Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на БНР с видеопослание "Радиото и мирът" в Световния ден на радиото

21ae91a1ecd6756de319d176f768b097.jpg

"Каква е ролята на радиото за мира днес?"

На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин БНР се включва в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото "Радиото и мирът".

Днес двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.


В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и "Артист на ЮНЕСКО за мир" Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото  се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.

Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay

#JourneeMondialeDeLaRadio

#DiaMundialdelaRadio




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриха най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон беше открита днес, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта. Kампанията, която ще продължи 4 месеца, е под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. През настоящия туристически сезон посетителите на..

публикувано на 11.07.24 в 09:58
Комисар Сергей Заимов

Комисар Заимов: Обстановката е силно пожароопасна, граничи с екстремалната

Повишена е пожарната обстановка. Кодовете за високи температури са в жълто. Кодовете за нивата на пожароопасност граничат с нивата на екстремален, обстановката е пожароопасна. С повече от 50 на сто е ръстът на пожарите в опасния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са тези, възникнали в жилищни имоти, а най-малко тези – в горски фонд...

публикувано на 10.07.24 в 12:01
Д-р Магдалена Маринова

Тъмните дрехи пазят от комари, светлите – от кърлежи

Абсолютно забранено е кърлеж да се смачква между пръстите, да се чука с камък или други подобни действия, след като бъде изваден от тялото на човек. Това са изключително опасни начини за унищожаването, защото ако е заразен, може да пренесе заразата чрез най-малка раничка по кожата, или ако попадне в окото. Правилният начин е да бъде сложен в..

публикувано на 27.06.24 в 16:18
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44