствената регистрирана винарска изба в област Кърджали. Собственикът Венцислав Драмалиев е създал уютна зала за дегустации, в която хората могат да опитат вината, които се произваждат там. Освен това ще ви посрещне задължително с домашно приготвени мезета. Венцислав Драмалиев разказа за Радио Кърджали как е възникнала идеята..
Ресторантьори от страната се събират на национална среща във Велико Търново, за да приемат мерки за защита на диференцираната ставка от 9% за Данъка върху добавената стойност за заведенията. В проектобюджета на държавата, който предстои да бъде приет от парламента, се предвижда ДДС за заведенията за хранене да се върне на 20%, както беше преди..
Ггледам да купувам предимно български стоки и от производители. В големите вериги влизам рядко или инцидентно. Реално съм ги бойкотирал отдавна и за постоянно, това коментира народният представител от ПП"Възраждане" Георги Георгиев. От интервю дадено за Радио Кърджали, става ясно, че "Възраждане" подкрепя бойкота на чуждестранните..
След като в Хърватия започна бойкот на магазини заради високите цени, Движение „Системата ни убива“, Федерация на потребителите в България и Обединени пенсионерски съюзи се обявиха и в България да се проведе Общонароден бойкот на всички хранителни магазини в страната. Призивът в социалните мрежи на Движение „Системата ни убива" това да..
„Ден на отворените врати“ ще се проведе на 14 февруари пред сградата на Бюро по труда Кърджали. Работодатели и лицата, желаещи да се включат в проект „Започвам работа - Компонент 3 „Заетост“, ще могат да получат подробна информация за проекта, към който от Бюрото по труда отчитат голям интерес през предходната година. В общините Кърджали и..
Напълно възможно е когато става въпрос за числа и цифри, те да зависят от този, който ги пише, защото съществува "схемата на елементарната лъжа", каза финансовият експерт Кольо Парамов. В коментар за Бюджет 2025 бившият главен ревизор на БНБ каза, че в страната се наблюдава уникален парадокс. „Няма държава в света, която да не води..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478